Ik ben niet verder geraakt dan pagina 33 (bij de tweede poging, want de eerste keer kwam ik maar tot blz. 32) dus zou ik misschien beter niets over dit boek schrijven. Maar de media hebben het zo opgehemeld (het werd zelfs genomineerd voor ik weet niet meer welke prijs, en als ik me niet vergis heeft het ik weet niet meer welke andere prijs behaald) dat ik het echt nodig vind hier mijn bescheiden mening aan toe te voegen. Zelfs als ik hiermee het gevaar loop voor ouderwets of onkundig te worden afgedaan. Maar was het ook niet een onschuldige jongen die opmerkte dat de keizer helemaal geen kleren droeg?
Ook nog dit: een verhaal geschreven in de tegenwoordige tijd kan me zelden boeien. Ik krijg dan het gevoel dat er heel de tijd een reporter gewapend met camera en microfoon rond de personages zwerft, zeker als dan nog een "Godsstandpunt" wordt aangehouden. En dan die "gij" in plaats van "jij". Ik weet dat Hendrik Knaepen hier zeker niet mee akkoord zal gaan. Het is inderdaad zo dat "gij" in het Brabants gebruikt wordt, maar zodra je buiten die streek komt hoor je "djie" (Limburg), of gewoon "jij" (West-Vlaanderen). Ik weet wel dat als reactie op het Nederlandse "jij" tegenwoordig "gij" meer en meer voorkomt, ook in de literatuur, ook in liedjes, maar als ik een personage dat in zijn tijd iets heel anders dan "gij" zou gezegd hebben "gij" lees zeggen, krijg ik de kriebels. Als er toch gestandardiseerd moet worden, waarom het dan zo moeilijk maken en niet gewoon "jij" schrijven?
Reactie:
Op 2/3/2004 reageerde Jos Walters met:
mijn beste,
gelieve geen commentaar te geven op een margistraal boek als ge 't nog niet eens gans hebt doorgelezen.
De manier waarop Claus de Vlaamse samenleving onderuit haalt is gewoonweg fantastisch! Ge ziet den dubbelen bodem nieteens omdat ge uw boek niet eens hebt kunnen uitlezen...
bekrompen ziel...
|
|
Reactie:
Op 4/3/2004 reageerde Josiane Moens met:
Ik weet het, Jos, ik ben een heel ongeduldige (maar strenge) lezer. Als een boek (of artikel) me niet vanaf de eerste bladzijden of regels aanstaat, leg ik het terzijde (er zijn immers nog zoveel andere boeken en zaken die ik wil lezen en doen).
Maar misschien moet je eens een positievere bespreking van 'De Geruchten' insturen? Wie weet krijg ik dan zin om toch verder te lezen na die eerste bladzijden.
Met vriendelijke groeten,
de 'bekrompen ziel'
|
|
Reactie:
Op 14/3/2004 reageerde frank gaens met:
ik sluit me volledig aan bij de reactie van mr. walters !!
Hoe kan je een boek zo kraken zonder het eerst volledig te lezen ... .
Dit is toch duidelijk een tekort aan professionalisme en een te veel aan ?luiheid? ...
|
|
Reactie:
Op 15/3/2004 reageerde Arnold van Loon met:
Ik ben het helemaal niet eens met de heren (?) Jos Walters en Frank Gaens. Ten eerste kunnen zij het niet laten te gaan schelden wat een gebrek aan argumentatie(vermogen) moet verbergen. Ten tweede hebben zij niet eens de bespreking die zij afkraken goed gelezen of was het te moeilijk ? Als je een boek niet uitleest is het toch omdat je het niet goed vindt. Iemand een bekrompen ziel noemen omdat hij/zij een boek niet uitleest? Doe het dan beter, onnozelaars. De ware professioneel verliest zijn tijd niet met boeken te lezen die het niet waard zijn. Tussen haakjes, ik heb het boek wel gelezen, onnozel van mij, want het trekt op niets.
|
|
Reactie:
Op 28/3/2004 reageerde thomas met:
schande!
hoe kan je zo een geweldig boek afbreken als je het niet eens gelezen hebt?
ik ben 15 jaar en wist al van pagina 30 dat het een geniaal boek was.
|
|
Reactie:
Op 3/5/2004 reageerde Deleu Matthias met:
Ik ben het eens met Arnold van Loon op het feit dat de heren Jos Walters en Frank Gaens een slechte argumentatie vermogen hebben. Ik ben zelf 18 jaar en begrijp niet hoe je zo onvolwassen kunt reageren op iemand zijn mening. Daarbij of het zo een geniaal boek is weet ik niet, ik zeg niet dat het slecht is maar ik heb er toch al veel betere gelezen. En eerlijk gezegd Thomas ik zit al voorbij bldz 30 en weet nog altijd niet of het een geniaal boek is!!
Met vriendelijk groeten
matthias
ps: waar blijft uw bespreking Jos ??? of is dat ook te moeilijk zonder te beginnen schelden???
|
|
Reactie:
Op 4/7/2004 reageerde Elvira Knaepen met:
En, ik ben geen letterkundig genie maar als boekenwurm mag ik mijn mening toch ook geven, hopelijk zonder uitgescholden te worden op deze of een andere website?
Dat zou een reden hebben, een stilistische nog wel. Iets waardoor het verhaal dan extra wazig zou worden, geheimzinnig, subjectief. En daardoor het thema van het boek, de geruchten die voor de peinzende maar niet-actieve dorpelingen de waarheid worden, ondersteunt.
Mij hinderde het gewoon.
Enkele links:
<a href="http://www.groene.nl/1996/42/jn_claus.html">Zeer grondige bespreking van De geruchten</a>
<a href="http://www.humo.be/dehumofiles/2004/claus1.htm">Hugo Claus zelf aan het woord. De geruchten komen jammer genoeg niet echt ter sprake</a>
<a href="http://thensmans.web-log.nl/index.log">Niet echt een aan te raden website, maar aangezien daar ongeveer dezelfde discussie wordt gevoerd, staat die link hier misschien wel op zijn plaats. Ook hier wordt jammer genoeg geen poging gedaan om ernstig weerwoord te bieden aan de argumentatie van Josiane Moens.</a>
|
|
Reactie:
Op 28/9/2005 reageerde Arnold van Loon met:
Geachte,
Mijn oog viel vandaag op een lezersbrief in De Standaard in verband met Hugo Claus. Ik wil hem de lezers van Leespunt toch niet onthouden. Hier volgt hij:
'Nooit iets van begrepen!
Ik heb het interview op VTM met Hugo Claus (waar Hans Willemyns melding van maakt in DS Brievenbus 25/9) zelf niet gezien. En kan dus niet beoordelen of het waar is wat de correspondent schrijft: dat Claus duidelijk niet goed wist wat hij zegde en waar het over ging. Indien het waar is wat de heer Willemyns suggereert, dat dit een ouderdomsverschijnsel kan zijn, dan is dit inderdaad een beschamend staaltje van journalistiek, mensonwaardig.
Eddy Daniels
(Lezersbrief De Standaard, 20050928)
Groeten,
Arnold van Loon
|
|
|