Infobalie

Als jij nog literaire nieuwsjes hebt, stuur ze dan door naar LeesPunt!

17 april 2010 - DE ZWARTE LORD


In het geheim moet Regina zijn gangen nagaan en verslag uitbrengen aan de directeur van de plantage, Frederik van Roepel.
Tegelijk probeert Walther via haar als blanke vrouw, de dingen gedaan te krijgen die hem als zwarte man niet toegestaan zouden worden, want Walther heeft plannen ...

Suriname zit dicht bij het vuur, met de buurlanden Frans Guyana, waar de slavernij dat jaar nog wordt afgeschaft en Brits Guyana, waar de slaven al bijna 15 jaar eerder vrij werden verklaard.
Suriname lijkt wel een vrijplaats voor andersdenkenden en randfiguren. Wie in Europa niet meer terecht kan, waagt zijn kans in de Nieuwe Wereld.
Regina maakt kennis met een mulatten theatergroep van Frans-Guyana, en neemt deel aan het culturele leven in Paramaribo waar de autoriteiten, schijnbaar slaperig, te veel tolereren ...
Met de wetenschap van het vrouwenoverschot in Europa destijds, had de gouvernante zich al voorbereid op een leven alleen, maar ontdekt in Suriname dat ze door het tekort aan blanke vrouwen aldaar, een gewilde partner is. Maar niet iedere kandidaat is te vertrouwen ...

Het leven in de kolonie is zo anders dan ze in Holland gewend was. Ontdaan van conventies en fatsoensnormen, maar tevens omhuld met taboes en mysteries. En altijd is daar de latente dreiging van de enorme slavenmacht en het gezag dat met bizarre regels in stand gehouden wordt.

Tegen het eind wordt de situatie onhoudbaar. De theatergroep is opgepakt wegens het spelen van een controversieel stuk, Regina's positie wordt in de gemeenschap ter discussie gesteld. En wat heeft de Zwarte Lord toch te verbergen?
Het wordt de hoogste tijd om keuzes te maken.


525 blz. KIT Publishers, Amsterdam
Hardcover met leeslint
Prijs e 24,95 Verkrijgbaar bij de boekhandel

RIHANA JAMALUDIN auteur


Rihana Jamaludin is geboren in Paramaribo, Suriname, eind 1959.
Zij woont al meer dan 25 jaar in Nederland en is werkzaam geweest in de beeldende kunst en als docent in de volwasseneneducatie.
In 2000 besloot ze zich helemaal op het schrijven te richten.Meer informatie is te vinden op de website: www.rihanajamaludin.com


14 februari 2011 - Beste literatuurliefhebber, dichter, auteurOnze gast Gerda De Preter bijt de spits af op zondag 20 feb. a.s.. Patricia De Landtsheer leidt in. Muzikale omlijsting. (zie ook voor verdere info en wegbeschrijving onder www.dekleinenotelaar.be)
Gerda praat over haar werk en gedichten. Zij is een gedreven en boeiende vrouw, dus: mis haar lezing niet!
(keuken doorlopend open)

Biografie.


Vriendelijke groet,

Patricia De Landtsheer
5 juni 2013 - KOMENDE ACTIVITEITEN IN DE KLEINE NOTELAAR

Zaterdag 29 juni 2013


Tegelijk vernissage en opening van de tentoonstelling van beeldend kunstenaars
Van zondag 30-6 t/m eind augustus doorlopende tentoonstelling beeldend kunstenaars in de Kleine Notelaar (doorschuifsysteem met telkens 2 weken aanwezig)

Zondag 14 juli 2013
1ste Montmartre a/d Schelde, 14u tot 18u
Met kunstmarkt, beeldend kunstenaars a/h werk, vrij podium voor wie wil, streekproducten,
Muzikale omlijsting enz.

Donderdag 15 augustus 2013
2de Montmartre a/d Schelde, 14 u tot 18 u
Met kunstmarkt, beeldend kunstenaars a/h werk, vrij podium voor wie wil, streekproducten,
Muzikale omlijsting enz.

Zaterdag 31 augustus 2013
Gelieve ook zelf zoveel mogelijk paraplu en tafeltje (eventueel) mee te brengen. De kunstenaars blijven bij hun stand.

Raadpleeg regelmatig onze website www.dekleinenotelaar.be voor INFO
Adres: Kunst- en Literaire Taverne De Kleine Notelaar, Vlassenbroek 222
9200 Dendermonde-Baasrode.
6 december 2006 - ZEVEN BEKENDE VLAMINGEN STEUNEN KINDERKANKERPATIENTJES MET BETOVERENDE LITERATUUR OP ZATERDAG 16 DECEMBER 2006


Pol Goossen, Jenny Tanghe, Lea Couzin, Loes van den Heuvel, Roger Bolders, Jo Decaluwe, Pierre Callens lezen de meest betoverende sprookjes ter wereld voor ten voordele van De Hospitaalclowns / kinderkankerwerking . Daarmee steunen ze stichter Stijn Brouns van deze werking en komen ze op voor vrijwillig clownswerk. De sprookjes, voor jong en oud, worden voorgelezen in de cryptes van de St.-Michielskerk Gent op zaterdag 16 december 2006 19.30u. Tickets: 9 euro / 7 euro;
Reservatie: 09-231.55.37 - Theater.Stelanto@telenet.be - www.stelanto.be (affiche met foto's zie webstek)

16 september 2012 - OOSTDUINKERKENAAR EN LITERAIRE DUIZENDPOOT THIERRY DELEU BUNDELT BEKENDE DICHTERS UIT NEDERLAND EN VLAANDEREN IN


ZALIG IN DE STRANDSTOEL VAN HAAR ADEM


De 22 dichters stuurden allen tien gedichten in. Deleu koos van elke dichter vier gedichten. De bundel telt dus 84 gedichten. Elke gastdichter wordt voorgesteld met foto en cv.
Het boek telt 150 bladzijden.

In overleg werd gekozen voor het ebook.
E-boeken hebben veel voordelen. Je kunt de bundel 24 uur per dag, 7 dagen per week binnen enkele minuten lezen en/of afdrukken. Op deze manier hoef je er je huis niet voor uit.
De geselecteerde dichters zijn:

Gastheer: Thierry Deleu

De bundel ZALIG IN DE STRANDSTOEL VAN HAAR ADEM kan worden verkregen op http://www.knightsrazor.be/xDocs/eboekgastdichters.pdf

Dit is de zevende bundel die de Oostduinkerkenaar zijn vele lezers zomaar aanbiedt. Amor vincit omnia (2007) was de eerste, daarna volgden Bourgondische suite (2009), Helvetiaanse verzen (2009, Wulpen, in nevel van tijd (2010), Eb en vloed (2010) en Chaos (2011).
Het spreekt vanzelf dat Deleu door zijn talrijke initiatieven gul bijdraagt tot de culturele uitstraling van Koksijde in Vlaanderen en Nederland.Thierry Deleu is bekend als literaire duizendpoot: dichter, romancier, essayist, biograaf, bloemlezer, auteur van enkele leerboeken Nederlands, als eindredacteur van verschillende tijdschriften en uitgever.

In Nederland en Vlaanderen wordt hij gewaardeerd als recensent, criticus en bevlogen inleider van boeken en beeldende kunsten.8 oktober 2010 - PERSBERICHT


NIEUWE GEDICHTENBUNDEL
VAN FERNAND FLORIZOONE

WULPEN,
HET DORP VAN MIJN VADER

(Gemeentelijk fotoarchief Koksijde)

Als speciaal themanummer van het bekende familietijdschrift Florisoone (23ste jaargang, nummer 1, jaargang 2009)
verschijnt de nieuwe gedichtenbundel
van Fernand Florizoone
HET DORP VAN MIJN VADER

Fernand FlorizooneThierry Deleu getuigt:


De bundel kan worden verkregen

* bij de dichter zelf,
Guldenvlieslaan 40 te 8670 Koksijde
* bij Guy Florizoone
Dageraadstrat 21 te 8670 Koksijde
058/515019


Over de auteur:
Fernand Florizoone is cultureel ambassadeur van Koksijde. Hij schreef een 15-tal gedichtenbundels, waaronder Lezen in de appelboom (1976), Zee van naamloosheid (1991), Rituelen van kwetsbaarheid (2000).
Losse gedichten van hem werden vertaald in het Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Bretoens, Deens en Noors en opgenomen in verscheidene bloemlezingen.


De vriendschap tussen beide dichters geeft een onwaarschijnlijke boost aan hun creativiteit.
Florizoone haalt oude gedichten vanonder het stof en schrijft nieuwe. Deleu stelt een nieuwe gedichtenbundel, nieuwe roman, twee essays in het vooruitzicht.
l
Wim Van Petegem


15 maart 2010 - WOTRA: Heemkundige Kring Neeroeteren.Uitnodiging

Op 26 maart 2010, om 19.30 uur, organiseert Wotra, in samenwerking met de K.V.L.S. een letterkundige avond rond het thema :

Kruisheer Donaat Snijders en hoofdonderwijzer Albert Van Holen, twee vrienden.Programma:

- Welkomswoord- Lezing over Donaat Snijders, met voorstelling van de monografie


- Dankwoord namens de Kon. Vereniging van Limburgse Schrijvers.


Deze activiteit gaat door in het CCN.
(Cult. Centrum Neeroeteren, Scholtisplein 2, Neeroeteren)
De inkom is gratis.
Van harte welkom.
12 oktober 2012 World-Wide-Bird-Art-Project - Werk mee aan het 'World-Wide-Bird-Art-Project' dat door Ed Hanssen uit Nederland in juni 2012 op facebook werd gestart en tot doel heeft kunstenaars over de grenzen heen elkaar de hand te laten reiken onder de vorm van een kunstbijdrage. Het was de bedoeling dat 'Bird' op dezelfde dag zou worden voltooid (7 oktober 2012), daarna gefilmd of gefotografeerd en samen met de andere deelnemers worden doorgestuurd langs facebook, Youtube edm. Op dat moment begon 'Bird' zijn reis rond de wereld. Er waren een 38-tal landen ingeschreven.


Mocht het ooit lukken dat onenigheid en oorlog tussen de verschillende landen, waarbij kinderen en onschuldige burgers elke dag het slachtoffer worden, hierdoor zou worden gestopt, ik was een gelukkig mens. Een utopie? Mogelijk, maar het tegenovergestelde is ook mogelijk. Misschien kunnen wij onze woordvogel zo ver laten vliegen tot alle onvrede tussen de volkeren is uitgeroeid. Hoop doet leven, zegt het spreekwoord, en daar ben ik alvast rotsvast van overtuigd.
www.dekleinenotelaar.be of www.patriciadelandtsheer.be of www.bloggen.be/patricia52
23 december 2011 - Ik wens voor iedereen, van goede en slechte wil, prettige feestdagen en een gezond en voorspoedig 2012.


Misschien kunnen belangstellenden al een van volgende data reserveren: 20-21 of 22 april 2012.
Op die dagen wordt 'Het Beloofde Land' door de toneelvereniging LO-Compagnie opgevoerd.
Het is een thrillertoneelstuk door mij geschreven en geregisseerd door Luc Bruyninckx.


Verder verschijnt een van de dagen een Engels, een Frans en een Nederlands boek
over architecture waarin ik een verhaal over een van de gebouwen geschreven heb.

Vriendelijke groeten.
Hubert Van Lier20 november 2005 - Week van de smaak 2006

De Vlaamse Regering kent 200.000 euro subsidie toe aan de vzw Vlaams Centrum voor Volkscultuur voor het opstarten van de organisatie van de Week van de Smaak 2006. De Week
van de Smaak wil zoveel mogelijk mensen de kans geven om op een toegankelijke wijze kennis te maken met 'smaak' en te genieten van erfgoed, studies en verhalen over eten en
drinken, gastronomie en alles wat daarbij komt kijken - en dit vanuit een cultureel perspectief.

17 maart 2012 - REGLEMENT VOOR DE POEZIEWEDSTRIJD VOOR DE JEUGD


Uitgeschreven door Koninklijke Vereniging van Limburgse Schrijvers (KVLS)

2: Elke deelnemer mag twee gedichten getypt en in vijfvoud inzenden. (Scholen mogen in pakketten inzenden.)

3: Enkel ongepubliceerde gedichten in het NEDERLANDS gesteld komen in aanmerking.

4: Er is geen opgelegd onderwerp.6: De wedstrijd is bestemd voor jongeren van 14 jaar tot 21 jaar.

7: Door deel te nemen aan de wedstrijd aanvaardt de inzender het reglement en elke beslissing van de jury. In verband met de wedstrijd wordt geen bijkomende briefwisseling gevoerd.

8: Elke inzender krijgt een uitnodiging tot het bijwonen van de prijsuitreiking.

9: De jury bestaat uit: mevr. Ingrid Lenaerts, auteur, mevr. Christina Guurlande, auteur, mevr. Edith Oeyen, auteur, de heer Boudewijn Knevels, dichter, Micheline Cuypers, dichteres.

10: Bijkomende reglementen kunnen worden aangevraagd bij de: KVLS secretaris Jeannette Funk, Torenplein 1 bus 9, 3500 Hasselt.


14 juli 2007 - De GSK (de Gelderse Schrijvers Kring) organiseert in samenwerking met de bibliotheek Velp de schrijfwedstrijd: Het geheim van de reiziger 2007

Buiten je eigen grenzen treden- Van de beste inzendingen wordt door de jury een bundel samengesteld.
- Elke deelnemer ontvangt de bundel en heeft vrije toegang tot de literaire avond (3 november 2007 in Velp).
- Geplaatste auteurs mogen extra exemplaren met korting bestellen.
- De jury zal een aantal auteurs nomineren voor de publieksprijzen.
- Bij de bevestiging van uw inzending ontvangt u bericht over de wijze van betaling.
- Indien u binnen enkele dagen geen bevestiging ontvangt, is uw inzending niet ontvangen.AANVULLENDE REGELS9 december 2008 - Wat ruist er in de takken van De Kleine Notelaar?


Zoals we beloofden, wordt 2009 een jaar waarin heel wat te beleven valt.
We beginnen natuurlijk met het begin, namelijk: de activiteiten voor JANUARI.


Zaterdag 3 januari 2009

Vieren we met zijn allen Driekoningen zoals het hoort: met een lekker stukje taart!
Onze vrienden van Retro Live Music (Anny met zang en Louis met accordeon) komen het nieuwe jaar op gepaste wijze inluiden met klassiekers uit de oude en nieuwe doos.
Zin in een gezellige avond?
Vanaf 19u is iedereen welkom voor iets warms of kouds met lekker stukje taart van het buffet. Geef wel een seintje als je komt, zodat we weten hoeveel te voorzien.


Zondag 25 januari 2009

Houdt vzw Symbiose haar jaarlijkse nieuwjaarsconcert. Dit keer is alles in een iets ander jasje gegoten.Deelname aan de brunch is niet verplicht. Start concert om 10u30.
Donderdag 29 januari 2009


Start 19u30, met muzikale omlijsting en een hapje en drankje achteraf.Zaterdag 31 januari 2009


Wat staat er op het programma?
Een gezellig en nuttig dagje uit voor het hele gezin!Iets bij dat u wat lijkt? Bel ons, schrijf ons, laat ons vlug iets weten!

dekleinenotelaar@hotmail.com
Een gelukkige Kerst en voorspoedig 2009 toegewenst. Welkom.

14 mei 2005 - Vrij podium

tijdens 'DE HONDSDAGEN'
met open ateliers en kunsttentoonstelling
op zondag 31 juli 2005
Het Laatste Huis
Poreistraat 4
2811 Mechelen (Hombeek).
Deelname en toegang gratis.
Deelnemers moeten zich op voorhand inschrijven:
015 41 66 06
theoslachmuylders@hotmail.com
of:
Theo.Slachmuylders@pandora.be

29 januari 2008 - Lieve vrienden van De Kleine Notelaar

Eerstvolgende activiteiten waarop u van harte wordt uitgenodigd:


8 maart 2008: Lezing over Fernando Pessoa door essayist Erik Vermeulen (eigen werk), met vernissage tentoonstelling van schilderwerken en aquarellen van Karine Huyck. Locatie: Kunstentaverne De Kleine Notelaar, Vlassenbroek 222 te Baasrode/Dendermonde (loopt van maart tot eind april). Inkom: gratis (organisatie vzw Symbiose i.s.m. De Kleine Notelaar)
27 maart 2011 - AANKONDIGING/UITNODIGING

NU AL?
JA, OM JOU TOE TE LATEN DE ACTIVITEIT
ZONDER VERWIJL
TE PLANNEN!

Lieve vriendin, beste vriend, beste familie, waarde collega,

DEMER UITGEVERIJ DIEPENBEEK PUBLICEERT MIJN NIEUWE VERZAMELBUNDEL

STRANDJUTTER

werd ingeleid door de bekende Leuvense dichter/essayist en beeldend kunstenaar

Mark Meekers/Marcel Rademakers.

IK BIED JOU DE BUNDEL AAN IN VOORVERKOOP.
Je krijgt een gesigneerd exemplaar thuis bezorgd (na de presentatie)


Graag voorafbetaling.Het boek wordt voorgesteld in de mooiste raadzaal van Vlaanderen

Gemeentehuis Koksijde
Zeelaan 333
op zaterdagmorgen

21 mei om 10 u.

PROGRAMMA

Ilse Chamon verwelkomt.
De burgemeester houdt het openingswoord.
Mark Meekers verzorgt de inleiding.
Ilse Chamon leest een drietal gedichten.
De auteur overhandigt eerste ex. aan de burgemeester.
Ilse Chamon nodigt uit op de receptie

Tijdens de receptie wordt de bundel te koop aangeboden.
De auteur signeert.

HET ZOU MIJ VEEL GENOEGEN DOEN INDIEN JIJ OOK OP DE VOORSTELLING ZOU AANWEZIG ZIJN.

ZEGT MEN NIET:


De bundel kan NU AL worden besteld bij de auteur:

Thierry Deleu, Zandzeggelaan 18, 8670 Oostduinkerke,

op rekeningnummer 000-0900214-54
(vermeld dat je naar de voorstelling komt)

(Pers, radio en TV krijgen van uitgever en auteur pas april een persmededeling naar aanleiding van de voorstelling. Indien zij dit wensen, kan hun nu al een bericht worden opgestuurd en/of doorgemaild)6 december 2012 - Hallo Beste Lezer(es),


Ik ben ten zeerste verheugd u mijn nieuwe fictieboek met de titel Vlammenvuur te mogen voorstellen.
Het bestaat uit drie korte romans, waardoor u eigenlijk drie verhalen krijgt voor de prijs van één.
Vlammenvuur speelt zich af in de zomer en herfst van 1983. In de periode dat zijn vader op sterven ligt, wordt de ik-persoon aangesteld als studiomeester van de Mechelse opnamestudio van gesproken boeken voor blinden en slechtzienden. Net als daar alles begint los te lopen, wordt hij op achterbakse wijze verraden.
De vrouw die haar man gehoorzaamde is het verhaal van een amateurprostituee bij wie de stoppen doorslaan wanneer een oude bekende zich als klant aandient.
In Huis Te Koop tenslotte wordt een vrouw het slachtoffer van een merkwaardige overval.
Alledrie de romans worden gekenmerkt door hun dramatische afloop.

Het boek telt 200p. ISBN nr. 97 89079834 433, is uitgegeven bij Uitgeverij ZOOKIE uit Machelen-Zulte, en verkrijgbaar via de website www.zookie.be, en in iedere boekhandel.

Uiteraard kunt u het boek ook rechtstreeks bij mij bestellen.
U maakt dan 18 Euro (16 Euro voor het boek + 2 Euro verzendkosten) over op
BNP-Paribas Fortisrekeningnummer:
035-7438280-70
of Europees:
BIC GEBABEBB / IBAN BE60 0357 4382 80 70
Met vermelding aantal exemplaren Vlammenvuur.
Ook een interessante tip voor de nakende cadeautjesperiode!
Vraag uw korting aankoop meerdere exemplaren!

Voor wie het boek op de gewone wijze niet kan lezen, geldt bij aankoop recht op een elektronisch exemplaar (formaat Word of PDF naar keuze).

(Binnenkort ook nieuws over een reeks spotgoedkope Ebooks die ik eerlang lanceer).

Vriendelijke groeten,

Yves Taffin
Email: yves.taffin@skynet.be
Website: http://users.skynet.be/yves.taffin/ of www.yvestaffin.be
2 november 2011 - Yves Taffin stelt zijn nieuwste boek voor...


1983. In de periode dat zijn vader op sterven ligt, wordt de
ik-persoon aangesteld als studiomeester van de Mechelse
opnamestudio van gesproken boeken voor blinden en
slechtzienden. Net als daar alles begint los te lopen, wordt
hij op achterbakse wijze verraden.


een amateurprostituee
bij wie de stoppen doorslaan wan-


waardige overval.

Alledrie de romans worden gekenmerkt door hun dramati-
sche afloop.

Drie romans voor de prijs van een!Yves Taffin werd geboren op 29 januari 1959 in het Zuid-
west-Vlaamse Poperinge. Ondanks zijn aangeboren visuele
beperking, waardoor hij aanvankelijk leek voorbestemd tot
een loopbaan als muzikant-pianostemmer, slaagde hij erin,
uitsluitend door eigen inzet en volharding, een bescheiden
plaatsje te veroveren in de wereld der letteren. Van zijn
hand zijn o.m. toneelwerk, een jeugdboek, tijdschriftarti-
kels, audiovisuele teksten, boekrecensies, enzovoort. Zelfs
een paar bescheiden literaire onderscheidingen vielen hem
te beurt. De laatste jaren publiceerde hij een aantal titels in
POD en hij levert ook geregeld bijdragen voor het Neder-
landse Luistertijdschift Pointe (Stichting Alam Darsono).
Uitgeverij ZOOKIE
Eikstraat 35 9870 Machelen

info@zookie.be

U kan dit boek bestellen
in de online bookshop van uitgeverij Zookie:

Ook verkrijgbaar bij de auteur: yves.taffin@skynet.be
Of bestel in de betere boekhandel.
26 december 2013 - VerwonderingLieve groet,
patricia

PS. Nu verder voor het project:

Opdracht 1:Opdracht 2: (enkel voor het Vrij Podium)
- Schrijf max. 2 gedichten over 'Verwondering' of zoek een of twee gedichten die jou bijzonder hebben geraakt die je tijdens het Vrij Podium wilt voordragen (wel bij vermelden van wie het gedicht is). GEEN TEKSTEN. Je mag ook een gedicht of een kleinkunsttekst muzikaal brengen. Mensen die ter ere van gedichtendag willen musiceren met eigen instrument of gebruik maken van onze piano, HET KAN!!! Wel vermelden wat je wilt doen. Er wordt geen inkom gevraagd, maar er wordt ook geen gage uitbetaald. Na afloop wordt er met 'de pet' rondgegaan. De vrije bijdrage wordt verdeeld onder de deelnemers onder de vorm van een gezamenlijke traktatie.
Deelnemers a.h. vrij podium, die hun werk ook willen opgenomen zien in de bundel, melden dit uiteraard vooraf.Van harte welkom (met zoveel mogelijk). Men zegge het voort.23 juli 2009 - De eerste dichtbundel van Dimitri Debock is een feit:


"Verdicht" is Dimitri's eerste poging tot het raken van mensen door middel van woorden. In deze dichtbundel vind je een persoonlijke selectie van Dimitri uit zijn gedichten van de laatste 8 jaar.http://unibook.com/unibook/site/bookdetail/?bookid=6867


Van Nu en Straks -


In januari 1999 - bijna een eeuw later - verscheen het eerste nummer van een derde reeks. Op 10 februari 1999 lichtten enkele studenten uit Antwerpen, Brussel, Gent en Leuven de doelstellingen van het nieuwe tijdschrift toe aan de pers. Zaak was in de eerste plaats een leemte in het Vlaamse literaire landschap te vullen: een bibliofiel en idealistisch alternatief voor de bestaande materialistische literatuur.

Op de nieuwe website vindt u naast alle reeds verschenen recensies en artikels over ons tijdschrift, profielteksten, achtergrondinformatie en veel meer. Het adres is http://www.van-nu-en-straks.be."VAN HARTE !" -

The House of Books heeft in 2003 het boek VAN HARTE ! uitgegeven. Het is een paperback met originele gelegenheidsteksten, geschreven door Boudewijn Knevels.

Het boek is onderverdeeld in negen thema's : ik ben geboren, dank je wel, vriendschap en liefde, gelukkige verjaardag, hou de moed er in, van harte beterschap, samenwonen en/of trouwen, het warme nest, eeuwig stil.
Die hoofdstukjes zijn dan nog eens onderverdeeld in bv. trouwen, samen wonen, nieuw huis, nieuwe job, geslaagd, niet geslaagd, gepensioneerd, dankbetuigingen, huiswensen, keukenspreuken, en natuurlijk veel over vriendschap en liefde.
Wat je iemand ook wil wensen, de auteur heeft het bewust vanuit verschillende standpunten bekeken. Bv. bij "van harte beterschap", komt uiteraard de bezoeker aan het woord, maar ook de zieke die een dankwens heeft naar de bezoeker of naar de dokter of verpleegkundige. Zo ook in de rubriek "eeuwig stil" : zowel vanuit de persoon die zijn medeleven betuigt als naar de familie die een tekst zoekt voor het overlijdensbericht.

Alle teksten rijmen. Het zijn eigenlijk allemaal korte gedichtjes: met weinig woorden wordt er veel gezegd.

In VAN HARTE ! vind je zowat 500 tekstjes op rijm die je kan gebruiken als inspiratiebron voor persoonlijke wensen.
VAN HARTE ! is een tijdloos boek dat tijdwinst oplevert. Handig voor jong en minderjong. Een echt hebbeding dat je je leven lang kan raadplegen. Leuk om te krijgen, leuk om te geven.

Om je VAN HARTE ! aan te schaffen, kan je natuurlijk altijd in de boekhandel terecht.
Je kan het ook bij de auteur bestellen : je schrijft 11,50 euro + 2,23 euro = 13,73 euro over op rekening 833-3020675-62 van B. Knevels, Schildstraat 24, 3870 Heers, en je krijgt het boekje per kerende thuisgestuurd (gelieve bij de mededeling op het overschrijvingsformulier wel je adres te vermelden en of je het boek gesigneerd wil hebben). De auteur is ook te bereiken via boudewijn.knevels@pandora.be.

ISBN 90 443 0747 9 NUR 373 D/2003/8899/41


24 januari 2008 - Lieve Valentina's en Valentino's


Onze Liefdesversterkende Avonden vol Cupido Kitsch
op vrijdag 15 en zaterdag 16 februari 2008 om 20.30u.12 maart 2008 - UITNODIGING VRIJ PODIUM

in De Kleine Notelaar, Vlassenbroek 222, Baasrode
op 12 april 2008 vanaf 19 u.
door de deelnemende dichters aan gedichtendag 2008 Symbiose

Muzikale omlijsting:
vier gepensioneerde boezemvrienden slaan de handen in elkaar en brengen improvisatiejazz om U tegen te zeggen (een mix van piano, viool, contrabas en percussie)

Schrijf nu in, de plaatsen zijn beperkt.

Inkom gratis. Info: 0494/60.19.61


22 juni 2003 - Uitgeverij Bookhost


Na enige maanden voorbereiding is Bookhost (www.bookhost.nl) in januari 2003 van start gegaan als nieuwe literaire uitgeverij. Bookhost wil staan voor vernieuwing en een frisse kijk in het literaire klimaat. Wij (Kjell van Zoen en Victor van den berg) waren beiden bezig aan een roman maar zagen weinig kansen open op publicatie van hun werk. Veel manuscripten worden gedeeltelijk of helemaal niet gelezen en verdwijnen na enige tijd in een container om te worden vernietigd. Natuurlijk heeft dat te maken met de 'verkoopbaarheid' die wordt ingeschat, en veel manuscripten worden helaas niet commercieel genoeg bevonden en zullen hun weg naar publicatie nooit vinden. Maar het blijkt dat er tussen deze 'wegwerpstapels' boeken met potentie over het hoofd zijn gezien, tot bestsellers aan toe. Hierin zagen Kjell en Victor een concept voor een uitgeverij met meer kansen voor een verbreding van kwaliteit en diversiteit.

Naar ons idee heerst er een zekere angst in de uitgeverswereld om nieuwe stemmen te laten horen en er wordt daardoor gegokt op hypes en trends. Toch zal juist het uitgeven een kwestie van flexibel handelen zijn op de veranderende markt en het benutten van nieuw ontstane situaties. Enkele voorbeelden zijn het printing-on-demand (POD), het vrijgeven van de vaste boekenprijs en het aanboren van nieuwe distributiekanalen en nieuwe media want deze zullen het karakter van het uitgeven zeker veranderen. Het zal niet het recht van de sterkste zijn maar van diegene die zich het meest aanpast aan die nieuwe ontstane situaties.
We hebben gekozen om te werken met lezersgroepen bestaande uit mensen die voor ons manuscripten lezen en beoordelen. Dit geeft ons een beeld van de boeken: het levert een spiegel op van onszelf of we de kwaliteit wel goed hebben ingeschat.

Wij geloven zeker in de toekomst van het boek. Het zal voor uitgevers een noodzaak zijn om onafhankelijk en wendbaar te zijn, en met verscheidenheid en inhoudelijke kwaliteit de lezer te blijven boeien. Wij denken aan dit profiel te kunnen voldoen en hopen auteurs en lezers uit te nodigen die zich hierin kunnen vinden.

Victor van den berg
Uitgeverij bookhost
Postbus 11057
2301 EB Leiden
Voor meer informatie kijk op www.bookhost.nl31 oktober 2013 - Twee prachtige nieuwe boeken

Ik stuit toevallig op deze site vandaag, de vraag was aan de lezers wie iets te vertellen had over een boek/je.
Om dat even aan u te melden.


Dat wil ik graag even onder de aandacht brengen. Veel bijzonder mooie teksten en met kleurenillustraties.
Isbn nr.: 9 789402 108606
bravenewbooks.nl
*************************

Heel graag gelezen!
ISBN nr.: 9 789461 938107
mijnbestseller.nl

Vrg.
J. de Groot


13 oktober 2011 - UITNODIGING


BESTEMD VOOR DE DICHTERS,

VOOR HUN FAMILIE,

VOOR VRIENDEN & KENNISSENIEDEREEN IS WELKOM

OP DE VOORSTELLING EN HET BANKET DAT EROP VOLGT


Onder het voorzitterschap van Thierry Deleu
VLAAMS-NEDERLANDS DICHTERSGENOOTSCHAP
DE 50 MEESTER-DICHTERS VAN DE LAGE LANDEN BIJ DE ZEEVOORSTELLING VAN HET TWEEDE JAARBOEK

DE 50 MEESTER-DICHTERS VAN DE LAGE LANDEN BIJ DE ZEE

Zeelaan 303, te 8670 Koksijde

Programma:

16.30 u. Verwelkoming door burgemeester Marc Vanden Bussche

16.45 u. Voordracht gedichten door Ilse Chamon, woordkunstenaresThierry Deleu, auteur

17.35 u. Overhandiging eerste exemplaar aan de burgemeester

17.45 u. Overhandiging van de jaarboeken + receptie aangeboden door het gemeentebestuur van Koksijde

18.30 u.-19 u. Banket in Hotelschool Ter Duinen KoksijdeVoor de gegadigden is er mogelijkheid om tegen een bescheiden bijdrage te tafelen in de gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen Koksijde(aperitief, voor- en hoofdgerecht, dessert, koffie, water en wijn)

q zal niet aanwezig zijn op de voorstellingq Rekeningnummer: BE42 0000 9002 1454 van Thierry Deleu - BIC BPOTBEB1Handtekening,


11 mei 2007 - Taverne De Kleine Notelaar nodigt uit op zaterdag 2 juni 2007 om 20.00 uur

Lenteconcert met Tim De Knop op piano en Bernard Bertoni op viool.

Mis het dus niet!
Inkom mag u betalen met uw aanwezigheid. Er is een vrije bijdrage voorzien voor onze muzikanten.
Reserveer wel snel want zoals u weet zijn de plaatsen beperkt. Bel 0494/60.19.61 of mail dekleinenotelaar@hotmail.com
Tot dan!


30 januari 2012 - (PERS)MEDEDELING
Hallo Beste Lezer(es),Zoals al op mijn facebookpagina te lezen was, is er belangrijk nieuws over mijn recentste boek Vlammenvuur.

Niet zo goed nieuws, helaas.

Amper was de drukinkt van mijn boek droog, of de uitgever ZOOKIE.BE liet begin januari weten dat hij er definitief mee kapt. Juist: bedrijfsfaling, wat ondermeer inhoudt dat van elk exemplaar dat jullie de afgelopen weken via uitgever of boekhandel kochten, ondergetekende geen eurocent zal zien!

Dit heeft ook als vervelend gevolg dat dit boek, niettegenstaande het een ISBN-nummer heeft, niet gekoppeld is aan bibliotheek.be, waardoor de Luisterpuntbibliotheek het niet in gesproken vorm wil omzetten ten behoeve van blinden en slechtzienden. Het kan immers in zo'n geval niet rekenen op subsidie van de Vlaamse Gemeenschap! En dat beste vrienden, treft me nog het meest, hoewel ik aan deze operatie minder dan niets had verdiend! Het Vlaams Gewest betaalt immers nog steeds geen leenvergoeding aan de auteurs! Dit ondanks eerdere herhaalde maar nooit ingeloste beloftes!In Huis Te Koop tenslotte wordt een vrouw het slachtoffer van een merkwaardige overval.

Alledrie de romans worden gekenmerkt door hun dramatische afloop.Het boek telt 200p. ISBN nr. 97 89079834 433, is uitgegeven bij de inmiddels stopgezette Uitgeverij ZOOKIE uit Machelen-Zulte, en vanaf nu enkel nog verkrijgbaar via de auteur.U bestelt als volgt:

U maakt 11,95 Euro (9,95 Euro voor het boek + 2 Euro verzendkosten) over op

BNP-Paribas Fortisrekeningnummer:

035-7438280-70

of Europees:

BIC GEBABEBB / IBAN BE60 0357 4382 80 70

Opgelet: hierna wordt dit boek wellicht NOOIT MEER HERDRUKT.

Wie het nu vooralsnog aankoopt, verwerft sowieso een collector's item, en dit tegen een sterk gereduceerde prijs.

Dus dit is uw laatste kans! Handel NU!Vriendelijke groeten en dank bij voorbaat.Yves Taffin,

auteur

Email: yves.taffin@skynet.be

Website: http://users.skynet.be/yves.taffin/ of www.yvestaffin.be


3 oktober 2007 - Uinodiging Symbiose


Kunstenvereniging vzw Symbiose Dendermonde in samenwerking met de vzw 'De Werkgroep 10/12/08' Lier
hebben de eer en het genoegen u uit te nodigen voor De IIde wereldoorlog in Woord en Beeld
Pilootproject voor Wereldvrede en Verdraagzaamheid

woensdag 28 november 2007Programma
Auteur Patricia De Landtsheer belicht de onderduik, de kampen en de repressie in ons land.
Opvoering theatermonoloog De Laatste uren, van De Landtsheer Patricia, door woordkunstenaar Melissa Leboeuf en violist Bernard Bertoni

v.u.vzw Symbiose9 september 2008 -


Nationaal thema: Dichters des Vaderlands.
Thema uitgeschreven door de vzw Symbiose: DE DANS DER DWAZEN.

Reglement.


- De dichters sturen hun bijdrage ANONIEM in, ten laatste op 10 december 2008.
- In een gesloten omslag worden naam, adres en eventueel bijkomende gegevens vermeld;
- Op de bijdrage en de enveloppe wordt een schuilnaam vermeld;

- De gedichten of het proza/column moeten origineel zijn en niet eerder verschenen;
- Plagiaat wordt onherroepelijk uitgesloten;
- De gedichten of het proza worden in de gangbare Nederlandse taal opgesteld.
- Dialecten worden geweigerd;
- Een professionele jury beoordeelt en duidt 30 gedichten aan die in een bundel worden opgenomen;

- De beslissing van de jury is bindend en zonder verhaal.
- Over de ingezonden bijdragen wordt geen briefwisseling gevoerd.
- De vzw Symbiose behoudt zich het recht voor schunnige, aanstootgevende of gedichten of teksten met racistische inslag van deelname uit te sluiten.


Inzenden naar:Om te onthouden:


2 augustus 2012 - Patricia De Landtsheer en uitgeverij Boekscout.nl

presenteren

Steaming

Leesfiche STEAMING Geef me wat ik vraag of...
ISBN: 978-94-6206-105-7


Politionele ondersteuning: Marc Leboeuf, commissaris op rust
Foto Patricia De Landtsheer: Etienne Van den Bulcke
Uitgeverij Boekscout.nl Soest
www.boekscout.nl

Sinds ze werd aangerand op het strand verloopt alles negatief in het leven van de vijftienjarige Fie. Als ook nog eens blijkt dat ze hopeloos verliefd wordt op Jo, haar leraar geschiedenis, en deze verliefdheid door hem wordt beantwoord, stapelen de problemen zich op. Als Benni, een medeleerling het te weten komt, grijpt hij juist dit probleem aan om Fie af te persen en het steamen naar een hoogtepunt te drijven. Gaandeweg krijgt de lezer een inkijk in het leven van de tiener, die het goed meent met haar omgeving, maar haar gevoelens geen juiste plaats weet te geven.
Eens te meer gaat auteur Patricia De Landtsheer ernstige problemen bij jongeren niet uit de weg. Ook in dit verhaal niet waarin verschillende prangende vragen soms onopgelost blijven.Een aangrijpend, maar subtiel-realistisch verhaal over verliefd worden, houden van, maar ook over keuzes maken en loslaten, en steamen in de ruimste zin van het woord.
Dit boek is niet alleen een waarschuwing voor elke gepeste om tijdig over zijn of haar probleem te praten, maar tevens een aanklacht tegen pesten in het algemeen en zinloos geweld.


www.dekleinenotelaar.be of telefonisch 052/211180 of mobiel 0494/601961. Voor afhaling betaalt u uiteraard geen verzendkosten.


21 oktober 2004 - Staalkaart


Werken mee de dichters: Mark Naessens, Mark Meekers, Bernard de Coen, Karel Sergen, Luc Vandeborght, Reine Wellens, Guido Cloet, Lieve Devijver, Anne Wiering en de debutanten Kathlien Bridoux en Tine Hendrickx.


20 mei 2004 - VOORLOPIGE SPEELLIJST

UITGELEZEN GEZELSCHAP
-swingend luisterlied, rock en blues-

BEZOEK OOK ONZE SITE:

<a href="http://home.tiscali.be/uitgelezengezelschap">http://home.tiscali.be/uitgelezengezelschap</a>

ZO 04 JULI: Vlaamse Feestdag in Hove, Zaal Da Capo, Lintsestwg 1A (boven De Eendracht) 10u30*

ZO 17 JANUARI'05: Nieuwjaarsreceptie, Kerkstraat 41-45 'Gravenwezel 11u*

Verder zijn er nog plannen met volgende organisatoren:


Uit de meeste ervan zullen optredens volgen, die dan worden ingepast in de kalender.* een mix van pakkende en grappige verhalen, swingende ballades, Latin en blues van eigen bodem


25 maart 2011 - Yves Taffin

stelt voor:

NIEUW BOEK


Seks op de Dansvloer
en op andere plaatsen

vijftien pretentieloze erotische verhalen.


Deze verhalen nemen de lezer mee in de wereld van sprankelende erotiek.


Erotiek zonder pretentie noch literaire aspiraties, dat is wat dit boek beoogt.
De ene keer is een man aan het woord, de andere keer een vrouw. Maar elke keer gaat het er na verloop van enige tijd keihard aan toe. Telkens echter eindigt het verhaal met een verrassend slot.
De pointe als literair toetje? Dat maakt u als lezer best zelf uit.
Link naar het boek op de webiste:
http://www.mijnbestseller.nl/magento/literatuur/seks-op-de-dansvloer.html

Kijk ook eens op mijn blog:
http://www.mijnbestseller.nl/yvestaffinschrijft
en laat desgewenst een berchtje na.

Ook daar kan u het boek bestellen.
In geval u niet houdt van bestellen via het internet, kan u natuurlijk ook altijd rechtstreeks via mij bestellen. Maak dan 16 Euro (13,5 + 2, 5 verzendkosten) over op bankrekeningnummer:
035-7438280-70, Europees: BE60 0357 4382 8070 - BIC-GEBABBEBB
of via Paypal: yves.taffin@skynet.be

Over Yves Taffin
Yves TAFFIN werd geboren op 29 januari 1959 in het Zuidwestvlaamse Poperinge. Ondanks zijn aangeboren visuele beperking, slaagde hij er in (uitsluitend door eigen inzet) een bescheiden plaatsje in de wereld der letteren te veroveren. Hij schrijft zowel fictie als non-fictie en won onlangs de Pointe Prijsvraag "Beste Boekbespreking 2010".

Over mijnbestseller.nl
Mijnbestseller.nl is een self publishing platform dat iedere schrijver in staat stelt om op een professionele wijze zijn boek uit te geven. Mijnbestseller.nl ondersteunt de schrijver bij het schrijven, opmaken en publiceren van zijn boek.
Contact: Peter Paul van Bekkum, 0031-(0)654983921
Email: info@mijnbestseller.nl
Website: www.mijnbestseller.nl
Adres: Zalmstraat 1, 3016 DS, Rotterdam
------------------------------

Contact met de auteur:
GSM: 0477-30 25 97
Email: info@yvestaffin.be
Website: www.yvestaffin.be
blog: http://www.mijnbestseller.nl/yvestaffinschrijft21 september 2005 - Reglement voor prozawedstrijd 2006

Uitgeschreven door de Koninklijke Vereniging van Limburgse schrijvers naar aanleiding van het 70 jarig bestaan van de vereniging.2: Er is geen opgelegd thema. De wedstrijd staat open voor iedere Nederlandstalige inzender vanaf 18 jaar.

3: Het verhaal mag 4 blz. A4 niet overschrijden.

4: De prijs bestaat uit een kunstwerk en een oorkonde.

5: Onder het verhaal vermeldt u een niet eerder gebruikte schuilnaam of leuze, echter niet uw
pseudoniem. Op de bijgevoegde en gesloten omslag herhaalt u de schuilnaam of leuze en
ingesloten uw echte naam of gebruikelijk pseudoniem, adres, geboortedatum, telefoon- en/ faxnummer, e-mail.

6: Om geldig in te zenden, voegt u bij het verhaal vijf postzegels van 0.50 euro, Nederlanders sluiten een antwoordcoupon in

7: Het verhaal zendt u in zesvoud en ten laatste 31 januari 2006 (afstempeling post) aan: KVLS, p.a. Alex Marut, Zonneweeldelaan 25 b 7, 3600 Genk. Vermelden in linkerbovenhoek: Verhalenwedstrijd volwassenen KVLS. Niet voldoende gefrankeerde en/of aangetekende zendingen worden niet aanvaard.

8: De prijs wordt na voorlezing van het juryrapport uitgereikt tijdens de viering van 70 jaar bestaan van de KVLS in mei 2006. Van deelneming zijn uitgesloten: de leden van de jury en het bestuur van de KVLS.

9 : De jury is samengesteld uit: mevr. Jessy Maesen, auteur, de heer Richard Rochus, lector, de heer Alex Marut secretaris KVLS, de heer Louis Brans, voorzitter van de jury.

10: De uitspraak van de jury is bindend.

11: Er wordt geen briefwisseling gevoerd over deze wedstrijd. Ingezonden verhalen worden niet teruggestuurd.

12: Voor de ingezonden verhalen en voor het eventueel opnemen in de bloemlezing kan geen vergoeding worden geclaimd.

13: Deelnemers die worden opgenomen in de bloemlezing, verplichten zich tot het afnemen van twee exemplaren tegen auteursprijs.

14: Door deel te nemen aan de verhalenwedstrijd 2006 van de KVLS, verklaren de deelnemers zich akkoord met de bepalingen van dit reglement. Reglementen kunnen worden aangevraagd bij: KVLS p.a. de heer Alex Marut, Zonneweeldelaan 35 b 7 3600 Genk.


21 september 2005 -

Uitgeschreven door de Koninklijke Vereniging van Limburgse schrijvers naar aanleiding van het 70 jarig bestaan van de vereniging.2: Er is geen opgelegd thema. De wedstrijd staat open voor iedere Nederlandstalige inzender vanaf 18 jaar.

3: Het gedicht mag de 35 aaneengesloten regels niet overschrijden.

4: De prijs bestaat uit "Een kunstwerk" en een oorkonde.

5: Onder het gedicht vermeldt u een niet eerder gebruikte schuilnaam of leuze, echter niet uw
pseudoniem. Op de bijgevoegde en gesloten omslag herhaalt u de schuilnaam of leuze en
ingesloten uw echte naam of gebruikelijk pseudoniem, adres, geboortedatum, telefoon- en/ faxnummer, e-mail.

6: Om geldig in te zenden, voegt u bij het verhaal vijf postzegels van 0.50 euro, Nederlanders sluiten een antwoordcoupon in8: De prijs wordt na voorlezing van het juryrapport uitgereikt tijdens de viering van 70 jaar bestaan van de KVLS in mei 2006. Van deelneming zijn uitgesloten: de leden van de jury en het bestuur van de KVLS

9 : De jury is samengesteld uit: de heer Marc Naessens, auteur, mevr. Ingrid Lenaerts, auteur, de heer George Vandegoor, auteur, de heer Willy Nelissen, auteur en mevr. Edith Oeyen, voorzitter.

10: De uitspraak van de jury is bindend.

11: Er wordt geen briefwisseling gevoerd over deze wedstrijd. Ingezonden gedichten worden niet teruggestuurd.

12: Voor de ingezonden verhalen en voor het eventueel opnemen in de bloemlezing kan geen vergoeding worden geclaimd.

13: Deelnemers die worden opgenomen in de bloemlezing, verplichten zich tot het afnemen van twee exemplaren tegen auteursprijs.
21 september 2005 -

Uitgeschreven door de KVLS naar aanleiding van het 70 jarig bestaan van de vereniging.

3. De prijs bedraagt een geldsom en boekenpakketten.

4. Enkel gedichten en verhalen in het Nederlands gesteld, komen in aanmerking.

5. Er is geen opgelegd onderwerp. Op de achterzijde van het gedicht of het verhaal wordt de geboortedatum vermeld.

8. Door deel te nemen aan de wedstrijd aanvaardt de inzender het reglement en elke beslissing van de jury. In verband met de wedstrijd wordt geen bijkomende briefwisseling gevoerd.

9. Elke inzender krijgt een uitnodiging tot het bijwonen van de prijsuitreiking.11. Bijkomende reglementen kunnen worden aangevraagd bij: mevr. Edith Oeyen, Hanebergstraat 75, 3581 Beringen.

12. De prijsuitreiking zal plaats vinden tijdens de viering van 70 jaar bestaan van de Koninklijke Vereniging van Limburgse Schrijvers in mei 2006.


12 december 2012 - Thierry Deleu: SCHOON VOLK IN DE HEMEL?

en kan worden verkregen bij de auteur of door overschrijving op
BE42 0000 9002 1454 van de auteur,
Zandzeggelaan 18-102 te 8670 Oostduinkerke
058/514120 of 0475/811763 - thierry.deleu2@telenet.be


ISBN: 9789081455503 - EAN: 9789081455503 - Aanvraagnummer: 00014190 - Nur Code: 2
Alle rechten voorbehouden


EEN UNIEK BOEK
OVER WETENSCHAP, RELIGIE EN SPIRITUALITEIT
EEN BIJZONDER OVERZICHTELIJK
EN LEESBAAR BOEK

OVER
*HET UNIVERSUM

*DE VISIES OVERTUIGINGEN
*RELIGIES GODSDIENSTEN
*VRIJ ONDERZOEK
*WETENSCHAP EN GELOOF

VOOR WIE OP ZOEK IS NAAR ZINGEVING EN SPIRITUALITEIT, VERDIEPING EN INZICHT

ALLE LEVENSVRAGEN IN EEN BOEK

HET LEVENSWERK VAN DE AUTEUR
ZIJN GEESTELIJK TESTAMENT:
EEN BOEK VOOR IEDEREEN


(De auteur)


(Thierry Deleu)
***Als uitgever was het geen sinecure om te beslissen dit essay uit te geven. De auteur heeft mij echter overtuigd van de waarde van dit geschrift.

Mensen zijn willend, voelend, denkend of gelovend. Tussen deze menselijke activiteiten kan harmonie bestaan. Gevoel en verstand kunnen met elkaar samengaan. Hetzelfde geldt voor geloven en denken.
Dit boek van Thierry Deleu gaat in op de wederzijdse relatie tussen geloven (religie) en denken (rede). De auteur is erin geslaagd het thema op een creatieve en boeiende manier uit te werken. In het boek neemt hij geen stelling, hij maakt hoogstens een voorzichtige overweging of vergelijkt zijn mening met die van zijn bron, maar hij reikt wel een vocabularium aan om te komen tot prikkelende discussies.

De auteur noemt het boek zijn filosofisch testament. Als uitgever laat ik mij in met het attractief-zijn van het essay of met de kansberekening voor veelvuldig lezen en discussiestof. Indien het boek ook de vorm van een afrekening aanneemt, - waar ik niet van overtuigd ben, - dan distantieer ik mij van deze (strikt persoonlijke) bedoeling.

Schoon volk in de hemel? is veeleer een arbitrair boek om tot een harmonieus samengaan te komen tussen religie en wetenschap. Daar is iedereen, van welke overtuiging ook, mee gebaat. En dat kan voor niemand een struikelblok zijn!


De uitgever

Thierry Deleu, geboren op 11 februari 1940, woont op de Zandzeggelaan 18 te 8670 Oostduinkerke

Hij is eredirecteur secundair onderwijs van de Middenschool van het Gemeenschapsonderwijs in Tielt (1988-2000).
Van 1962 tot 1988 was hij leraar Nederlands en intern pedagogisch begeleider aan de Middenschool van het Gemeenschapsonderwijs te Harelbeke. In 1973 werd hij voor een periode van twee jaar de eerste gedetacheerde leerkracht bij Humanistische Jongeren Service.Hij is co-auteur van enkele leerboeken Nederlands ten behoeve van het beroepsonderwijs, onder de titel Ons Taalboek (1968-1972).T.g.v. zijn 60ste verjaardag (in 2000) werd hij gehuldigd door de Stad Harelbeke en publiceerde De Gebeten Hond een selectie van zijn beste gedichten, onder de titel In de weelde van de liefde. Hij werd toen ook Culturele Figuur van de Stad Harelbeke.


Vanaf 2008 worden zijn boeken voorgesteld op het gemeentehuis van Koksijde.
De politieroman De doden zwijgen niet (zelfde uitgever) in 2008.

Thierry Deleu is voorzitter van dit Vlaams-Nederlands dichterlijk genootschap. Op 7 (binnen drie dagen) wordt op dezelfde locatie het 2de jaarboek van dit Nederlands-Vlaams dichtersgenootschap gepresenteerd.

In 2011 werd de verzamelbundel Strandjutter (n.a.v. zijn 70ste verjaardag) voorgesteld in het gemeentehuis van Koksijde. Een uitgave van Demer Uitgeverij.
Datzelfde jaar verscheen zijn zevende roman, Niets is wat het lijkt, bij Boekscout (Nederland).

In december 2011 werd de familiekroniek 1661 - Dum spiro, spero in Cinema Koksijde voorgesteld. Het boek kwam uit onder het coauteurschap van burgemeester Marc Vanden Bussche en Thierry Deleu.


Inmiddels verschenen zes gedichtenbundels als netbook bij Het Prieeltje Online Diest en De Geletterde Mens Uitgevers, resp. Bourgondische suite, Helvetiaanse verzen, Wulpen, in nevel van tijd, Eb en vloed en Chaos.

In voorbereiding: Meeuwen in bloot onderlijf (Oostduinkerkse gedichten), Job boven beenhouwerij (roman).Dankbetuigingen(De auteur)
Recensie over Schoon volk in de hemel
Een wijs boek!

Dit essay is een bravade, soms irriterend, provocerend, maar altijd eerlijk. Het doet denken aan een handboek, een handleiding, ruim bemeten en met veel passie geschreven.

Iemand de mond snoeren is een arrogante bezigheid en leidt tot stiekeme reacties waarmee onderdrukten hun gram halen. Wat onderdrukt wordt, keert terug in de vorm van barbarij.
De auteur houdt een vurig pleidooi voor respect en verzoening. Hij huivert van extreem vasthouden aan primitieve machtsinterpretaties.Dit essay vergt aandacht en inspanning, maar het is een moedig pleidooi dat tot nadenken oproept, tot zelfreflectie en tot kritisch handelen stemt.
De auteur geeft via lijnen van geleidelijkheid uiting aan een vrijmoedig spreken, hij wil vrij-denkend zijn, zijn gedachten moeten vrij zijn. Dit betekent dat hij er zich van bewust is dat hij bij alle kennis en objectiviteit in fine slechts zijn eigen biografie overhoudt.Zij hemelen op of veroordelen de almacht van het religieuze en het klerikale, maar houden zich fanatiek enkel met het verleden bezig. Daardoor moet het debat iedere keer opnieuw worden gevoerd.

In het essay is slechts heel sporadisch retorisch getracht om de andere om te praten, de auteur heeft zich gehoed voor hooghartig gebabbel.

Aanbevolen!
(Joris Dewolf)

Thierry Deleu heeft zijn nieuw boek de ondertitel Essay over wetenschap, religie en spiritualiteit meegegeven. Of het grensverleggend is, kan alleen de lezer ons vertellen. Hij vraagt zich niet alleen af hoe het heelal zich gedraagt, maar ook waarom het zich zo gedraagt. Waarom is er iets in plaats van niets? Waarom bestaan wij? In Schoon volk in de hemel legt hij aangenaam eenvoudig uit hoe de kennis over het heelal zich heeft ontwikkeld. Het vormt een verrassend essay waarin ogenschijnlijk ondoorgrondelijke zaken doorgrondelijk zijn gemaakt.
(Georges de Courmayeur)


6 december 2008 - Schimmen uit de nevels (De Ster van Zion - Een ware mythe over het meesterras) door Luis Ruiz Hoyo


Deze trilogie verhaalt over een klein volk dat in een ver verleden gedrild wordt om eerst een eigen land te veroveren en tenslotte de hele wereld.


Dit boek kan besteld worden bij www.freemusketeers.nl

3 september 2009 - Belangrijk bericht voor literaire auteurs


Op maandag 14 september 2009 organiseert SABAM een infomeeting voor schrijvers en vertalers.
Alle rechten waartoe de exploitatie van een boek aanleiding kan geven zullen er aan bod komen, met speciale aandacht voor de reprografierechten. Daarnaast zal er ook uitleg gegeven worden over het uitgavecontract en zal een specialist informatie geven over het fiscaal en sociaal statuut van de kunstenaar. Tenslotte komt u ook alles te weten over de activiteiten van het Vlaams Fonds der Letteren dat de Nederlandstalige literatuur ondersteunt. Iedereen is welkom, mits voorafgaande inschrijving die gratis is.
Bent u auteur van gepubliceerde werken en heeft u interesse om deel te nemen, neem dan voor 9september contact met:
Tania Ghyselinck : tel. 02/286.83.87 - tania.ghyselinck@sabam.be
31 maart 2009 -

Schrijf je ziel uit je lijf en doe mee aan onze EERSTE POEZIEWEDSTRIJD!
Voorwaarden:
+ 18 jaar, inwoner zijn van Heers, Sint-Truiden of Borgloon.
Nog geen publicaties.
max. 3 gedichten per deelnemer.
Inzenden kan tot 15 mei 2009.
Proclamatie: 3 juli 2009
Wedstrijdreglemant op onderstaand adres.

www.hotelriecoeme.be
011/48 43 44

14 juli 2007 -


Nieuwe editie jaarlijkse schrijfprijs van start

Voor meer informatie over Parmentier zie: www.literairtijdschriftparmentier.nl8 december 2011 - INGEKORT REFERAAT OP 2DE ONTMOETINGSDAG VAN DE 50 MEESTER-DICHTERS VAN DE LAGE LANDEN BIJ DE ZEE

in de raadzaal van het gemeentehuis Koksijde, woensdag 7 december

Mijnheer de burgemeester,
Dames en Heren,
Beste vrienden,Is er een malaise in de literaire wereld? Een moeilijk te beantwoorden vraag. Het antwoord hangt af van wie je bent, wat je wilt en wat jouw plaats is in het geheel.
Ik bedoel: schrijf je kookboeken of reisverhalen? Dan is er geen malaise. Juist!

Indien er een malaise is, - en ik vermoed het sterk, - durf ik nogmaals stellen dat vooral de overheid verantwoordelijk is.Uitgevers voelen zich bedreigd door de overschotten, door de terugval van het aantal lezers (hun klanten), door de concurrentie op het Internet en vragen een verhoging van de overheidssteun. Indien hun analyse de juiste zou zijn, dan is hun diagnose zeker fout.
Drie: een overheidsdistributiesysteem voor de uitvoering van prioriteit twee.
Daarom stel ik meteen ook voor om een nieuw decreet te schrijven ter vervanging van het decreet van 30 maart 1999 houdende de oprichting van een Vlaams Fonds voor de Letteren.

In dit nieuw decreet moet de rol van elke overheidscommissie, die boeken onder haar bevoegdheid heeft, worden beschreven waarbij de auteur op de eerste plaats komt.

Ik besef dat criteria aanleggen waarmee de aankoop van boeken en de steun aan de auteur worden gemeten heel moeilijk is. Geen enkel meetinstrument kan honderd percent objectiviteit of beoordelingscorrectheid garanderen.
Daarom opteer ik om de lat niet te hoog te leggen en de marge breed te houden.


Die werkwijze werd tot voor enkele jaren toegepast in Nederland.


Ik besef dat er nooit zekerheid zal bestaan over het onthaal van een boek bij de lezer. Dat is ook afhankelijk van de stijl, de impact van het onderwerp op de lezer, van de publiciteit, van de kritiek, de vakpers.

De overheid moet niet de uitgever financieel helpen, maar de individuele auteur.De bibliothecaris is niet langer (ongewild) de handlanger van de uitgever en de boekhandel, maar hij treedt, in overleg met de gemeentelijke overheid, ongebonden op. Dat kan hij door beide kanalen van informatie te raadplegen, die van de uitgever en die van de overheid.
De uitgever biedt zijn boeken aan via publiciteit, de overheid stuurt via haar recensiedienst info naar de openbare bibliotheken.

Ik wil een oproep doen tot de media om meer aandacht te besteden aan het boek, aan de auteur, aan de literatuur in het algemeen. Deze fel verminderde interesse is bovendien mede oorzaak van de malaise in onze literaire wereld.

Ik behoor tot de generatie die als jonge auteur 1968 heeft beleefd en hoopvol gestemd was om de verbeelding de macht te gunnen die haar toekwam.

Thierry Deleu


11 december 2004 - OOSTDUINKERKSE AUTEUR THIERRY DELEU RIDDER IN "THE ORDER OF THE RAZORBLADES"

DE EERSTE SIGNIFICANTE ONLINE-RIDDERORDE IN VLAANDEREN!
Op 12 november 2004 werd het bestaan van "The Knights of the Razorblades" openbaar gemaakt. "The Knights of the Razorblades" is de eerste significante online-ridderorde in Vlaanderen.

Een ludieke en creatieve orde
"Kousenband", "Halsband", "Eikenkroon", "Cordon Bleu", "Gulden Vlies" waren (zijn) ook geen diepzinnige symbolen en toch waren (zijn) zij ridderorden. "The Knights of the Razorblades wil nog wel iets anders zijn dan een serviceclub. Deze "ridders" gaan verder in het promoveren van ethische waarden en persoonlijke vervolmaking. Op basis van symbolen en instructies ontwikkelen zij een originele methode van zelfkennis, zelfverbetering en universele solidariteit die verder reikt dan wat een serviceclub aanbiedt.
Los van een collectieve geloofsovertuiging ontwikkelen zij een wereldvisie waar gelovigen en ongelovigen zonder probleem kunnen samenwerken. Zij willen een maatschappij bouwen op basis van de vier absolute normen: waarheid, eerlijkheid, reinheid en onzelfzuchtigheid.
"The Knights of the Razorblades" wil zich echter niet losmaken van een constructie die, hoezeer ze dit ook ontkent, haar onderbrengt bij een quasi-middeleeuwse organisatie, met name de Tempelridders. Hoewel "The Knights" voor deze constructie kiezen, zijn zij toch geen epigonen die retrogevoelens koesteren en bang weg vluchten in de veilige schoot van de duistere Middeleeuwen. "The Knights" transponeren het gedachtegoed in de toekomst. Ze zijn op hun tijd vooruit. Ze bevinden zich in de Melkweg van het Internet. Op zoek naar de Ultieme Verbinding. Ze willen geenszins het middelpunt van de wereld zijn, veeleer en met nadruk een Centrum van Eenheid.
De evolutie naar ofwel godsdienstige ridderorden, ofwel vrijzinnige die oorspronkelijk ook religieus waren, heeft natuurlijk historische verklaringen. Of het ook anders had gekund, is vanuit historisch standpunt een interessante vraag, maar in de optiek van de toekomst minder belangrijk.

Geschiedenis
Tijdens de vervolging van de Tempeliers zijn velen van hen gevlucht naar veilige oorden. Na verloop van tijd verenigden ingewijde Tempeliers zich opnieuw en stichtten een nieuwe orde. Om alle kans op vervolging te voorkomen werd er gezocht naar een veilige naam: de Orde van de Scheermessen. Deze naam verwijst naar het feit dat vele ridders, tijdens hun vlucht, zich van hun baard ontdeden om iedere kans op herkenning te vermijden. In modernere tijden werd deze naam gewijzigd in: de Orde van de Scheermesjes.

Heden ten dage wordt dit ritueel symbolisch overgedaan door aan de leek de vraag te stellen of hij bereid is zich te laten scheren door zijn broeders. Via het scheren wordt de overgang van de Tempeliers naar de nieuwe orde gesymboliseerd. Dit ritueel impliceert niet dat alle leden baardloos zijn. Dit is geen vereiste. De Orde laat zijn ridders volledig vrij. De symbolische bereidheid is voldoende en zorgt ervoor dat de ridder op de hoogte wordt gebracht van de voorgeschiedenis van de Orde.
Door de jaren heen heeft deze Orde in alle stilte arbeid geleverd en meegewerkt aan verschillende grote gebeurtenissen in de geschiedenis. Deze geschiedenis zal te gepaste tijde bekend gemaakt worden. Daar de Orde zich altijd heeft aangepast aan haar omgeving en de technische vooruitgang komt zij naar buiten onder de vorm van een website.

"The Knights of the Razorblades" is de eerste significante online-ridderorde.
"The Knights of the Razorblades" streeft naar de totstandkoming van een netwerksamenleving met het internet als belangrijkste medium. De ingebakken flexibiliteit van het internet biedt de ridders ongekende voordelen in een omgeving gekenmerkt door constante verandering. Het internet is hun geprefereerd communicatiemiddel. Het maakt communicatie mogelijk tussen verschillende personen, op zelfgekozen tijdstippen en op globale schaal.
"The Knights of the Razorblades" moedigt haar ridders aan tot het verwerven van doorgedreven muis- en toetsenbordkennis. Via deze kennis tracht men de Ultieme Verbinding te verkrijgen.
Via de website <a href="http://www.knightsrazor.com">http://www.knightsrazor.com</a> bij sectie "ridders" krijgt de leek meer informatie over toetreding tot de orde. Man of vrouw, computeringewijde of -leek, iedereen met een gezonde drang naar kennis en absurditeit, komt in aanmerking.
In de sectie "Geschiedenis" krijgt de leek een overzicht van het onstaan van de Orde. In de Webtempel kunnen ingewijde en profaan elkaar ontmoeten en informatie uitwisselen. In de Webtempel bevindt zich ook de Aller-Uitiemste pagina, enkel toegankelijk voor de ridders van "The Knights of the Razorblades".

Principes
"The Knights of the Razorblades" streeft - in haar zoektocht naar de Ultieme Verbinding naar een perfecte synthese van de belangrijkste bevindingen van The Information Age.
"The Knights of the Razorblades" is gebaseerd op de progressieve principes van openheid en zelfontwikkeling.Vrijheid is de centrale waarde. Deze ridderorde wil zich niet integreren in het spanningsveld politiek-civiele maatschappij-internet. Ze wil zich wel organiseren via het net, niet alleen omdat het perfect aansluit bij haar losse netwerkstructuur, maar ook omdat het netwerk de dynamiek verandert van de samenleving.
In een wereld gekenmerkt door wijdverspreide crisis van politieke legitimiteit en onvrede vanwege burgers tegenover politici, acht "The Knights of the Razorblades" het internet een perfect nuiddel om rust en evenwicht, respect en sereniteit te brengen, eerst bij haar leden en daarna in de omgeving van elk van hen. Deze ridderorde beschouwt het internet als bevrijdende technologie.

"The Razor"
"The Razor" is het driemaandelijkse e-magazine van "The Knights of the Razorblades". Met het magazine wil de Orde boeiende redactionele inhoud brengen rond thema's die moderne middeleeuwers aanspreken. De redactie heeft bijzondere aandacht voor "door de wol geverfde mannen en vrouwen" die uit een sterk gevoel van ontstressing hun nostalgie naar de Middeleeuwen willen kanaliseren. "The Razor" heeft zowel oog voor wat in Vlaanderen als daar buiten gebeurt. Het magazine verschijnt 4 keer per jaar.
Misschien wilt u ook graag meewerken? De redactie zoekt mensen die:
o De principeverklaring van "The Knights of the Razorblades" een warm hart toedragen;
o zo mogelijk al hoofse ervaring hebben opgedaan;
o voldoende kennis hebben van de ridderstand;
o zonder veel moeite afspraken en deadlines kunnen naleven.
28 februari 2007 - Nieuw poeziemanuscript "de ontdekking van de stad " van Rabin Gangadin

In 1981 werd in het maandblad AVENUE het hele literaire katern gewijd aan proza en poezie van de debuterende Rabin Gangadin. Hierna volgden ondermeer De Gids, Argus, Yang, Ons Erfdeel, Maatstaf, De Tweede Ronde. Gangadin verwierf bekendheid met zijn van cynisme en scherpe kritiek doorschoten essays en literaire kritieken, gepubliceerd in de Weekkrant Suriname, Onze Wereld, Gazet van Antwerpen, Hervormd Nederland, Elseviers Magazine, Ons Erfdeel etc. Op grond van zijn gepubliceerde essays op het gebied van de taalwetenschappen in een periodiek van de faculteit der neerlandistiek van de universiteit te Antwerpen en in sommige Belgische literaire tijdschriften, besloot de Nederlandse Tweede Kamer in 2005 op aansturing van de heer B. Dittrich Van D'66, Surinaamse nieuwkomers te ontzien van de inburgeringswaardige taalplicht. Van Dittrich ontving Gangadin een bedank-email. Gangadin studeerde in 1986 af als arbeidssocioloog en promoveerde in oktober 1998 tot doctor in de sociale-economie. In 2001 studeerde hij af als landbouwingenieur aan de Landbouwuniversiteit te Wageningen en in februari 2004 legde hij de eerste hand aan zijn tweede dissertatie op het gebied van het strafrecht.


Verslaafden

In deze lichtregen van paraffine
spichtige speurders verstarrend
zichzelf vergiftigend met cocaine
dromerig voor zich uitstarend

raken begiftigd door een betovering
razen zonder toom in hun verovering
door een doolhof van deductie
de genadeloze precisie
van een zich ontvouwend patroon.

ledenpoppen met hogen hoede
op ingewikkelde, elegante routes
Hun leven: een wonderlijk genot
dorre parafrase van een bekorte uitgave.

De maan

Een vlammende zomeravond
beleefd met haar op een terras
het gouden waas van de maan
beeld van een schone
helderogige maagd

Haar blote armen vervloeien
de stralen gloeien, verbreken
het bewustzijn als een harlekijn
sneuvelen op de aarde zonder refrein.

22 juli 2006 - Schrijfwedstrijd om 14e Raadselige Roosde prijswinnaars en een verdere selectie uit de inzendingen. Publicatie vindt ook plaats op de website van de Venrayse organisatie. Ondanks de gestegen kosten is het inschrijfgeld niet verhoogd. Wel moeten de verzendkosten van de bundel worden vergoed.
Voor de veertiende Raadselige Roos dienen gedichten in twintigvoud en verhalen in zesvoud voor 1 oktober ingezonden te worden naar Isabellahof 25, 5801 LD Venray. De verhalen en gedichten moeten origineel zijn en niet eerder gepubliceerd. De jury's krijgen de inzendingen naamloos onder ogen. Daarom dienen de personalia (naam, (email)adres en telefoon, geboortedatum en -plaats) op een bijlage te worden bijgevoegd. Op verzoek worden overigens inzendingen onder pseudoniem gepubliceerd.
De winnaars worden bekend gemaakt op zondag 21 januari 2007. Dan wordt ook de bundel 'Raadselige Roos 2006' gepresenteerd.
Voor reglement, verdere informatie en uitverkoren inzendingen van eerdere wedstrijden kan men op www.literair-cafe-venray.nl terecht.

30 december 2008 - VERRASSEND NIEUW INITIATIEF VAN

Razor's Edge Editions
De Geletterde Mens - The Razor
Thierry Deleu

EEN PROMOBOEK VOOR AUTEURS


online ridderorde

15 auteurs stellen hun nieuwste boek voor in een promoboek

Dedicaties


Talrijke nieuwe boeken zijn op komst om hun rentree te maken in het literaire 2010. Het lijkt wel een grote zee waarin de lezer moet duiken om zijn selectie te maken. Niet te doen, niet alleen omdat er zoveel vissen rondzwemmen, maar omdat de lezer de kleine vissen niet eens opmerkt of vindt, ze vallen niet op of ze schuilen voor de grote.

Op initiatief van de auteurs/dichters die lid zijn van "De Orde van de Scheermesjes" (zij die ook aan de wieg stonden van "De 50 Meesterdichters van de Lage Landen bij de zee") zoek ik 15 auteurs die hun nieuw boek (verhalen, roman of essay) willen voorstellen in een promoboek dat de naam Dedicaties krijgt.Het nieuwe boek wordt niet geselecteerd op grond van thema, stijl, visie, maar uitsluitend op kwaliteit. Dit is geen gemakkelijke opdracht voor selectie, maar moeilijk gaat ook.

Wat komt er in Dedicaties?
De auteur stuurt via e-mail een fragment op uit zijn nieuw boek, max. 6 blz. A4din. Bovendien stelt hij/zij het boek voor in 20 regels (+ vermelding prijs en rekeningnummer, zijn/haar (e-mail)adres). Hierin legt hij/zij uit waarom hij/zij dit thema koos, deze constructie, deze uitwerking, welke emoties en reflecties hij bij de lezer wil opwekken. Kortom: de auteur dedicaceert zijn/haar boek aan de lezer! Hij/zij mailt ook een beknopte bibliografie door en een foto van hem/haar (kleur of zwart-wit).

Dit is een originele manier om contact te krijgen met de lezer, om toch als kleine vis in de grote zee waarvan sprake gezien te worden. Dedicaties is een uitnodiging om het (te verschijnen) boek te lezen en aan te kopen.

De auteur verbindt er zich toe geen honorarium te eisen en verzaakt aan zijn/haar auteursrecht voor het geselecteerde fragment.
Zijn/haar bijdrage in de productiekosten en de publiciteit beperkt zich tot de aankoop van drie exemplaren aan 15 euro per ex. Hij/zij schrijft 45 euro over op rekening 000-0900214-54 van Thierry Deleu, B-8670 Oostduinkerke.
Wanneer zijn/haar boek verschijnt, kan hij een recensie-exemplaar sturen aan Thierry Deleu.

De kopij en de dedicatie worden per e-mail gestuurd aan thierry.deleu@skynet.be.
Het promoboek verschijnt einde 2009.

Suggesties om het initiatief te verbeteren, zijn altijd welkom


Thierry Deleu

25 april 2007 -
Wanneer?
Zaterdag 16 juni 2007, vanaf 16 uur.

Waar?


Wat?
Senator Jeannine Leduc geeft ons haar visie over kunst en cultuur.
Letterkundige Edith Oeyen stelt Jessy Maesen en haar jongste boek voor.


Op vertoon van deze uitnodiging krijgt u per persoon 3 consumptiebonnetjes.


750-9108139-94 van Roger Knaepen.
Het boek kan eveneens besteld worden via de website van Free Musketeers: http://www.freemusketeers.nl/.

Uw aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld. Mogen we u wel vragen voor 15 mei 2007 uw aanwezigheid te bevestigen per post, telefoon, fax of e-mail?Jessy Maesen
Veulenstraat 15
3870 Heers
Tel. 011/726 794
Fax: 011/726 798
GSM: 0486 84 40 38
knaepen-moens@telenet.be
In de boomgaard achter de schuur kunt u proeven van enkele pennenvruchten van KVLS-dichters.
11 augustus 2008 - Postuum boek van auteur Willy Balyon

Hierbij deel ik u mede, dat een boekje wordt uitgegeven met de titel: 'Maria was haar naam'.
Het is een verhaal dat mijn vrouw (de dichteres Willy Balyon/overleden 2000) destijds heeft geschreven over haar verblijf in het Meisjesinternaat: 'Vredestein' te Rotterdam.
Van uitgeven is destijds nooit gekomen, maar, omdat de laatste tijd steeds in de pers terugkomt hoe kinderen buiten hun schuld worden geplaatst in opvangtehuizen etc. en de behandeling steeds op veel kritiek stuit, alsmede, dat zij meer als 'schuldigen' worden behandeld dan dat zij liefdevol worden ontvangen, is de Koninklijke BDU Uitgevers BV bereid dit verhaal alsnog te geven.
Van diverse 'slachtoffers', die net als mijn echtgenote ook geen prettige ervaring hebben gehad in kindertehuizen/kostscholen en die hiervoor in hun leven weinig begrip hebben ondervonden, heb ik zeer positieve reacties gehad, dat dit verhaal in de openbaarheid komt.

Mocht u belangstelling hebben kunt u het boekje bestellen bij:

BDU Boeken 'Maria was haar naam'

Links onder op die site met informatie over dit boekje kunt u op 'Reserveren' klikken en dan uw gegevens invullen.
U kunt betalen met een acceptgirokaart. Uw betaalgegevens komen dan dus niet op internet wanneer u dat niet wenst.
De levertijd is ongeveer twee weken.

Hartelijke Groeten,

Wim Balijon24 februari 2009 -

vliegt weer en brengt u een uitnodiging voor:

14 maart 200 om 20 u

door
Melissa Leboeuf en Gladys De Mol
in
Taverne De Kleine Notelaar, Vlassenbroek 222
9200 Baasrode(Dendermonde
Geerlinde Verbruggeop 28 maart 2009 om 20 u

Kunstentaverne De Kleine Notelaar, Vlassenbroek 222
9200 Dendermonde (Baasrode)

vrijdag gesloten

www.gee.exto.be
www.baasrodedigitaal.be/dekleinenotelaar
www.bloggen.be/patricia52
inkom gratis

1 april 2010 - WEST-VLAMINGEN THIERRY DELEU, JENNY DEJAGER EN FERNAND FLORIZOONE NU OOK IN HET ENGELS!

10 VLAAMSE EN NEDERLANDSE DICHTERS IN HET ENGELS VERTAALD EN GEBUNDELD IN
POPPIES AND CHAMBER MUSIC
ONDER WIE DRIE WEST-VLAMINGEN
Thierry Deleu (Oostduinkerke), Jenny Dejager (Lo-Reninge) en Fernand Florizoone (Koksijde)

Samenstellers: Hannie Rouweler en Thierry Deleu


10 Vlaamse en Nederlandse dichters werden geselecteerd door Hannie Rouweler en Thierry Deleu voor de Vlaamse Demer Uitgeverij. De gedichten werden in het Engels vertaald door John Irons.

John Irons (b. 1942, England), poet and translator, studied French, German and Dutch at Cambridge University. He has translated a wide range of poetry by Dutch, Danish, Norwegian and Swedish poets. He has lived in Scandinavia since 1968 and at present resides in Denmark.Een prestigieuze bundel met gedichten van Fernand Florizoone, Jenny Dejager, Paul Gellings, Thierry Deleu, Marleen De Smet, Joris Iven, Bert Bevers, Roger Nupie, Albert Hagenaars en Hannie Rouweler.Fernand Florizoone werd in 1925 geboren te Veurne in de Westhoek, waar de grote Florizoone-familie al woont van in de 16de eeuw. Hij studeerde aan het Klein Seminarie van Roeselare en was bijna 40 jaar lang opvoeder-bibliothecaris aan het Koninklijk Atheneum van Veurne. Hij debuteerde als dichter in 1955 met In de branding.Jenny Dejager publiceerde vier gedichtenbundels: De smaak van stilte, In vlindervlucht naar de regenboog, Twee voetstappen later, Naast de liefde.
Gedichten en verhalen van haar werden opgenomen in verschillende literaire tijdschriften, bloemlezingen en op het internet. Roman en vijfde bundel zijn in opmaak.


In 2004 werd Gellings voor een periode van twee jaar benoemd tot eerste stadsdichter van Zwolle.


Hij is co-auteur van enkele leerboeken Nederlands ten behoeve van het beroepsonderwijs, onder de titel Ons Taalboek (1968-1972).
Thierry Deleu is vooral bekend als dichter (liefde, dood, erotiek en natuur), romancier, essayist en biograaf.


In voorbereiding: Schoon volk in de hemel (essay), Meeuwen in bloot onderlijf (De Oostduinkerkse gedichten) en de roman Niets is wat het lijkt (2011).
Hij publiceerde zes gedichtenbundels, o.a. galerie De Taxus (Manteau, 1987), Egyptisch zwaer (Leuvense Schrijversactie, 1993), Perkament/Testament (Uitgeverij P, 2001), Alles bij elkaar en Ninglinspo.
Professioneel is hij ziekenhuisdirecteur.
Tevens voorzitter van de International Dr. Nina Simone Fan Club.

Albert Hagenaars (Bergen op Zoom, 7-4-1955) was aanvankelijk werkzaam als beeldend kunstenaar en galeriehouder. Hij studeerde Nederlands en Frans. In 1980 koos hij voor de literatuur. Behalve gedichten en romans schrijft hij ook vertalingen en kritieken.


Op verzoek van Demer Uitgeverij stelden Thierry Deleu en Hannie Rouweler deze bundel samen.
Zij selecteerden op kwaliteit en originaliteit. Leeftijd, man/vrouw, afkomst speelden hierbij geen rol. Uit de geselecteerde namen kun je opmaken dat naast bekende (lees: gelauwerde) dichters ook opkomend talent werd opgenomen.

(De samenstellers)

Demer Uitgeverij brengt selectief werk op de markt. Nadere informatie bij Hannie Rouweler - hannierouweler@telenet.bePOPPIES AND CHAMBER MUSIC

NIEUWE UITGAVE van DEMER UITGEVERIJ!

Copyright: alle auteurs, ieder voor eigen bijdrage
Samenstellers: Thierry Deleu en Hannie Rouweler


http://www.lulu.com/content/6452614

Illustratie: schilderij Herman Maes
Eerste editie: 2010
ISBN: 978-90-813070-8-6

Website boek: http://www.lulu.com/content/6452614

Het boek heeft hetzelfde formaat als Klaprozen en Kamermuziek - Tien dichters uit Nederland en Vlaanderen, Demer Uitgeverij, die in 2010 is verschenen. http://www.lulu.com/

http://www.lulu.com/content/6452614Je kunt bestellen via Hannie Rouweler:Thierry Deleu

Hannie Rouweler

(samenstellers)13 december 2008 -


t.g.v. Sterrenkijkdag en gedichtendag i.s.m. Infoster en De Blauwe Engel.


Het Laatste Huis Poreistraat 4 2811 Mechelen (Hombeek).

Thema: de aarde, planeten, sterren, het heelal, ruimte in de breedst mogelijke zin te interpreteren.
Je kan ook inschrijven voor een podiumact die op 31 januari 2009 opgevoerd en ter plaatse door een jury beoordeeld wordt.

Prachtige prijzen!

6 december 2003 -

Voor jongeren onder de 25 jaar.
Organisatie CC De Kern
i.s.m. de Openbare Bibliotheken en Antwerpen Boekenstad.

CC De Kern
t.a.v. Bram Bernolet
Kern 18 2610 Wilrijk
af via e-mail:
bram.bernolet@cs.antwerpen.be

19 augustus 2010 -


Uitgeschreven door de Koninklijke Vereniging van Limburgse schrijvers
Naar aanleiding van het 75 jarig bestaan van de vereniging.

REGLEMENT2: Er is geen opgelegd thema. De wedstrijd staat open voor iedere Nederlandstalige inzender vanaf 18 jaar.

3: Het gedicht mag 1 blz. A4 niet overschrijden, max. 32 regels.

4: De eerste prijs bestaat uit een kunstwerk en een oorkonde.

5: Onder het gedicht vermeldt u een niet eerder gebruikte schuilnaam of leuze, echter niet uw
pseudoniem. Op de bijgevoegde en gesloten omslag herhaalt u de schuilnaam of leuze en ingesloten uw echte naam of gebruikelijk pseudoniem, adres, geboortedatum, telefoon- en/ faxnummer, e-mail.

6: Om geldig in te zenden, voegt u bij het gedicht vijf postzegels toe, Nederlanders sluiten een
antwoordcoupon in8: De prijs wordt na voorlezing van het juryrapport uitgereikt tijdens de viering van 75 jaar bestaan van de KVLS op 13 mei 2011. Van deelneming zijn uitgesloten: de leden van de jury en het bestuur van de KVLS.

9 : De jury is samengesteld uit: mevr. Ingrid Lenaerts, auteur, mevr. Edith Oeyen, dichter, de heer Willy Nelissen, dichter,

10: De uitspraak van de jury is bindend.

11: Er wordt geen briefwisseling gevoerd over deze wedstrijd. Ingezonden gedichten worden niet teruggestuurd.

12: Voor de ingezonden gedichten en voor het eventueel opnemen in de bloemlezing kan geen vergoeding worden geclaimd.

13: Deelnemers die worden opgenomen in de bloemlezing verplichten zich tot het afnemen van twee exemplaren tegen auteursprijs.


KVLS p.a. Jeannette Funk, Torenplein 1 bus 9, 3500 Hasselt of per mail: Jeannette.funk@telenet.be


25 februari 2005 -

Thema: vrij
Deelnemers zijn op 1 oktober 18 jaar of ouder.
Oorspronkelijke, ongepubliceerde gedichten op A4 formaat getypt, niet langer dan 1 bladzijde.
Schuilnaam vermelden op het gedicht, in afzonderlijke, gesloten omslag echte naam, voornaam, geboortedatum, adres en telefoonnummer en / of e-mailadres.
Inzenden voor 30 september 2005 naar

Cultuurdienst
Vindictivelaan 2
8400 OOstende
Prijzen: 2500 euro, 1250 euro en 625 euro
Jury: Koen Stassijns, Maja Panajotova, Ivo Stijnen, Frank Decerf, Hester Knibbe en Koen Vergeer. Voorzitter jury Geert van Istendael.
Meer info op bovenstaand adres.


7 januari 2008 -


Grote Pieter Potstraat 24
Antwerpen
Inleiding Bart van Peer
Gastdichter
Mark Meekers
Dorpsdichter Doel,
het bedreigde Linkeroeverdorp

Na de pauze: vrij podium
Gratis toegang
Deuren 19.30 u.
Organisatie: Pipelines vzw
met medewerking van het Masereelfonds
en de steun van Antwerpen Boekenstad

PERSBERICHT

MARK MEEKERS, alias Marcel RademakersHij is meer dan 125 maal bekroond, zowel als schrijver als in de hoedanigheid van beeldend kunstenaar, in Vlaanderen zowel als Nederland. Hij heet eigenlijk Marcel Rademakers, en onder die naam is hij bekend als plastisch kunstenaar. Het pseudoniem Mark Meekers gebruikt hij enkel als schrijver.

Zijn literair oeuvre is omvangrijk.

In boekvorm publiceerde hij35 essays over literatuur en plastische kunst;

18 literaire bloemlezingen, waarvan hij de inleider en de samensteller is;een dertigtal kortverhalen;

een roman: Asiel in Niemandsland, verschenen bij Ars Scribendi/Fantom, Antwerpen/Harmelen, 1992.Buiten de genoemde boeken publiceerde hij 33 verhalen in bloemlezingen en tijdschriften, en ongeveer evenveel essays. Bovendien is hij tevens literair criticus, die tal van recensies op zijn actief heeft.Herman. J. Claeys


15 maart 2010 -


Leden van de KVLS zullen er hun natuurgedichten voorlezen. Kandidaten sturen hun gedicht naar boudewijn.knevels@telenet.be. Ook schilders van diverse kunstverenigingen zullen het parcours bevolken en de bloesems vastleggen op canvas. Dan wordt ook de tweede bundel met Haspengouwse fruitgedichten voorgesteld. Titel: Schilderachtig Haspengouw. Een creatie van Boudewijn Knevels


27 februari 2009 - Nieuwe website van dichter Peter Van Robays

Als ondergetekende wil ik vriendelijke laten weten dat de vroegere website via centerall.com niet meer actief is.


Reacties zijn van harte welkom via petervanrobays@telenet.be

Met vriendelijke dichterlijke groeten,

Peter Van Robays

.

11 januari 2011 - PERSMEDEDELING

Nieuwe gedichtenbundel van Oostduinkerkse auteur
THIERRY DELEU
verschijnt als netbook op De Geletterde Mens Online.

Eb en vloed

Gedichten over reizen en thuiskomen,

weggaan en terugkeren,

ook in gedachten.

In Eb en vloed bloemleest Thierry Deleu gedichten over reizen en thuiskomen, weggaan en terugkeren, niet alleen wezenlijk maar ook in gedachten.

De geselecteerde gedichten werden geplaatst in bloemlezingen, tijdschriften en op e-zines. Ze werden gebundeld in In de weelde van de liefde, Magisch Alfabet, Bourgondische suite en Helvetiaanse verzen.

Die bundels werden uitgegeven door De Gebeten Hond (Harelbeke), Razor.s Edge Editions (Gent) en Het Prieeltje Online (Diest).

De auteur is bekend als een literaire duizendpoot: dichter, romancier, essayist, biograaf, bloemlezer, om zijn leerboeken, als eindredacteur van verschillende tijdschriften en uitgever.

Uit recensies:


De erotiek springt er duidelijk uit. In een van de mooiste gedichten, "Weinig, spreekt de zoon de vader toe over "dit landschap tussen(De uitgever)De bundel Eb en vloed wordt (nog) niet in boekvorm uitgegeven, maar kan wel verkregen worden als netbook.Dit is de vierde bundel die Deleu zijn vele lezers ZOMAAR aanbiedt. Amor vincit omnia (2007) was de eerste, daarna volgden Bourgondische suite (2009), Helvetiaanse verzen (2009) en Wulpen, in nevel van tijd (2010).

In voorbereiding: Schoon volk in de hemel (essay), Strandjutter (gedichten), Meeuwen in bloot onderlijf (Oostduinkerkse gedichten) en de roman Niets is wat het lijkt (2011).
9 november 2009 - Persbericht van Yves Taffin


GSM: 0477-30 25 97
E-mail: yves.taffin@skynet.be
Website: http://users.skynet.be/yves.taffin/

Zopas verscheen mijn nieuwe verhalenbundel, die net als mijn vorige boek werd uitgegeven via de Nederlandse Uitgever Gigaboek uit Heerhugowaard (Nederland).

De Laatste Zomer
12 Verhalen + Bonusverhaal.Het boek telt 136 blz., kost 12,50 Euro (excl. verzendkosten) en oogt als gevolg van de inbreng van een bijzonder getalenteerde vormgeefster bijzonder mooi. Om het boek te bestellen surf je naar:

www.gigaboek.nl/content/laatstezomer/boekinfo.htm


Ook nog altijd beschikbaar:

(staat deze herfst trouwens in de eboekentoptien van Schaduwschrijven.nl)

Daarom Ik En Niet Een Ander

Autobiografische aantekeningen met onder meer de Spirituele Oorsprong en Zin van een Lichamelijke Beperking. Dient een handicap uitsluitend te worden beschouwd als een te torsen kruis? Of is het in een bepaald opzicht ook een golden opportunity tot, ik zeg maar wat, spirituele groei?

Het boek telt 194 blz., kost 15 Euro (excl. verzendkosten).

Om het te bestellen surf je naar:

www.gigaboek.nl/content/daaromik/boekinfo.htmYves Taffin,

auteur

MIJN MOTIVATIE


Liever dan mij aan u voor te stellen als iemand met een handicap die schrijft, profileer ik mij als een auteur die een beperking heeft, maar niet noodzakelijk daarover schrijft. Al speelt die ervaringswereld natuurlijk altijd wel ergens mee. Feit is dat zonder die handicap ik niet zou zijn geworden wie ik nu ben. Kortom, mijn leven zou beslist heel anders zijn gelopen.8 december 2011 - DE VOORSTELLING VAN HET TWEEDE JAARBOEK VAN HET VLAAMS-NEDERLANDS DICHTERSGENOOTSCHAP
was een groot succes:
een zestigtal aanwezigen zowel op de voorstelling in de kok-pit van het gemeentehuis van Koksijde als in Hotelschool Ter Duinen Koksijde.Na de verwelkoming door Schepen Herwig Vollon, werden gedichten uit het jaarboek voorgedragen door Ilse Chamon, woordkunstenares.
Daarna hield Thierry Deleu een kort referaat dat een pleidooi werd tegen de discriminatie van de auteur.
Het eerste exemplaar werd door de voorzitter overhandigd aan de Schepen, in het bijzijn van cultureel ambassadeur van de gemeente Koksijde, Fernand Florizoone, waarna een druk bijgewoonde receptie plaatsvond.
De meeste dichters gingen ook tafelen in Hotelschool Ter Duinen.

Een fragment uit de toespraak van voorzitter Thierry Deleu:

Is er een malaise in de literaire wereld? Een moeilijk te beantwoorden vraag. Het antwoord hangt af van wie je bent, wat je wilt en wat jouw plaats is in het geheel.
Ik bedoel: schrijf je kookboeken of reisverhalen? Dan is er geen malaise. Juist!
Indien er een malaise is, - en ik vermoed het sterk, - durf ik nogmaals stellen dat vooral de overheid verantwoordelijk is.

Uitgevers voelen zich bedreigd door de overschotten, door de terugval van het aantal lezers (hun klanten), door de concurrentie op het Internet en vragen een verhoging van de overheidssteun. Indien hun analyse de juiste zou zijn, dan is hun diagnose zeker fout.

Drie: een overheidsdistributiesysteem voor de uitvoering van prioriteit twee.
Daarom stel ik meteen ook voor om een nieuw decreet te schrijven ter vervanging van het decreet van 30 maart 1999 houdende de oprichting van een Vlaams Fonds voor de Letteren.
In dit nieuw decreet moet de rol van elke overheidscommissie, die boeken onder haar bevoegdheid heeft, worden beschreven waarbij de auteur op de eerste plaats komt.
Ik besef dat criteria aanleggen waarmee de aankoop van boeken en de steun aan de auteur worden gemeten heel moeilijk is. Geen enkel meetinstrument kan honderd percent objectiviteit of beoordelingscorrectheid garanderen. Daarom opteer ik om de lat niet te hoog te leggen en de marge breed te houden.

Die werkwijze werd tot voor enkele jaren toegepast in Nederland.


Ik besef dat er nooit zekerheid zal bestaan over het onthaal van een boek bij de lezer. Dat is ook afhankelijk van de stijl, de impact van het onderwerp op de lezer, van de publiciteit, van de kritiek, de vakpers.

De overheid moet niet de uitgever financieel helpen, maar de individuele auteur.


De bibliothecaris is niet langer (ongewild) de handlanger van de uitgever en de boekhandel, maar hij treedt, in overleg met de gemeentelijke overheid, ongebonden op. Dat kan hij door beide kanalen van informatie te raadplegen, die van de uitgever en die van de overheid.
De uitgever biedt zijn boeken aan via publiciteit, de overheid stuurt via haar recensiedienst info naar de openbare bibliotheken.

Ik wil een oproep doen tot de media om meer aandacht te besteden aan het boek, aan de auteur, aan de literatuur in het algemeen. Deze fel verminderde interesse is bovendien mede oorzaak van de malaise in onze literaire wereld.
Ik behoor tot de generatie die als jonge auteur 1968 heeft beleefd en hoopvol gestemd was om de verbeelding de macht te gunnen die haar toekwam.
Voorzitter Thierry Deleu is te bereiken op 058/514120 of 0475/811763
Of via thierry.deleu2@telenet.be26 januari 2013 - Overlijden Thierry DeleuThierry DeleuEchtgenoot van Ginette Vandenbussche

Geboren te Menen op 11 februari 1940 en overleden op 18 januari 2013 te Veurne.Eredirecteur secundair onderwijs - AuteurDit melden uGinette Vandenbussche zijn vrouw

Bart, Ann, Henk, Peter, Inge, Boris, Josephine zijn kinderen

Juliette, Robbe, Madeleine, Leontine, Tim zijn kleinkinderenVolgens zijn wil namen wij in beperkte familiekring afscheid. Wij danken allen die hem hebben geholpen in goede en kwade dagen.Condoleren kan op vandenbusscheginette@gmail.com

20 maart 2011 - DE GELETTERDE MENS


vraagt niet alleen je aandacht maar ook je medewerking!

Mail je kopij door aan thierry.deleu2@telenet.be


De redactie (allen erkende dichters, schrijvers of publicisten) is pluralistisch samengesteld en het e-zine propageert geen enkele literaire stroming of strekking van welke aard ook. Zij beoogt vooral debutanten en schrijvers die blijkbaar niet of nog niet als commercialiseerbaar worden beschouwd, toe te laten hun werk voor te stellen aan een breder publiek. Inzendingen worden uitsluitend beoordeeld op kwaliteit en de meeste contribuanten hebben geen persoonlijke relaties met de redacteurs.


Opzet en doelstelling

De Geletterde Mens (http://geletterdemens.blogspot.com/) is een e-magazine 'doorlopend & eindeloos', gesticht op 1 februari 2007, dat zich exclusief wijdt aan Nederlandstalige literatuur.
Redactie

Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Thierry Deleu (eindredactie), Marleen De Smet, Joris Dewolf, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Annmarie Sauer, Inge de Schuyter, Jan Van Loy, Dirk Vekemans


De 50 Meester-dichters van de Lage landen bij de zeeThierry Deleu,
Eindredacteur

058/514120 - 0475/811763
Zandzeggelaan 18-102 - 8670 OostduinkerkeInfo:
thierry.deleu2@telenet.be
geletterdemens@gmail.com
http://www.geletterdemens.blogspot.com

23 april 2012 - Dankjewel voor de duwtjes!

m


OOIT ZAL ALLES ANDERS ZIJN

een novelle van Alexander Wolfram


DE EENHOORN

www.alexanderwolfram.be


2 november 2011 - Ooit zal alles anders zijn

Beste bovenstebeste!

Ziehier: groot en heuglijk nieuws! Weldra zal dan eindelijk onomstotelijk worden bewezen
dat ondergetekende - Alexander Wolfram, aangenaam! - zich op eenzame hoogte bevindt,Ooit zal alles anders zijn


Omdat u wel zo slim bent om deze stelling niet zomaar klakkeloos te geloven - een kritische
geest is immers uw deel, nietwaar? - kan u in hoogsteigen persoon komen vaststellen of
hier wel de waarheid wordt verkondigd. Daartoe laat ik u bij deze een invitatie geworden
(zie onderaan) zodat u alvast zou weten dat u ten zeerste welkom bent.

Werp zeker ook een blik op mijn virtuele pleisterplek, alwaar u woorden van lof kan lezen
en ook fraaie fotografische beelden kan aanschouwen. Voor deze beelden heb ik getracht
op zodanige wijze te poseren dat u in mij een groot schrijver zou vermoeden. Dat is
immers gunstig voor mijn imago en dus ook voor de verkoop, die u overigens naar
hartelust mag opkrikken door vrijelijk en op geestdriftige wijze kond te doen van mijn
literaire strapatsen. Mijn dank daarvoor is reeds bij voorbaat groot, dat spreekt.

Wees gegroet en het ga u goed!

Alexander Wolfram

PS
Als u mij wil bereiken, dan kan dat ook via de wonderen der telefonie
en wel middels het nummer ++32 (0)477/ 777 626
http://www.alexanderwolfram.be/

Zaterdag 5 november 2011
Van zon-onder tot zon-op
Stadspark A'pen, bij de speeltuin

18 augustus 2010 - Beste allemaal,


Op 22 augustus 2010 lanceren wij ons volgend kunstenevenement onder de titel: Ontmoetingen. Ontmoetingen gaat gepaard met verkoop van persoonlijk kunstmateriaal zoals bv. schilderijen, beeldhouwwerk, boeken, enz. (geen tweedehands, enkel persoonlijk werk!)Plaats van het gebeuren: terrein van Kunstentaverne DE KLEINE NOTELAAR, Vlassenbroek 222 te Vlassenbroek/Baasrode (ong. 300 m. voorbij het kerkje. Parking VERPLICHT langs de dijk.) Onze persoonlijke parking wordt gereserveerd voor de tentoonstellende kunstenaars. Elke deelnemer zorgt zelf voor parasol, tentoonstellingsezel of edm. Een stoel kan altijd ter beschikking worden gesteld.

Uur van aanvang: 14 tot 18 u. Er zijn tafels beschikbaar op onze private parking.Ter plaatse ook:

1. Tentoonstelling doorlopend in de taverne en bij de buur Paul De Wolf (galerie 't Gepeins).

Alle gelden die voortvloeien uit de verkoop zijn integraal voor de kunstenaar. Onze organisatie neemt geen percenten of wat dan ook! U dient voor de verkoop wel zelf in te staan, want wij zullen onze handen vol hebben met de zaak. U zorgt zelf voor persoonlijk promotiemateriaal dat ter plaatse kan worden aangeboden.U zult willen begrijpen dat dergelijke evenementen veel energie en tijd kosten aan de organisatoren. Wij vragen van u enkel dat u tijdig verwittigt als u wilt aanwezig zijn met vermelding wat u juist zult doen. Bij dit alles duimen we natuurlijk voor mooi weer. Als het pijpenstelen drasht kunnen we niet anders dan aflassen.om nu al aan te kruisen in uw agenda: Slotevenement op 10 oktober 2010 om 10.30 u (deuren 10 u) APERITIEFCONCERT, Ros Beiaardzaal Dendermonde Stadhuis (markt 1)Patricia De LandtsheerMarc Leboeuf

voorzitter vzw Symbiose


9 juli 2008 - Ontmoetingen
Andere activiteiten:

- 27 juli 2008: Pianobar met de Hongaarse pianist Joseph (vanaf 19 u.) Keuken doorlopend open.
Patricia De Landtsheer

25 januari 2012 - OOSTDUINKERKSE AUTEUR THIERRY DELEU: EEN BEZIGE BIJ OF SLAAF VAN ZIJN PEN?

Schrijf ik autobiografisch? Is dit niet voor alle schrijvers gelijk: een mix van fictie en non-fictie? Schrijven is ooit een therapie geweest, maar sinds jaren schrijf ik omdat ik het graag doe, een uit de hand gelopen hobby.

Thierry Deleu is een babbelaar (als hij eenmaal zijn eerste schroom heeft overwonnen). Hij is helemaal ingeburgerd in zijn nieuwe stek: Oostduinkerke, op enkele stappen van de duinen, het strand en de zee en daarom stelt hij zijn nieuwe boeken altijd in Koksijde voor.Je roots liggen in Harelbeke, zeg je altijd, maar is dit ook zo?
Ja, ik weet dat je allusie maakt op het feit dat ik van Wevelgem kom, dit is juist, maar ik heb in Harelbeke zo lang gewoond en gewerkt en actief deelgenomen aan het verenigingsleven, dat het mij lijkt alsof ik er niet ben aangeland maar geworpen.
Wat wil je dat ik zeg? Ik gaf er les van 1962 tot 1989, - dat jaar werd ik directeur van de Middenschool in Tielt, - ik woonde er van 1976 tot 2000, ik speelde er toneel, ik schreef mappen teksten voor de lokale politici, ik had er veel vrienden, een groot sociaal netwerk. Ik mis dat alles niet, maar ik denk er wel eens aan. Logisch toch?
Hoe zou je jezelf omschrijven?
Mijn publiek moet altijd eerst even wennen. Moet je lachen of huilen? Is het cynisch of is het triestig? Zoals het met een ironisch mens vergaat, weet je nooit echt wat sneer is en wat als verbloeming is bedoeld. Wat grap is, en wat droefgeestigheid. Een betere omschrijving van mezelf kan ik je niet geven. Deze kenmerken vind je ook terug in mijn zeven romans: altijd met een knipoogje naar de lezer.Geloof je in een leven na de dood?


Plannen?Onlangs verscheen het boek 1661 - Dum spiro, spero dat je samen schreef met de burgemeester van Koksijde?


Ik heb dit boek niet alleen geschreven. Laat dat duidelijk zijn. Marc dacht eerst mee en in een volgende fase schreef hij ook mee. Wij zijn co-auteurs: we hebben samen het boek geschreven. Het is het resultaat van samen-denken en samen-schrijven. Op zijn aanwijzen is het een familiekroniek geworden.

Je vriendschap met Fernand Florizoone wordt stilaan legendarisch. Of overdrijf ik?
Fernand is de dichter-nestor van de Westhoek, ik mag hem mijn vriend noemen, voor mij is hij de grootste levende dichter van de Lage Landen bij de zee.

Ik dank je, Thierry, dat je mij zo welwillend en uitvoerig hebt geantwoord op alle vragen.
Hij publiceerde 22 gedichtenbundels, 7 romans, 6 essays, 4 bloemlezingen, 2 leerboeken Nederlands.

17 juni 2013 -


Locatie: uw allerbekende Kunst- en Literaire taverne DE KLEINE NOTELAAR, Vlassenbroek 222, Baasrode-Dendermonde.
(zie ook info onder http://www.dekleinenotelaar.be/, waar u ook de wegbeschrijving vindt)
Programma

- Inleiding en voorstelling door de organisatoren Patricia De Landtsheer en Melissa Leboeuf, over het thema van de

- Voorstelling van de eerste kunstenaar die tentoonstelt: Eric Roelandt uit Aalst, met grafisch werk (van 30 juni t/m
zondag 14 juli 2013.

- Vrij Podium door de deelnemende dichters.


(Aan het eind van de voorstelling wordt de volgende beeldend kunstenaar voorgesteld)

Inkom gratis. Van harte welkom.

(Gelieve zoveel mogelijk uw aanwezigheid te bevestigen op nr. 0494 60 19 61 (patricia) of 0496 52 22 80 (melissa)


1 juli 2012 - Nieuw verschenen boek!


In dit boek, dat ontstaan is uit het dagboek van de kersverse moeder, schrijft Nancy ter Braak over deze emotionele periode van zwangerschap en bevalling.

Nancy ter Braak is in 1972 geboren in Borne en opgegroeid in een warm gezin. Als kind was ze altijd al creatief bezig, voornamelijk met tekenen en dichten. Ze koos daarom ook een creatieve opleiding en is afgestudeerd als activiteitenbegeleidster. Ze huwde met Erwin met wie ze nog altijd gelukkig getrouwd is. Tijdens hun eerste zwangerschap besloot Nancy een dagboek bij te houden voor de kinderen. Jaren heeft het dagboek op de plank gestaan, maar nu is het dan in boekvorm uitgekomen.

Te bestellen bij: www.boekscout.nl
Tevens verkrijgbaar bij alle erkende boekhandels
ISBN: 978-94-6176-956-512 september 2010 - NIEUWSBRIEF

van
Kunsten- en Literaire Vereniging SYMBIOSE
Kunstentaverne DE KLEINE NOTELAAR

Opeenvolgende activiteiten in De Kleine Notelaar.


Openingsuren: week 14-18u weekend 12-18u, vrijdag gesloten.


Openingsuren: week 14-18u weekend 12-18u vrijdag gesloten.

5. zaterdag 23 oktober 2010: literaire lezing door essayist Erik Vermeulen,


Vanaf november is de zaak gesloten vanaf 18 u. December-januari-februari is de zaak gesloten tijdens de week. Weekends ALTIJD geopend vanaf 12 u.

Activiteiten van Kunsten- en Literaire vereniging Symbiose op andere locaties.

TE VERWACHTEN

- Kunstenaar Daniel Janssens, beelden, sculpturen wordt verwacht.

- Naar aanleiding van de Nationale gedichtendag gaat in januari 2011 de 12de editie van Gedichtendag/Symbiose/Dendermonde door, met bekendmaking van de laureaten van dit grootse literaire project.Data later te bepalen.


30 december 2009 - (Pers)bericht van Yves Taffin


GSM: 0477-30 25 97
E-mail: yves.taffin@skynet.be
Website: www.yvestaffin.be


Zopas verscheen mijn nieuwe verhalenbundel, die net als mijn vorige boek werd uitgegeven via de Nederlandse Uitgever Gigaboek uit Heerhugowaard (Nederland).

De Laatste Zomer

12 Verhalen + Bonusverhaal.Het boek telt 136 blz., kost 12,50 Euro (excl. verzendkosten) en oogt als gevolg van de inbreng van een bijzonder getalenteerde vormgeefster bijzonder mooi. Om het boek te bestellen surf je naar:

www.gigaboek.nl/content/laatstezomer/boekinfo.htm

Ook nog altijd beschikbaar

(staat deze herfst trouwens in de eboekentoptien van Schaduwschrijven.nl)

Daarom Ik En Niet Een Ander

Autobiografische aantekeningen met onder meer de Spirituele Oorsprong en Zin van een Lichamelijke Beperking. Dient een handicap uitsluitend te worden beschouwd als een te torsen kruis? Of is het in een bepaald opzicht ook een golden opportunity tot, ik zeg maar wat, spirituele groei?

Het boek telt 194 blz., kost 15 Euro (excl. verzendkosten).

Om het te bestellen surf je naar:

www.gigaboek.nl/content/daaromik/boekinfo.htm
Yves Taffin,

auteurMIJN MOTIVATIELiever dan mij aan u voor te stellen als iemand met een handicap die schrijft, profileer ik mij als een auteur die een beperking heeft, maar niet noodzakelijk daarover schrijft. Al speelt die ervaringswereld natuurlijk altijd wel ergens mee. Feit is dat zonder die handicap ik niet zou zijn geworden wie ik nu ben. Kortom, mijn leven zou beslist heel anders zijn gelopen.


9 december 2009 - Opnieuw twee nieuwe boeken van Patricia De Landtsheer:
Korte inhoud van het boek.

Op een dag dringen de drie vrienden Jan, Jonas en Maaike een onbewoond huis binnen. Op de zolder vinden ze een viool zonder strijkstok maar met een inscriptie. Wat betekenen de letters G.B.? En wie is Guiseppe Trudo?
Je komt het allemaal te weten in dit spannende verhaal over een viool zonder strijkstok, maar met een magische kracht zodra de juiste persoon haar bespeelt. Maar daarvoor moet Meneer Strijkstok eerst terug zijn, want Juffrouw V heeft een eigen wil.


Een warm boek met een diep sociaal gehalte.


Een presentex. voor bespreking kan worden opgevraagd bij C. de Vries-Brouwers, Haantjeslei, 80 te 2018 Antwerpen.


Korte inhoud van het boek.In dit boek doen de laatste overlevenden hun verhaal. Het zijn stuk voor stuk getuigenissen die naar de keel grijpen en je niet meer loslaten. Ook de historiek van elk kamp wordt kort geschetst met een blik op wat er vandaag nog van overblijft. Genummerd voor het leven is een bijzonder tijdsdocument en bovenal een eerbetoon aan alle slachtoffers van fascisme, discriminatie, antisemitisme en racisme.

De getuigenissen werden opgetekend door een heterogene groep jongeren uit alle schoolnetten, opleidingsniveaus en opleidingsvormen. Een bijzondere samenwerking tussen jong en oud met een gemeenschappelijk doel: een oproep om de gruwel van de Tweede Wereldoorlog nooit te vergeten en nooit opnieuw te laten gebeuren.

Auteur Patricia De Landtsheer, die reeds eerder drie boeken aan deze problematiek wijdde (De grote oorlog van Martinus, Mimi, Bewaar altijd een stukje brood), tekende voor de eindredactie van de teksten. Tussen de start van dit grootschalige project en het afsluiten ervan zijn vier getuigen overleden. Wij blijven hen dankbaar voor hun vertrouwen en zullen hen nooit vergeten.Een aanrader voor jong en oud. Geschikt voor scholen, verenigingen. Verdere info over lezingen, getuigenissen e.d. vind je onder www.patriciadelandtsheer.be (varia)

Een presentex. voor bespreking kan opgevraagd worden bij Davidsfonds uitgeverij, Blijde Inkomstenstraat 79 te 3000 Leuven.

Patricia De Landtsheer

Tel 0494/601961
landtsheer@yahoo.com
www.patriciadelandtsheer.be
www.bloggen.be/patricia5226 april 2010 - AANKONDIGING NIEUW BOEK THIERRY DELEU


De reacties uit de wereld van dichters en schrijvers bleven niet uit en een uitgave in (papieren) boekvorm kon niet uitblijven.

Zopas verscheen bij Demer Uitgeverij (Diepenbeek)

Dichters dromen lucide
Essay

Thierry Deleu

info@demerpress.be of hannierouweler@telenet.be


Leverdatum door de uitgever: vanaf nu.
Hoe doe je de bestelling?
1. Inloggen als nieuwe klant bij Lulu en je adresgegevens invullen.
2. Betalingsmogelijkheid: credit card, visa card - deze gegevens invullen.
3. Je gaat naar bovenstaande website in je browser en de boekgegevens komen in beeld.

5. Vervolgens komen kaft boek en de prijs op je scherm en zie je de factuurgegevens.
5. Verdere aanwijzingen wijzen zich uit (je adres staat links bovenaan het scherm; daar wordt het boek opgestuurd).
6. Verzendingsmogelijkheden:Website www.demerpress.be
E-adres: info@demerpress.be
http://stores.lulu.com/hannierouweler

DE BEVLOGEN PEN VAN THIERRY DELEU


In al zijn essays graaft hij diep in de betekenis van een gedicht en de structuur. Hij vermijdt vragen en onzekere factoren hierin niet. Het is lang niet altijd zo klaar als een klontje wat een dichter beweegt tot zijn/haar gedicht, wat er wel of niet staat, en wat hiervan de mogelijke achtergrond zou kunnen zijn. Hij voegt zeer persoonlijke opmerkingen en inzichten toe, aan elk essay, en geeft aan wat hem niet of juist wel aanspreekt in het werk van een bepaalde dichter. Dat doet hij met grote gedrevenheid, passie, inzicht en kennis.
Mijn nadruk ligt nu op de titel en het woord lucide, dat veelbetekenend is, omdat het tevens het landschap van de dichtkunst invult: de dromen, de illusies, de gevoelens, de werkelijkheid, de werkelijkheid achter de werkelijkheid, de betrouwbare en onbetrouwbare interpretaties van woorden en versregels. Dit alles komt u tegen in deze prachtige, vlot geschreven uitgave Dichters dromen lucide, een breed aanbod van bekende en onbekende dichters uit Nederland en Vlaanderen.

Hannie Rouweler,
Demer Uitgeverij (Diepenbeek)1 augustus 2011 - BIJ DE NEDERLANDSE UITGEVERIJ BOEKSCOUT VERSCHIJNT DE ZEVENDE (KORT)ROMAN VAN OOSTDUINKERKENAAR THIERRY DELEU


NIETS IS WAT HET LIJKT

Thierry Deleu komt twee jaar na zijn laatste met een nieuwe (zevende) roman op de proppen.
Niets is wat het lijkt leest vlot ondanks het steeds afwisselen van het perspectief. Drie perspectieven: enerzijds die van de auteur zelf en anderzijds die van het mannelijke hoofdpersonage, Dirk, en van het vrouwelijke hoofdpersonage, Riet. Deze wisselen (bijna) iedere keer per hoofdstuk. Ook anderen komen sporadisch aan bod.

Het verhaal zelf? Dirk is geobsedeerd door Riet, zijn eerste (school)lief. Om bij haar in de buurt te komen gaat hij naar het schoolbal (op dat moment is zij een vlinder), naar het klooster (zij is een non die uittreedt), naar haar flatje (zij is een luxe prostituee).
Misbruik, kloosterleven en prostitutie zijn de kapstokken waaraan de auteur zijn verhaal ophangt.
De opbouw vind ik bijzonder origineel, net als het onderwerp trouwens.
De stijl wordt gekenmerkt door naakte, ongepolitoerde zegging. Dit soort schrijfstijl lijkt perfect aan te sluiten bij de habitus van de hoofdpersonages die voor zichzelf naar helderheid zoeken.
(De uitgever)

Niets is wat het lijkt is een cryptische roman. De roman waarin Deleu met zijn vorm de realistische illusie doorbreekt. Maar daar struikel je als lezer niet over. Het wisselende vertelperspectief en de zinnen die in een geut op je afkomen, dat is wel even wennen. Deleu doet het echter allemaal op geschoolde wijze. De lezer wordt niet bij de hand genomen, in Niets is wat het lijkt mag hij verdwalen.
Voor wie het wisselen van de perspectieven echter niet door heeft, zal het een oplettende oefening zijn. Je hoeft bovendien niet alles te begrijpen om er heel wat aan te hebben.


Origineel - en meestal ook functioneel - laat Deleu zich zien als dichter. Bij de aanvang van elk hoofdstukje, maar ook in het proza zelf, bv. in de beeldspraak om mutaties weer te geven.
(De kritiek)


THIERRY DELEU

NIETS IS WAT HET LIJKT

Boekscout

Niets Is wat het lijkt van Thierry Deleu

Omslagontwerp: Peter Deleu
Schilderij op cover: Mia Goovaerts
Foto auteur: Ginette Vandenbussche
ISBN 9789088347580
Alle rechten voorbehoudenVerklaring:

Twee jaar later verscheen zijn politieroman, De doden zwijgen niet. De moord op informant Maarten Decock is het startsein voor een onderzoek dat gekleurd en fout getekend wordt door leden van de Antwerpse GDA zelf. Sporen die zouden kunnen leiden tot hun betrokkenheid bij drugstrafieken worden genadeloos uitgewist.
Moord en wedermoord is de rode draad in het verhaal.

Met zijn zevende roman, Niets is wat het lijkt, beschrijft de auteur het bizarre leven van Riet Dupon, als jonge vrouw, non en luxe prostituee.

De auteur


Met Niets is wat het lijkt slaagt de auteur er opnieuw in om fictie en werkelijkheid, verhaal en waarheid, magie en feitelijkheid, blijdschap en drama overtuigd en overtuigend met elkaar te verzoenen.In voorbereiding:

Voorstelling van het boek:

op 3 september, om 10.00 u,
in de Kok-pit van het (nieuwe) gemeentehuis Koksijde, Zeelaan 303

Welkom: Marc Vanden Bussche,
burgemeester - Vlaams parlementslid

Inleiding: Marleen De Smet,
auteur

Fragment: Ilse Chamon,
woordkunstenares

Overhandiging eerste exemplaar aan de burgemeester
Receptie aangeboden door de Gemeente


De auteur is altijd tot een gesprek/interview/foto bereid op:
Zandzeggelaan 18-102, 8670 Oostduinkerke - 058/514120 of 0475/811763.

Voor het stofferen van je tekst stuur ik jou op eenvoudig verzoek (058/514120 of 0475/811763 of via e-mail) een presentexemplaar op.

*


Over te schrijven op 000-0900214-54 van Thierry Deleu, Oostduinkerke
Het boek wordt voor jou bewaard op de receptie

10 augustus 2009 - Nestor 2009

De redactie van het tijdschrift HEIBEL, cc 't Schaliken, de cultuurraad en het stadsbestuur van Herentals nodigen u en uw vrienden van harte uit op de uitreiking van de

NESTOR 2009

die zal worden toegekend aan


Cas Goossens en Louis Neefs

op zaterdag 22 augustus om 15 u.
in de schouwburg van cc 't Schaliken
Grote Markt 35
Herentals


Gelieve uw komst te bevestigen aan Frans De Peuter tel.014 26 63 39
depeuter.frans@telent.be


Programma:


* Verwelkoming door Paul Snoeys, voorzitter cultuurraad
* Inleiding door Ingrid Ryken, schepen van cultuur
* Intermezzo: een verrassing
* Laudatio door dr. Hans Verboven, secretaris Kempische Schrijvers
* Intermezzo: Zozef - monoloog door Erik Goris
* Uitreiking van de Nestors aan Cas Goossens en Louis Neefs (postuum)
* Lezing: Cas Goossens leest voor uit 'Bij ons in het dorp'
* Optreden: Connie Neefs vertolkt enkele liedjes van haar broer
* Slotwoord door Frans De Peuter, redacteur van Heibel
* Aansluitend receptie aangeboden door het stadsbestuur
25 januari 2009 - Na-gedichtendag

De KVLS (Koninklijke Vereniging van Limburgse Schrijvers) organiseert een
NA-GEDICHTENDAG,


Tal van dichtende leden zullen voorlezen uit eigen werk: Ingrid Lenaerts, Willy Nelissen, Jan Nies, Piet Reynders, Luis Ruiz, Raymond Alberghs, Leopold Laarmans, Hanny Jacob-Verheul, Martin Wings en de voorzitter Edith Oeyen. Tilly Gielen is de gastvrouw.

Dit is een open activiteit waarop iedereen hartelijk welkom is. Wel graag een seintje aan: edith.oeyen@telenet.be3 september 2009 - VZW SYMBIOSE i.s.m. Kunstentaverne DE KLEINE NOTELAAR


nodigt uit voor een gevarieerde avond over

MOSTERD, een product met 1001 facetten en een culinaire en historische ontdekkingstocht


op zaterdag 26 september 2009, Aanvang 19 uur.Adres: De Kleine Notelaar, Vlassenbroek 222, te Vlassenbroek-Baasrode (ong. 200 m. voorbij het kerkje afdalen a.d. vijver)

Entertainment verzekerd, lachen en smoelen trekken is een must!(voor de goede gang van zaken gelieve u uw aanwezigheid te bevestigen op 0494/601961 of in de taverne.

Van harte welkom, schrijf nu in, de plaatsen zijn beperkt!

Ondertussen loopt de tentoonstelling van grafisch werk van Araceli Requena verder tot 22 oktober 2009.


21 december 2009 - mijn wens voor 2010.


Telkens op het einde van het nieuwe jaar

begroeten we vrienden kennissen

en familieleden steeds met dezelfde wens.Heb je er al eens bij stille gestaan

toen ook de ster bleef stille staan

dat op de dag van een geboren kind

vanaf nul tot dat u jarig bent

steeds een nieuw jaar begint.We feliciteren de jarige

en zeggen we nooit,..

gelukkig Nieuwjaars-verjaardag.

Op eerste en tweede Kerstdag

moeten we weer keuzes maken.gelukkige Kerst- verjaardag.

Is dat iedere mens zo verschillend is

met zijn verlangen en eigen wensen.

tijdens die moeilijke periode voor hem

of haar, naar Kerst en Nieuwjaar vragen.Dit zijn mijn Kerst en Nieuwjaarswensen.

voor u en voor diegene waar nooit feest is.en geef u veel genegenheid en warmte

voor het komende jaar 2010.Dichter: www.petervanrobays.be

petervanrobays@telenet.be13 september 20076 -
Edith Oeyen
Ingrid Lenaerts

Willy Nelissen
Jules Geraerts
Raymond Alberghs
Michel Bagnoli.

Voor meer info: Edith Oeyen, 011/34.49.91 of 0497 663850

7 maart 2012 -

Vertaalproject Met andere woorden 2012 van startIn aanloop naar het 43e Poetry International Festival verschijnen de gedichten van de festivaldichters in de oorspronkelijke taal online. Vanaf dat moment kun je aan het werk, alleen of in groepsverband. Dit jaar zullen er gedichten in het Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans, maar ook in het Japans, Arabisch, Portugees, Fins en Armeens op het festival klinken. Maak je keuze uit de gedichten en vertaal ze naar de taal van je keuze; Nederlands, Engels of een andere taal. In werksessies die plaatsvinden tijdens het festival kun je je vaardigheden extra aanscherpen door ontmoetingen met de dichters en festivalvertalers.

Het 43e Poetry International Festival vindt van 12 tot en met 17 juni 2012 plaats in de Rotterdamse Schouwburg. De werksessies zijn op woensdag 13 juni. Deelname is gratis, inschrijven kan op http://vertaal.poetry.nl/read/registreren-2012.


Het vertaalproject Met Andere Woorden wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Literaire Rechten Auteurs (Lira).


20 januari 2005 -REGLEMENT:

Signeer met een nieuwe schuilnaam en voeg er een gesloten omslag bij met naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum.
Het thema is: "EEN FEEST VAN LICHT".
De genomineerden en de winnaar zullen de tentoonstelling van Els Vos en Pia Burrick opluisteren. (Deze beeldende kunstenaars stellen in Galerij Hannah ten toon van 6 februari tot 6 maart 2005).
De prijs is een kunstwerk. De jury bestaat uit Reine Wellens, Mark Meekers, Luc Vandeborght, Cyriel Gladines, Leni Creuwels, Lieve Devijver en Guido Cloet.
De prijsuitreiking gaat door op 6 maart in de Galerie.


10 november 2011 - BELANGRIJK PERSBERICHT


Thierry Deleu

VOORSTELLING VAN HET


TWEEDE JAARBOEK VAN VLAAMS-NEDERLANDS DICHTERSGENOOTSCHAP


IN DE RAADZAAL VAN HET GEMEENTEHUIS VAN KOKSIJDE,
Zeelaan 303,
op woensdag 7 december om 16.30 u.

Programma:
16.30 u. Verwelkoming door burgemeester Marc Vanden Bussche
16.45 u. Voordracht gedichten door Ilse Chamon, woordkunstenares

17.35 u. Overhandiging eerste exemplaar aan de burgemeester
17.45 u. Overhandiging van de jaarboeken
+ receptie aangeboden door het gemeentebestuur van Koksijde
18.30-19 u. Banket in Hotelschool Ter Duinen Koksijde


Voor de gegadigden is er mogelijkheid om tegen een bescheiden bijdrage te tafelen in de gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen Koksijde
DE 50 MEESTER-DICHTERS VAN DE LAGE LANDEN BIJ DE ZEEHet zijn (in alfabetische volgorde en niet volgens de datum van hun selectie):


21 oktober 2004 -2004 werd toegekend aan de dichter Mark Meekers. Eervolle vermeldingen
gingen naar Joris Denoo, Bart Derwael, Mark Naessens, Paul Rigolle en Lieve
Vandermeulen.

15 mei 2006 -


Marnixring Leeuwercke Waregem
Internationale serviceclub
Bert Forceville, Grote Leiestraat 201, 8570 Anzegem, uiterlijk tegen 31 oktober 2006.
De auteur ondertekent het gedicht met een schuilnaam of kenspreuk. Bij het gedicht voegt hij/zij een gesloten envelop met op de voorzijde de gekozen schuilnaam en binnenin de naam, geboortedatum, adres en telefoonnummer. De auteur vermeldt op de omslag duidelijk aan welke wedstrijd hij/zij deelneemt: A. jongeren of B. volwassenen.
De gedichten worden niet teruggestuurd.
De prijsuitreiking heeft plaats op zondag 28 januari 2007 om 17 uur in het Cultuurcentrum De Schakel in Waregem.

* een categorie A voor JONGEREN die op de uiterste datum van inzending, 31 oktober 2006, de leeftijd van 19 jaar niet hebben overschreden;
* een categorie B voor VOLWASSENEN (ouder dan 19 jaar).

5. Het aantal prijzen onder artikel vier kan gewijzigd worden als de jury van oordeel is dat geen of te weinig deelnemers in aanmerking komen.


Ook een vroeger elders bekroond gedicht wordt niet geselecteerd.

7. Er is geen opgelegd thema; wel moet het ingestuurde gedicht in het Nederlands opgesteld zijn en getypt op formaat A4.

8. Het gedicht wordt in vijf exemplaren ingestuurd naar Bert FORCEVILLE, Grote Leiestraat 201, 8570 Anzegem.

9. De auteur ondertekent zijn/haar gedicht met een schuilnaam of kenspreuk. Bij de gedichten voegt de auteur een GESLOTEN ENVELOPPE met op de voorzijde de gekozen schuilnaam en binnenin de naam, de GEBOORTEDATUM, het adres en het telefoonnummer. Deze omslag wordt pas geopend na de beraadslaging van de jury.

10. De auteur vermeldt op de enveloppe duidelijk aan welke wedstrijd hij/zij deelneemt: A. JONGEREN of B. VOLWASSENEN.

11. Voldoende gefrankeerde inzendingen worden verwacht uiterlijk tegen 31 oktober 2006.

14. Alle deelnemers ontvangen persoonlijk een uitnodiging tot de prijsuitreiking.

15. De gedichten worden niet teruggestuurd.

___________________________________________________________________________3 juni 2004 - Marnixring Leeuwercke Waregem, Internationale serviceclubMARNIXRING " LEEUWERCKE" WAREGEM

* een categorie A voor JONGEREN die op de uiterste datum van inzending, 31 oktober 2004, de leeftijd van 19 jaar niet hebben overschreden;
* een categorie B voor VOLWASSENEN (ouder dan 19 jaar).

5. Het aantal prijzen onder artikel vier kan gewijzigd worden als de jury van oordeel is dat geen of te weinig deelnemers in aanmerking komen.


Ook een vroeger elders bekroond gedicht wordt niet geselecteerd.

7. Er is geen opgelegd thema; wel moet het ingestuurde gedicht in het Nederlands opgesteld zijn en getypt op formaat A4.

8. Het gedicht wordt in vijf exemplaren ingestuurd naar Bert FORCEVILLE, Grote Leiestraat 201, 8570 Anzegem.

9. De auteur ondertekent zijn/haar gedicht met een schuilnaam of kenspreuk. Bij de gedichten voegt de auteur een GESLOTEN ENVELOPPE met op de voorzijde de gekozen schuilnaam en binnenin de naam, de GEBOORTEDATUM, het adres en het telefoonnummer. Deze omslag wordt pas geopend na de beraadslaging van de jury.

10. De auteur vermeldt op de enveloppe duidelijk aan welke wedstrijd hij/zij deelneemt: A. JONGEREN of B. VOLWASSENEN.

11. Voldoende gefrankeerde inzendingen worden verwacht uiterlijk tegen 31 oktober 2004.13. De prijsuitreiking, opgeluisterd door de Waregemse Stedelijke Academie, heeft plaats op zondagavond 30 januari 2005 om 17 uur in het Cultuurcentrum "De Schakel" te Waregem. De bekroonde gedichten worden voorgedragen door leerlingen van de Academie.

14. Alle deelnemers ontvangen persoonlijk een uitnodiging tot de prijsuitreiking.

15. De gedichten worden niet teruggestuurd.

22 april 2008 - MARNIXRING LEEUWERCKE WAREGEM

Internationale serviceclub


* een categorie A voor JONGEREN die op de uiterste datum van inzending, 31oktober2008, de leeftijd van 19 jaar niet hebben overschreden;
* een categorie B voor VOLWASSENEN (ouder dan 19 jaar).

5. Het aantal prijzen onder artikel vier kan gewijzigd worden als de jury van oordeel is dat geen of te weinig deelnemers in aanmerking komen.


Ook een vroeger elders bekroond gedicht wordt niet geselecteerd.

7. Er is geen opgelegd thema; wel moet het ingestuurde gedicht in het Nederlands opgesteld zijn en getypt op formaat A4.

8. Het gedicht wordt in vijf exemplaren ingestuurd naar Bert FORCEVILLE, Grote Leiestraat 201, 8570 Anzegem.

9. De auteur ondertekent zijn/haar gedicht met een schuilnaam of kenspreuk. Bij de gedichten voegt de auteur een GESLOTEN ENVELOPPE met op de voorzijde de gekozen schuilnaam en binnenin de naam, de GEBOORTEDATUM, het adres en het telefoonnummer. Deze omslag wordt pas geopend na de beraadslaging van de jury.

10. De auteur vermeldt op de enveloppe duidelijk aan welke wedstrijd hij/zij deelneemt: A. JONGEREN of B. VOLWASSENEN.

11. Voldoende gefrankeerde inzendingen worden verwacht uiterlijk tegen 31 oktober 2008.

14. Alle deelnemers ontvangen persoonlijk een uitnodiging tot de prijsuitreiking.

15. De gedichten worden niet teruggestuurd.
22 april 2008 - MARNIXRING LEEUWERCKE WAREGEM


PERSBERICHT:

Waregemse Marnixring Leeuwercke organiseert voor de 17de keer
De inzendingen moeten bij hem toekomen uiterlijk tegen 31 oktober 2008.

Met de medewerking van de Waregemse Stedelijke Academie voor muziek, woord en dans wordt de prijsuitreiking op zondag 25 januari 2009 ingekaderd in een feestelijk optreden van de leerlingen van de Academie in het Cultuurcentrum De Schakel in Waregem. Op die manier krijgen de jongeren uit de streek de kans om hun artistieke talenten te ontplooien.

B. F.


6 april 2006 - Op 28 april 2006 wordt in New York in het Seaport Museum bij de opening van de tentoonstelling "Antwerp = America" de nieuwe dichtbundelvan Mark Meekers voorgesteld.

Net zoals het tentoongestelde werk omcirkelt "Orpheus in de haven" in 36 gedichten het leven en het werk van de Antwerpse kunstschilder E. Van Mieghem en de lotgevallen van de emigranten naar Amerika. De heer E. Joos,
conservator van het Van Mieghem Museum en voorzitter van de gelijknamige stichting verzorgt de inleiding.


Where: South Street Seaport Museum, Schermerhorn Row Galleries,
12 Fulton Street, New York, NY 10038.
When: April 29, 2006 through October 31, 2006
Museum hours: Tuesday through Sunday 10 a.m. to 6 p.m., closed Monday.


Mark Meekers (Marcel Rademakers)
http://markmeekers.tripod.com
http://www.markmeekers.be


13 maart 2005 - Magische wandelingenVanavond, vlak na het begin van de lente, willen we even ervaren hoe enkele dichters de lente ervaarden. De lente wordt gezien als het begin van het leven.
Je mag zelf enkele gedichten die jou aanspreken meebrengen. En als de muze met ons meewandelt, dan is de geboorte van ons eigen lentegedicht een heel aparte gebeurtenis.


Datum: 25 maart 2005 om 20u
Plaats: de Heksenschool, Staatstuinwijk 17, Genk
Prijs: Euro 5,-
Begeleiding: Steven


1 augustus 2011 -


Cover: Luc Van den Branden

Model: Paperback

Prijs: 14 euro

Writehisstory, 83 blz, ISBN: 978-94-60790-49-2 Verkrijgbaar via www.writehistory.be/?p=store of erwee@telenet.be

Dichtersleven

Het loopt niet
over leien daken
dit leven

Het is waggelen
over een bed van eieren
bezaaid met doornen takkenMet vriendelijke groeten,

ERWEE


14 februari 2013 - Literair ontbijt van de KVLS

Wij hebben het genoegen u, uw familie en uw vrienden uit te nodigen op het literair ontbijt van de KVLS. Het gebeuren vindt plaats in de conceptstore "De tijd hervonden " in de Witte Nonnenstraat 8, te Hasselt op zondag 17 maart 2013 om 9.30 uur.Na het ontbijt lezen leden van onze vereniging voor uit eigen werk rond het thema "Lente,een nieuw leven". Volgende auteurs worden verwacht: Edith Oeyen, Mia Bemong, Luis Ruiz, Jeannette Funk, Ingrid Lenaerts, Willy Nelissen en anderen.

Indien u aan deze activiteiten wil deelnemen, verwachten we uw bevestiging ten laatste op woensdag 5 maart 2013. Indien u graag leest even uw naam doorgeven aan:
edith.oeyen@telenet.be of Edith Oeyen, Hanebergstraat 75, 3581 Beverlo. Het bedrag kan worden overgeschreven op rekeningnummer BE82 7795 9846 4368

U bent van harte welkom

3 september 2009 - KVLS & VVL

20 september 2009
De Koninklijke Vereniging van Limburgse Schrijvers, KVSL, organiseert in samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen, VVL, een Literaire wandeling op zondag 20 september eerstkomend in Beringen.
Iedere auteur kan deelnemen aan deze wandeling en zijn teksten voordragen tijdens de wandeling.
Op het einde van de wandeling is er een picknick voorzien. Er is ook mogelijkheid om het mijnmuseum te bezoeken. U mag maximum 5 gedichten (of handpalmverhaal) inzenden. Met deze teksten wordt een boekje samengesteld.

Thema: NATUUR (in de brede zin)
10.30 u. Beringen: Mijnmuseum
Literaire Wandeling

praktisch: 5 gedichten per auteur

mogelijkheid: bezoek Mijnmuseum
SAMEN:

Vooraf inschrijven
Teksten binnen voor 4-9-2009
(teksten bij voorkeur via e-mail inzenden)
naar Edith Oeyen
edith.oeyen@telenet.be
Hanebergstraat 75
3581 Beverlo1 maart 2009 -


De stad Sint-Truiden en Het Belang van Limburg zetten de traditie van literaire prijzen verder, gestart door het literaire tijdschrift Appel:2. Jaarlijks de Hendrik Prijs-prijs voor korte verhalen met de steun van Het Belang van Limburg. Het Belang van Limburg schenkt aan de winnaar een origineel kunstwerk. Bovendien schenkt de stadsmagistraat aan de winnaar een geldprijs ter waarde van 350,00 EUR. Inzenden kan tot 15 april van ieder jaar. Uitreiking in december.

Voorwaarden inzendingen:

1. Iedere auteur mag per keer niet meer dan 3 gedichten of 1 verhaal inzenden, verplicht in het Nederlands. De verhalen mogen niet langer zijn dan 10 bladzijden van 30 regels van 60 karakters.

2. Inzenden kan op twee manieren:

- 1 Elektronisch: inzenden per e-mail enkel op onderstaand adres met in twee aparte bijlagen het verhaal en de volgende persoonsgegevens: naam, schuilnaam, adres, telefoonnummer en e-mail adres. Per post dient men nog de verklaring toe te voegen (ondertekend) dat de teksten origineel en ongepubliceerd zijn. Opgelet: een webpublicatie is ook een publicatie! Inzenden dient uiterlijk te gebeuren op 15 april 2009. In de begeleidende mail duidelijk vermelden voor welke prijs/jaargang men kandidaat is.
bert.flossie@sint-truiden.be

- 2 Per post: NIET aangetekend en voldoende gefrankeerd inzenden uiterlijk op 15 april 2009 op volgend adres, met duidelijke vermelding op de briefomslag voor welke prijs en jaargang men kandidaat is:
Bert Flossie

Cultuurcentrum de Bogaard
Capucienessenstraat 8
B-3800 SINT-TRUIDEN

Tel: 011-70 17 12 - Fax: 011-70 18 00

E-mail: bert.flossie@sint-truiden.be

3. Indien per post wordt ingezonden:- 4 Op een bijgevoegde, gesloten enveloppe komt de schuilnaam of kenspreuk. In de enveloppe komen de personalia (naam, adres, telefoon, e-mail) en de verklaring dat de teksten ongepubliceerd zijn en origineel. Een webpublicatie is ook een publicatie.

4. Inzendingen worden niet teruggezonden of becommentarieerd.6. Vroegere winnaars komen niet in aanmerking voor dezelfde prijs.


7. In een speciale publicatie bij de uitreiking van de literaire prijzen in december worden zowel het winnende gedicht als het geselecteerde korte verhaal opgenomen. Over verdere publicatie wordt tussen auteur en stadsbestuur overlegd.9. Dit reglement vervangt alle vorige versies.

Goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen van de stad Sint-Truiden op 9 januari 2009

30 oktober 2009 - UITNODIGING
Thierry Deleu


Razor's Edge EditionsVoorstelling van het boek:
op 5 december, om 11.00 u.,
in de Kok-pit van het (nieuwe) gemeentehuis Koksijde, Zeelaan 303

Welkom: Marc Vanden Bussche,
burgemeester & Vlaams parlementslid
Inleiding: Ilse Chamon, woordkunstenares

Receptie aangeboden door de gemeente

Prijs: 12 euro (verzonden: 15 euro)
Over te schrijven op 000-0900214-54 van Thierry Deleu, Oostduinkerke

DANK VOOR JE BESTELLING!
De bestelde ex. zullen op de receptie worden uitgereikt. De boeken (worden op verzoek) door de auteur gesigneerd.

Ik hoop echt dat je erbij bent!

17 april 2010 - LEZING DE ZWARTE LORDROMAN DE ZWARTE LORD


Het leven in de kolonie is zo anders dan de gouvernante gewend is, ontdaan van conventies en fatsoensnormen, maar tevens omhuld met taboes en mysteries.


* Geschiedenis - Nederland, Suriname en slavernij
* Geschiedenis en verhaal - Achtergronden van De Zwarte Lord - Tijdsbeeld, het jaar 1848, de positie van de vrouw in de 19e eeuw
* Schrijven - Mijn weg als schrijfster, Hoe De Zwarte Lord tot stand kwam.
* Literatuur - Historie en fictie, Wat is er echt gebeurd in De Zwarte Lord

OPTREDEN
Bij elk optreden worden er ook enige fragmenten voorgelezen en kan het publiek vragen stellen. Middels een powerpoint presentatie wordt het optreden verlevendigd.

TIJDSDUUR - Anderhalf uur

KOSTEN - KLEIN VERBAND
Kosten voor een leesclub of vereniging bedragen afhankelijk van de grootte van de groep en de afstand minimaal e 75 tot e 100,- exclusief reiskosten.
Contact: schrijfster
rjamaludin@online.nl
www.rihanajamaludin.com
T o13 - 4558177

OVER RIHANA JAMALUDIN
Rihana Jamaludin werd eind 1959 geboren in Paramaribo, Suriname.
Na de middelbare school en de lerarenopleiding doorlopen te hebben, kwam zij naar Nederland. De eerste tijd werkte ze in de Beeldende kunst, later als docent in de volwasseneneducatie. Sinds 2000 is zij schrijfster.


14 maart 2009 - Levende Engelen van Ghislaine Bergen

Ghislaine Bergen heeft zojuist haar eerste roman gepubliceerd. Levende Engelen speelt zich af in Heusden-Zolder, vooral in Eversel.
"Daar heb ik het verhaal ook grotendeels geschreven, want langs het kanaal en in de bossen is het rustig en inspiratievol om te schrijven," vertelt de auteur.
Zij is bovendien niet aan haar proefstuk toe: vorig jaar publiceerde ze al een bundel verhalen die allemaal met de politie te maken hebben.
Nu is het dus een roman geworden, waarin alle emoties samenkomen: vreugde, verdriet, twijfel. De centrale figuur, Danny Driesens, (de naam is gepikt van een toevallig passerende vrachtwagen) is geboren als beschermengel, maar dat weet hij zelf niet. Samen met herinneringen uit zijn kinderjaren komt ook stilaan het bovennatuurlijke naar boven. Het blijkt dat hij als kind getuige was van de moord op zijn moeder en broer door zijn vader. Flarden van de waarheid doemen op en zijn moeder, ondertussen zelf een beschermengel, leidt hem naar de juiste plaatsen om zijn belangrijke opdracht uit te voeren.

Te koop bij de auteur, Koolmijnlaan 122 te heusden-Zolder.

12 april 2006 - KVLS 70 jaarNaar aanleiding van deze viering zal een 'Panorama' verschijnen, dit is een uitgave waarin de leden worden voorgesteld, deze verzorgde uitgave kan worden bekomen aan de prijs van 15.00 euro. Naar aanleiding van de wedstrijden verschijnt er een bloemlezing met de winnende en de geselecteerde teksten. Titel 'Er is zoveel te zeggen', prijs van deze bundel: 10.00 uur.
Meer info:
edith.oeyen@telenet.be

17 juli 2007 - KUST-POEZIE 2007 "Literair project Blankenberge van 1 juli 2007 tot 31 augustus 2007

Dichter,Peter Van Robays,woonachtig te Gentbrugge stelt voor:

De lijst met deelnemde handelaars kan u bekijken in de Dienst Toerisme VVV. Reacties zijn van harte welkom via mijn *Dichterssite* of petervanrobays@telenet.be


9 juli 2008 - Kunst op het hof

KVLV Organiseert Op 11, 12 en 13 juli 2008 telkens van 10 u. tot 18 u.
'Kunst op het Hof' is een kunst- en plattelandsroute in de Antwerpse Kempen, een stil en rustgevend groen landschap met schilderachtige dorpen en gehuchten.
Verschillende typische hoeves zijn er bewaard gebleven, waaronder nog veel actieve boerderijen. Ze liggen op de route van Kunst op het hof: we kunnen ze bezoeken en er die dagen allerlei vormen van kunst bewonderen in stallen, schuren, voor- en achtertuinen,...


Het domein rondom, omsloten door een ringgracht, is uniek in Europa. Je kan er straffeloos genieten van open akkers en weiden, mast- en eikenbossen, heide- en ven-relicten en oude kleiputten.


Ideaal voor fietsers, maar ook met de wagen te berijden.
Kunst op het hof is een boeiende ontdekkingstocht.
Inlichtingen en kaartverkoop: KVLV, Remylaan, 4b, 3018 Wijgmaal, tel. (016)24 39 33
Prijs in voorverkoop: Leden KVLV, LG, KBC en Davidsfonds: 6 euro; Niet-leden: 8 euro
Prijs kassa: Leden KVLV, LG, KBC en Davidsfonds: 8 euro; Niet-leden: 10 euro

Info: lgommeren@kvlv.be - www.kvlv.be

Mijn websites:

http://johan-nieuwborg.exto.be
http://www.nieuwborg.com
Gsm 003249650145012 november 2009 -


nodigt u van harte uit op haar afsluitevenement

op zaterdag 12 december 2009

ALL-ROUND gezellig samenzijn met


Dendermonde-Baasrode (Vlassenbroek) voorbij het kerkje ongeveer 200 m naast de vijver afdalen

Aanvang: 19 uur(inschrijven kan op 0494/601961 of 0496/522280)

Aarzel niet en wees welkom !
.

10 augustus 2009 - ALL-ROUND KUNST- EN CULTUURDAGEN IN EN ROND KUNSTENTAVERNE DE KLEINE NOTELAAR


VLASSENBROEK 222 (ong. 200 m voorbij het kerkje afdalen naast de vijver)

op zat. 22/08 en zon. 23/08

Boekenmarkt

Tentoonstelling


Vrijdag gesloten


info: 0494/601961

www.baasrodedigitaal.be/dekleinenotelaar.html

www.bloggen.be/patricia52
te Baasrode-Vlassenbroek (Dendermonde),
voorbij het kerkje van Vlassenbroek ong. 200m richting Baasrode afdalen naast de vijver (parking naast de dijk)


Uw gastheer Frank De Vos, dorpsdichter van Doel leidt de avond in.Info op www.bloggen.be/patricia52 of
www.baasrodedigitaal.bedekleinenotelaar.htmlinfo en reservatie: 0494/60 19 61 of 052/21 11 80
17 augustus 2011 - KOFFIE VALT VAAK VERKEERD


1e druk 2011

Auteur: Martin Wings

ISBN: 978 94 9053 542 1

Formaat: 13,5 x 21,5 cm.Prijs 16,95

Uitgeverij: aquaZZ


Dit boek gaat over mensen en hun gedoe.
Gedoe, gezien door de ogen van Martin Wings.
Hij kijkt ernaar en denkt er het zijne van.
Het liefst wil hij er niets mee te maken hebben, wil hij buitenstaander blijven.
Te vaak, naar zijn smaak, wordt hem een bijrolletje of zelfs de hoofdrol opgedrongen.

Het resultaat is dit nachtkastjesboek.
Maar u mag het ook op het toilet lezen of als u koffie drinkt.
Zeer korte verhalen, geen zin, geen woord te veel.
Martin Wings schrijft sarcastisch, cynisch, maar ook humoristisch en ontspannend.

Veel leesplezier!


Klik hier voor meer informatie: www.martinwings.nl
U kunt het boek ook bestellen door een bedrag van 16,95 over te maken naar postbankrekening 1978462 t.n.v. M.J. Wings te Hoensbroek.

Vermeld bij uw betaling duidelijk uw naam + adres.


17 septemner 20076 -

nodigt uit voor de 3de Pianobar tijdens de Vlaamse Kermisdagen van Vlassenbroek. Op 29/9/2007.


Op het terrein van De Kleine Notelaar en bij Delfine (nr. 220) vindt u:
Fototentoonstelling Annie De Paepe

Live kunst
Broccante&rommelmarkt
Tweedehandsboeken

Jeugdauteur Patricia De Landtsheer signeert

Landelijke streekgerechten & artisanale dranken

Van harte welkom !!! Van harte welkom !!! Van harte welkom


14 juli 2007 - Onze taverne pakt uit met een nieuw initiatief!

Een zomer vol muziek en gezelligheid staat u te wachten!
Zin in een frisse pint of lekkere wijn met een hapje en een leuke babbel met vrienden op het terras?


Pianobar op 28 juli, 25 augustus en 29 september (dit laatste optreden tijdens de enige echte Vlassenbroek Kermis!)
Zorg dat u het niet mist!!!

Inkom gratis, u betaalt met uw aanwezigheid.

1 mei 2007 - KLARA IN DENDERMONDE


zondag 27 mei 2007 aanvang 17 u.

U kunt alles live bijwonen in de Reynoutzaal van het Stadhuis Dendermonde, Grote Markt, reservatie op 052/20 26 26 of www.ccbelgica.be

Hagar Peeters, Lut De Block, Patricia De Landtsheer, Sabine Luypaert en Tom Lanoye live op de Klara-zender met 'Nooit te vangen met haar eigen pen'

Het belooft wat te worden. Stem dus zeker af op de Klarazender op 27 mei 07 om 17 uur of kom even langs in Dendermonde waar je die dag alles live kunt meemaken.

Ook Kunstenkafee 'De Kleine Notelaar' in Vlassenbroek 222 stemt alsdan af op deze zender. Kom gerust even langs en geniet samen met gelijkgestemden en een lekkere, frisse pint binnen handbereik van een heerlijke namiddag.


KLARA IN DENDERMONDEDe mooiste muziekfragmenten uit de beroemdste romantische wereldrepertoires door

Stem zeker af op de Klara-zender aanvang 9 u.

Niet te missen indien u van unieke klassieke muziek houdt!
KLARA IN DENDERMONDE
De mooiste muziekfragmenten uit de beroemdste romantische wereldrepertoires door


Stem zeker af op de Klara-zender aanvang 9 u.

Niet te missen indien u van unieke klassieke muziek houdt!3 januari 2005 - Gedichtenwedstrijd Klara


Thema: het vaderland.
De uiterste datum waarop uw gedicht in het bezit van Klara moet zijn is 10 januari. Inzendingen gebeuren via dit mailadres: gedichtendag@klara.be.
15 maart 2010 - UITNODIGING
JE BENT HARTELIJK WELKOM OP DE VOORSTELLING VAN10 VLAAMSE EN NEDERLANDSE DICHTERS GEBUNDELD IN KLAPROZEN EN KAMERMUZIEK10 Vlaamse en Nederlandse dichters werden geselecteerd door Hannie Rouweler en Thierry Deleu voor de Vlaamse Demer Uitgeverij.

Een prestigieuze bundel met gedichten van Fernand Florizoone, Jenny Dejager, Paul Gellings, Thierry Deleu, Marleen De Smet, Joris Iven, Bert Bevers, Floor Deroo, Guy van Hoof en Hannie Rouweler.

VOORSTELLING:

Op zaterdag 20 maart 2010 in de Kok-pit van het nieuwe gemeentehuis in Koksijde,

Zeelaan 333, om 11 u.* Welkom pr cultuur, Ilse Chamon.

* Welkomstgroet burgemeester & parlementslid Marc Vanden Bussche.

* Overhandiging eerste ex. aan de burgemeester door Thierry Deleu.

* Thierry Deleu leidt de 10 dichters kort in.

* Thierry Deleu geeft korte uitleg over afhalen/verkoop boeken

* Ilse Chamon nodigt uit tot de receptie

* ReceptieFernand Florizoone werd in 1925 geboren te Veurne in de Westhoek, waar de grote Florizoone-familie al woont van in de 16de eeuw. Hij studeerde aan het Klein Seminarie van Roeselare en was bijna 40 jaar lang opvoeder-bibliothecaris aan het Koninklijk Atheneum van Veurne. Hij debuteerde als dichter in 1955 met In de branding.Jenny Dejager publiceerde vier gedichtenbundels: De smaak van stilte, In vlindervlucht naar de regenboog, Twee voetstappen later, Naast de liefde.

Gedichten en verhalen van haar werden opgenomen in verschillende literaire tijdschriften, bloemlezingen en op het internet. Roman en vijfde bundel zijn in opmaak.In 2004 werd Gellings voor een periode van twee jaar benoemd tot eerste stadsdichter van Zwolle.

Thierry Deleu is vooral bekend als dichter, romancier, essayist en biograaf.

Professioneel is hij ziekenhuisdirecteur.Ze compenseerde haar absoluut-niet-literaire studierichting (economie-wiskunde) met het volgen van toneel, voordracht en welsprekendheid.
Momenteel houdt Floor zich fulltime bezig met haar woordverslaving. Ze studeert Nederlands en Engels in Leuven.Bundels: Verschuivingen, De Wetten van Copernicus, Bestand, Zwarte Vijvers, Bekentenissen.

Hannie Rouweler (Goor, 13 juni 1951) is een Nederlandse dichter.Zij woonde lange tijd in het Groningse Usquert, tot ze neerstreek in Diepenbeek in Vlaams Limburg.

Hannie Rouweler is hoofd Demer Uitgeverij.

Op verzoek van Demer Uitgeverij stelden Thierry Deleu en Hannie Rouweler deze bundel samen.

Zij selecteerden op kwaliteit en originaliteit. Leeftijd, man/vrouw, afkomst speelden hierbij geen rol. Uit de geselecteerde namen kun je opmaken dat naast bekende (lees: gelauwerde) dichters ook opkomend talent werd opgenomen.(De samenstellers)Je kunt bestellen bij Thierry Deleu of via Hannie Rouweler:

- 000-0900214-54 van Thierry Deleu, Zandzeggelaan 18-102, 8670 Oostduinkerke

- Binnen ca. 2 weken worden de boeken bezorgd, via een speciale besteldienst.

- Op de voorstelling wordt het boek jou overhandigd (je bespaart de portokosten).De samenstellers,

Thierry Deleu
Hannie Rouweler


17 december 2010 - Kerstwensen 2010Tijdens de intrede van de nacht
ontwaken miljoenen glinsterende sterren.

Elk zwevende ster schijnt als licht op ons broze lichaam
wandelend in de duisternis.

We volgen dan hun paden naar links of naar rechts.

Bij een vallende ster zetten we een stapje terug
en dromen even weg met ter plaatse genomen wensen.

Een groene of witte kerst voor ieder van ons.

Net als de sterren verdwijnen
is het weer zo voorbij.Met vriendelijke Kerst-& Nieuwjaarsgroeten
De Dichter Peter Van Robays
www.petervanrobays.be
website "Dichterlijke veren"

16 maart 2012 -


De besturen van de gemeenten
Landen, Linter en Tienen

Scholen mogen in pakketten inzenden (met 1 antwoordzegel per pakket) met dien verstande dat aan alle voorwaarden van punt 5 voldaan zijn.

2. Enkel gedichten in het Nederlands gesteld komen in aanmerking.
Er is geen opgelegd onderwerp.
A. Basisonderwijs
B. Secundair onderwijs
C. Open categorie (zonder leeftijdsbeperking)

5. De inzendingen dienen ingezonden te worden onder gesloten omslag, omvattende:

- het gedicht (1)
- een bijkomende gesloten omslag (2)
- een antwoordzegel voor briefport

(1) Onder elk gedicht moet een schuilnaam en de categorie A, B of C vermeld te worden.
(2) Op de buitenkant van de bijkomende gesloten omslag moet vermeld worden:
a) de schuilnaam
b) de titel van het gedicht (of de eerste regel bij gedichten zonder titel)

In de gesloten omslag worden vermeld:

a) de schuilnaam
b) de naam + volledig adres en een telefoonnummer
c) de geboortedatum van de auteur
d) de categorie waarvoor het gedicht werd ingezonden.
e) de titel van het gedicht (zie ook punt. b)
f) auteurs aangesloten bij SABAM vermelden hun
aansluitingsnummer.

6. Per gemeenten worden er twee juryleden aangesteld. Zij beoordelen onafhankelijk en volledig zelfstandig de inzendingen en stellen samen de winnaars voor.

7. Door deelname aan de wedstrijd aanvaardt de inzender het reglement en elke beslissing van de jury. In geval van betwisting beslist de jury autonoom. De beslissingen van de jury zijn onherroepelijk.9. Elke deelnemer (scholen per groep) krijgt een uitnodiging tot het bijwonen van de prijsuitreiking.
Jong schrijftalent gezocht -

De Vlaamse regering ontwikkelt heel wat maatregelen om jongeren te helpen bij een succesvolle start van hun loopbaan. Toch hoeft dit niet altijd in de traditionele bedrijfssectoren te zijn. De VDAB wil creatief jong Vlaanderen de kans geven om zich te ontplooien. Daarom organiseert de dienst, onder het peterschap van de Vlaamse minister van Werkgelegenheid en Toerisme, jaarlijks een wedstrijd om jongeren aan de "start van hun loopbaan" te steunen. De wedstrijden situeren zich volledig in de leefwereld van jongeren zoals muziek, striptekenen en fotografie.

Dit jaar organiseert de VDAB een schrijfwedstrijd.Ben je jonger dan 30 en heb je een vlotte pen? Neem dan deel aan deze schrijfwedstrijd.
27 maart 2006 - WEDSTRIJDREGLEMENT

JOHN FLANDERS PRIJS-AVERBODE 2006

De John Flanders Prijs-Averbode 2006 bedraagt 2.000 EUR (de eenmalige vergoeding voor de publicatie van het winnende verhaal als Vlaams Filmpje inbegrepen).


De verhalen moeten in zesvoud ingezonden worden onder een schuilnaam of kenspreuk die zo gekozen is, dat uit niets de identiteit van de auteur blijkt.
Elke print dient aan de volgende vormelijke voorwaarden te voldoen:

Verplichte omvang: min. 35 000 en max. 37 500 tekens, spaties inbegrepen.
Gelieve bij de prints een diskette of cd-rom met de tekst van het verhaal te voegen zodat de omvang van het verhaal kan gecheckt worden.
Op de diskette/cd-rom mag alleen het anonieme manuscript van de auteur staan. Op het etiket van de diskette/cd-rom worden de titel van het verhaal en de schuilnaam of kenspreuk van de auteur vermeld.

In een gesloten omslag: schuilnaam of kenspreuk, titel van het verhaal, naam, voornaam en volledig adres van de auteur, geboortedatum, telefoonnummer, post- of bankrekeningnummer, korte bibliografie.

Op de gesloten omslag: schuilnaam of kenspreuk en titel van het verhaal.

OPGELET: De verhalen dienen strikt aan de voorwaarden van het reglement te voldoen, anders worden ze onmiddellijk en zonder uitleg teruggestuurd.De beslissing van de jury zal in maart 2007, tijdens de Jeugdboekenweek, officieel bekendgemaakt worden.
De jury behoudt zich het recht voor de prijs niet toe te kennen. Daarop is geen verhaal mogelijk.
De uitgeverij heeft het recht zowel het bekroonde verhaal als de niet-bekroonde inzendingen onder de gewone voorwaarden als Vlaams Filmpje te laten verschijnen. Tijdens het eerste kwartaal van 2007 worden de auteurs schriftelijk op de hoogte gebracht van de stand van zaken. Alle deelnemers zijn gehouden het ingezonden werk voordien niet in enige vorm openbaar te maken en vrijwaren de uitgever tegen aanspraken van derden.
De laureaat komt in het jaar na zijn bekroning niet voor de prijs in aanmerking.
Inzendingen worden niet teruggezonden.
Over de wedstrijd zelf wordt met de juryleden niet gecorrespondeerd en evenmin kunnen bij hen telefonisch inlichtingen verkregen worden._____________________________________
Lees alles over de John Flandersprijs-Averbode op www.averbode.be/johnflandersprijs.

3 juli 2006 - Persbericht


NIEUW BOEK:

INZICHT, wie heeft het nog?
Alles verandert, maar wat verandert er.Door middel van voorbeelden uit het heden en het verleden probeert de auteur bepaalde gevoelens en gedragingen nader uit te leggen.

Enkele vragen die in het boek aan bod komen zijn: Groeit het inzicht van de mensheid eveneens?
Zijn wij nog tevreden en gelukkig of houden wij ons, met de nodige frustratie, vast aan bekende patronen?
Kunnen wij omgaan met normen, waarden en elkaar vertrouwen zonder dat er botsingen ontstaan?
Bestaat er binnen het gezin en onze samenleving in het algemeen, nog ruimte en vrijheid voor eigen behoeften?


Het boek is een realistische bijdrage aan het dagelijks gebeuren in onze samenleving. Inzicht is noodzakelijk en inzet is vereist.


Titel: Inzicht, wie het nog?
Auteur: Irma Morelis
Uitgever: Morelis Publicity, Bemmel(NL). Publicaties in eigen beheer.
Niet verkrijgbaar via het Centraal Boekhuis.
Bijzonderheden: Softcover, genaaid, gebrocheerd
Aantal blz.: 158 binnenwerk
ISBN: 90-808051-2-2

Leverbaar via:
Morelis Publicity (NL), tel. +31(0)481-481658,-------------------Noot voor de pers-------------------------

Irma Morelis is voor interviews te bereiken via tel.nr.
+31(0)481-481658 of per e-mail: info@morelis-publicity.com
Recensie-exemplaren van het boek zijn aan te vragen bij Morelis Publicity, Saturnushof 39, 6681 PN Bemmel (NL).

www.morelis-publicity.com

Van Irma Morelis verscheen eerder:12 mei 2008 - Ina Stabergh 25 jaar dichter


Op 23 mei aanstaande viert Ina haar 25-jarig dichterschap. Een unieke gelegenheid om haar een kaartje/mailtje te sturen of een bundel te bestellen voor het goede doel...
Ina schenkt namelijk de volledige opbrengst van de verkoop van haar jublileumbloemlezing Verwondering aan 'De Bremberg', een school voor Buitengewoon Onderwijs te Diest.
Uiteraard bent u ook van harte welkom op de voorstelling van de bundel.

Alle info kan u lezen op http://users.skynet.be/ina.stabergh/

Graag een seintje naar: ina.stabergh@skynet.be

Dank voor uw aandacht.

Vriendelijke groeten (ook vanwege Ina),

Fred Jonckers
24 mei 2004 - Ik puber wat, begrijp je dat? (ISBN 90-808051-1-4)


Met veel plezier breng ik de uitgifte van dit boek onder uw aandacht. Een boek toegespitst op hetgeen velen van ons bezighoudt: Omgang met elkaar.

Ik was vierentwintig jaar werkzaam bij de politie, waarvan elf jaar als rechercheur bij de afdeling Jeugd- en Zedenzaken.
Kinderen in de puberleeftijd blijken een groep te zijn met veel fysieke en emotionele veranderingen. In eigen ogen zich redelijk volwassen voelend, wordt ook verwacht dat zij zich min of meer volwassen gedragen.

Hierbij ook denkend aan veiligheid, discriminatie en pesten.
Met vriendelijke groet,

Irma M. Morelis

www.morelis-publicity.com

TIP: U vindt ons ook op www.schoolkeuzegids.nl23 december 2011 - Het enige voorspelbare is het onvoorspelbare


Jean Dexters - Maasmechelen
Publiceerde eerder vier titels onder het pseudoniem ERWEE.
Sinds een week is er mijn nieuwe roman Het enige voorspelbare is het onvoorspelbareISBN 978 9079834 488

Uitgeverij Zookie
Eikstraat 35 9870 Machelen-Zulte
www.zookie.be

Uiteraard kan u het boek ook rechtstreeks bij mezelf bestellen.
jean.dexters@telenet.be


2 november 2011 -
R E G L E M E N T

1.
Iedereen die minstens 18 jaar is en in Haspengouw en/of Belgisch-Limburg woont, kan deelnemen met minimum twee, maximum drie gedichten die de lof van Haspengouw en het Haspengouws fruit als onderwerp hebben. De inzending mag niet eerder gepubliceerd zijn, noch in gedrukte vorm, noch op het internet. Het werk mag ook niet bekroond, geselecteerd of genomineerd zijn in andere wedstrijden.

2.
De inzendingen dienen in 3 exemplaren ingezonden, op A4-formaat, en moeten ondertekend zijn met een schuilnaam. Inzendingen via e-mail of fax worden niet aanvaard. Uit niets mag de identiteit van de inzender blijken, ook niet uit de schuilnaam. De verzendingsenveloppe mag geen afzender vermelden.
Bij de inzending moet een gesloten enveloppe worden gevoegd waarop de schuilnaam vermeld staat. In deze omslag bevindt zich een brief waarop de schuilnaam, de werkelijke naam, het geboortejaar, adres, telefoonnummer, fax of e-mail worden vermeld.

3.
Door deelname aan de wedstrijd verklaart de inzender de volledige auteursrechten over de ingezonden werken te hebben en vrijwaart de organisator voor claims van derden.
De toegezonden teksten worden niet geretourneerd.
De uitslag van de wedstrijd verschijnt in de media.
De deelnemers zullen persoonlijk van de uitslag op de hoogte gebracht worden.

4.

Boudewijn Knevels
Schildstraat 24
3870 Heers5.


6.


7.
De gemaakte gedichten kunnen, uitsluitend door bemiddeling van de organisator, gebundeld worden in de reeks Haspengouwse Fruitgedichten. De auteur blijft volledig in het bezit van de auteursrechten. In de bundel zal dat door middel van het copyrightteken worden aangegeven.

8.
De jury, onder voorzitterschap van de heer Boudewijn Knevels, de eerste Haspengouwse Fruitdichter, bestaat verder uit leden van het Praesidium van de Keizerlijke Commanderie, onder voorzitterschap van de heer Clem Verheyden ; mevrouw Edith Oeyen, voorzitter Koninklijke Vereniging van Limburgse Schrijvers, mevrouw Ingrid Lenaerts, bestuurslid KVLS; de heer Luc Bels, voorzitter van de Land- en Tuinbouwraad van Sint-Truiden en de heer Bert Stippelmans, cultuurschepen van de stad Sint-Truiden.
De uitspraak van de jury is bindend en kan niet het voorwerp vormen van enige correspondentie.

9.
Door deel te nemen verklaart de inzender zich akkoord met het reglement.

10.- - - - -
8 december 2009 -
R E G L E M E N T

1.
Iedereen die minstens 18 jaar is en in Haspengouw en/of Belgisch-Limburg woont, kan deelnemen met minimum twee, maximum drie gedichten die de lof van Haspengouw en het Haspengouws fruit als onderwerp hebben. De inzending mag niet eerder gepubliceerd zijn, noch in gedrukte vorm, noch op het internet. Het werk mag ook niet bekroond, geselecteerd of genomineerd zijn in andere wedstrijden.

2.
De inzendingen dienen in 3 exemplaren ingezonden, op A4-formaat, en moeten ondertekend zijn met een schuilnaam. Inzendingen via e-mail of fax worden niet aanvaard. Uit niets mag de identiteit van de inzender blijken, ook niet uit de schuilnaam. De verzendingsenveloppe mag geen afzender vermelden.
Bij de inzending moet een gesloten enveloppe worden gevoegd waarop de schuilnaam vermeld staat. In deze omslag bevindt zich een brief waarop de schuilnaam, de werkelijke naam, het geboortejaar, adres, telefoonnummer, fax of e-mail worden vermeld.

3.
Door deelname aan de wedstrijd verklaart de inzender de volledige auteursrechten over de ingezonden werken te hebben en vrijwaart de organisator voor claims van derden.
De toegezonden teksten worden niet geretourneerd.
De uitslag van de wedstrijd verschijnt in de media.
De deelnemers zullen persoonlijk van de uitslag op de hoogte gebracht worden.
Het winnende gedicht zal op de website van de Keizerlijke Commanderie (www.keizerlijke-commanderie.net) worden geplaatst.

4.

Boudewijn Knevels
Schildstraat 24
3870 Heers5.


6.


7.
De gemaakte gedichten kunnen, uitsluitend door bemiddeling van de organisator, gebundeld worden in de reeks Haspengouwse Fruitgedichten. De auteur blijft volledig in het bezit van de auteursrechten. In de bundel zal dat door middel van het copyrightteken worden aangegeven.

8.
De jury, onder voorzitterschap van de heer Boudewijn Knevels, de eerste Haspengouwse Fruitdichter, bestaat verder uit leden van het Praesidium van de Keizerlijke Commanderie, onder voorzitterschap van de heer Jozef Odeurs ; mevrouw Edith Oeyen, voorzitter Koninklijke Vereniging van Limburgse Schrijvers, mevrouw Ingrid Lenaerts, bestuurslid KVLS; de heer Luc Bels, voorzitter van de Land- en Tuinbouwraad van Sint-Truiden; de heer Jaak Van Assche, acteur; en de heer Bert Stippelmans, cultuurschepen van de stad Sint-Truiden.
De uitspraak van de jury is bindend en kan niet het voorwerp vormen van enige correspondentie.

9.
Door deel te nemen verklaart de inzender zich akkoord met het reglement.

10.7 april 2004 - Ter gelegenheid van Antwerpen Boekenstad 2004 richt vzw Haikoe-kern Antwerpen een haikuwedstrijd in.

Inzenden tussen 1 april en 31 mei.
Het volledige reglement vindt u op de website: haiku.be
U kan het ook aanvragen bij
vzw Haikoe-kern Antwerpen
Sporthalplein 201
2610 Wilrijk

24 januari 2008 - Haikoe-kern Antwerpen vzw nodigt u uit

op de feestviering van 20 jaar Haikoe-kern Antwerpen
op zondag 17 februari 2008
in het CC Kasteel Steytelinck St.-Bavostraat 20 te Wilrijk om 15 u.
Programma
- haikoevertellingen
- luisterliedjes
- voorstelling van Bloesemen 8 (bloemlezing met teksten van de leden, voorintekenprijs 12,50 euro na 1 februari 15 euro + eventuele portkosten)
- receptie
- diner (vooraf inschrijven 30 euro)
inschrijven / bestellen
e-mail: haikoe@scarlet.be
11 november 2008 - GRATIS BOEK VOOR LEERLINGEN, STUDENTEN EN AANWEZIGEN BIJ DE VOORSTELLING

De voorstelling kan rechtstreeks geboekt worden op dit emailadres : ivo.konings@hasselt.be of via het volgende nummer: 0484/261002.

Dankzij de steun van de Provincie Limburg krijgen de leerlingen en studenten bij programmering van de voorstelling het boek gratis.

VFG-Limburg nodigt U hierbij hartelijk uit om deze opening bij te wonen. Ook de aanwezigen krijgen een gratis boek mee naar huis.

31 oktober 2013 - Koninklijke Vereniging van Limburgse Schrijvers


Na de causerie bieden we de leden een vrij podium aan om voor te lezen uit eigen werk. Wie dit initiatief wil delen vragen we om zijn naam op te geven bij de voorzitter Edth Oeyen.


14 april 2010 - Patricia De Landtsheer, auteur, Davidsfonds Dendermonde en Uitgeverij Davidsfonds


nodigen u van harte uit op de voorstelling van het boek

De laatste getuigen van de kampen, het verzet, politieke- en krijgsgevangenen, partizanen, ondergedoken kinderen, naar aanleiding van 65 jaar bevrijding op 8 mei 2010Kerkstraat 115 te Dendermonde (centrum)

Programma

Verwelkoming door Pascale Roels, voorzitter Davidsfonds

Muzikaal intermezzo : Bernard Bertoni, viool-Frankrijk,Fotoreportage over Auschwitz
door fotograaf Etienne Van den Bulcke.Vragenstelling aan de eregast-getuigen na de voorstelling

ReceptieOm praktische redenen gelieve u uw aanwezigheid te bevestigen

052-21 48 51 052-21 11 80 0496/60 19 61


4 april 2012 - PERSBERICHT pro memorieF E R N A N D F L O R I Z O O N E

EEN GELUKKIG, GEDROOMD ARCADIA
Colofon
Een gelukkig, gedroomd Arcadia van Thierry Deleu


Druk: NetcopX Menen
Foto cover: Marcel de Meirleir
Omslagontwerp en lay-out: Peter Deleu

Depot 2012/650/1
Alle rechten voorbehouden.
De auteur
In voorbereiding:
Schoon volk in de hemel?, essay over spiritualiteit en wetenschap. (2012).
Imagina, roman (2013).
Meeuwen in bloot onderlijf, Oostduinkerkse gedichten, 2013


Voorstelling van het boek:

op zaterdagmorgen 21 april, om 10.30 u,
in de Kok-pit van het (nieuwe) gemeentehuis Koksijde, Zeelaan 303

Welkom: Marc Vanden Bussche,
burgemeester - Vlaams parlementslid

Voordracht gedichten: Lore Rammeloo
Inleiding: Thierry Deleu, auteur
Voordracht gedichten: Lore Rammeloo

Overhandiging eerste exemplaar aan de burgemeester
Receptie aangeboden door de Gemeente


Uit het Voorwoord:De toon van de gedichten klinkt soms alsof er een mist over de verzen ligt, alsof je niet rechtstreeks natuur en dingen raakt, maar eerst moet aanvaarden en aanvoelen dat het gewone, het alledaagse, een diepere kern in zich draagt.De auteur is altijd tot een gesprek/interview/foto bereid op:
Zandzeggelaan 18-102, 8670 Oostduinkerke - 058/514120 of 0475/811763.

Voor het stofferen van je tekst stuur ik jou op eenvoudig verzoek een presentexemplaar op.


Over te schrijven op BE42 0000 9002 1454
van Thierry Deleu, Oostduinkerke
Het boek wordt voor jou bewaard op de receptie


"GELUK GEWENST" -

Dit is de titel van het tweede wensenboek van Boudewijn Knevels. Hier bestrijken de gelegenheidsteksten een nog breder pallet van het leven. Naast de onderwerpen die in "VAN HARTE" aan bod kwamen, zijn er meer dan twintig nieuwe thema's opgenomen die een in het oog springende daad, persoon of situatie op een originele manier voor het voetlicht brengen. Telkens zijn het bemoedigende en hoopgevende versjes, soms ernstig, soms speels, maar altijd recht uit het hart. Nieuwe onderwerpen zijn o.m. : vader/moederdag, holebi, vrijwilligerswerk, gastenboek, hier waak ik, onthaasting, lijnen, milieu, menukaarten, tafelwensen, sport, stoppen met verslaving, wiegeliedjes en zonnewijzerspreuken.

Titel : Geluk Gewenst. Uitgever : The House of Books. Prijs : 11,50 euro. Te verkrijgen in elke boekhandel, of bij de auteur (bestelwijze idem als beschreven bij Van Harte).
ISBN 90 443 1085 2. NUR 373.24 mei 2011 - DE GELETTERDE MENS

vraagt niet alleen je aandacht maar ook je medewerking!

Mail je kopij door aan thierry.deleu2@telenet.beDe redactie (allen erkende dichters, schrijvers of publicisten) is pluralistisch samengesteld en het e-zine propageert geen enkele literaire stroming of strekking van welke aard ook. Zij beoogt vooral debutanten en schrijvers die blijkbaar niet of nog niet als commercialiseerbaar worden beschouwd, toe te laten hun werk voor te stellen aan een breder publiek. Inzendingen worden uitsluitend beoordeeld op kwaliteit en de meeste contribuanten hebben geen persoonlijke relaties met de redacteurs.


Opzet en doelstelling
De Geletterde Mens (http://geletterdemens.blogspot.com/) is een e-magazine 'doorlopend & eindeloos', gesticht op 1 februari 2007, dat zich exclusief wijdt aan Nederlandstalige literatuur.


Redactie

Georges de Courmayeur, Francis Cromphout, Jenny Dejager, Peter Deleu, Thierry Deleu (eindredactie), Marleen De Smet, Joris Dewolf, Guy van Hoof, Joris Iven, Paul van Leeuwenkamp, Monika Macken, Ruud Poppelaars, Hannie Rouweler, Annmarie Sauer, Inge de Schuyter, Jan Van Loy, Dirk Vekemans

De 50 Meester-dichters van de Lage Landen bij de zee


Thierry Deleu,

Eindredacteur

058/514120 - 0475/811763

Zandzeggelaan 18-102 - 8670 OostduinkerkeInfo:

thierry.deleu2@telenet.be

geletterdemens@gmail.com

http://www.geletterdemens.blogspot.com

21 december 2008 - DE GELETTERDE MENS EN THE RAZOR FUSEREN!De redactie is pluralistisch samengesteld en het ezine propageert geen enkele literaire stroming of strekking van welke aard ook. Zij beoogt vooral debutanten en schrijvers die blijkbaar niet of nog niet als commercialiseerbaar worden beschouwd, toe te laten hun werk voor te stellen aan een breder publiek. Inzendingen worden uitsluitend beoordeeld op kwaliteit en de meeste contribuanten hebben geen persoonlijke relaties met de redacteurs.Je vindt hieronder een klein dossier dat je moet toelaten het nieuwe ezine op zijn relevantie te beoordelen.Groetjes,Thierry DeleuOpzet en doelstelling
(*) Intro, Streek, Cultuur & Fijn Nieuws, Fnap Media, 9051 Sint-Denijs-Westrem

Redactie

Roland Declerck, Georges de Courmayeur, Jenny Dejager, Peter Deleu, Thierry Deleu (eindredactie), Marleen De Smet, Joris Dewolf, Annmarie Sauer, Marc Vandenbussche, Jan Van Loy

Kwaliteit
Bereik

De Geletterde Mens wordt gemaild naar een 2.500 personen, instellingen, tijdschriften en ezines. De abonnementen zijn (voorlopig) gratis.
De Geletterde Mens is het eerste en enige ezine dat dagelijks & doorlopend verschijnt.Thierry Deleu,

Eindredacteur

058/514120 - 0478/745498

Zandzeggelaan 18-102 - 8670 OostduinkerkeInfo: www.geletterdemens.blogspot.com en www.knightsrazor.com


26 december 2006 - Kerst-Nieuwjaarsgedichten van Peter Van Robays tentoongesteld in de Sint-Michielskerk te Gent tot 14-1-2007


De Thema's eenzamheid, hoop, geluk, vriendschap en liefde worden er schematisch in voorgesteld, waarbij de lezer duidelijk het gevoelsleven van auteur kan ontrafelen.
Met de dichtbundels "Vlucht van een meeuw en Zeespiegel" (1993 - 2004) ondergaat de dichter een gedaanteverwisseling die zich zowel op het land, in het water en in de lucht zal afspelen.
Via zijn "Dichterssite" www.petervanrobays.centerall.com wandel je binnen in de wereld van zijn schrijverstalent.
De dichter nodigt u nog tot 14 januari 2007 uit om zijn Kerstgedichten en Nieuwjaarsgedichten in groot formaat te bezichtigen in de Kerk Van Sint- Michiels telkens van 13 uur tot 19 uur.
Reacties zijn van harte welkom via mail adres: petervanrobays@telenet.be

26 januari 2009 -


Gezien het recente gebeuren van de kindermoorden zien wij ons verplicht ons programma licht gewijzigd te laten doorgaan. De avond zal volledig in het teken staan van de slachtoffers en hun nabestaanden.

Nieuwe locatie: Rusthuis Aymonshof, (gelijkvloers), Gentsesteenweg 3 te Dendermonde (centrum). aanvang 19.30 u. (straat rechtover het Justitiepaleis richting Appels, er is parkeergelegenheid in de omgeving)

Tijdens de voorstelling wordt ook werk tentoongesteld van vertaalster-dichteres Cecile Vanhoutte uit Ternat en beeldhouwer Paul De Wolf uit Vlassenbroek-Dendermonde. De laureaten en genomineerden worden op gepaste wijze gelauwerd.

Voor vzw Symbiose

Patricia De Landtsheer
(routebeschrijving: vanuit Gent, afslag zele-dendermonde, baan rechtdoor volgen tot aan het rondpunt in grembergen, over de scheldebrug, beneden de brug aan de lichten rechts aanhouden, doorrijden tot volgende verkeerslichten, linksaf Donkstraat tot einde links bestemming Aymonshof)
(vanuit Aalst of Wetteren: richting Dendermonde, over de Denderbrug aan de verkeerslichten rechtsaf bestemming Gentsesteenweg Aymonshof)
(vanuit Antwerpen: E17, in St Niklaas afslaan Hamme-Dendermonde, richting Dendermonde volgen over de Durme, baan blijven volgen tot over de Scheldebrug, beneden de brug aan de lichten rechtsaf, volgende verkeerslichten rechtdoor richting Aalst, volgende verkeerslichten linksaf Donkstraat tot einde, linksaf bestemming Aymonshof.

15 december 2012 - Gedichtendag 2013 in de Kunsten- en Literaire taverne

DE KLEINE NOTELAAR


Programma


Vrij podium voor de deelnemende dichters vanaf 14.00 u
Deuren: 10.30u start 11.00u

Reservaties deadline op 25/01/2013
of email: landtsheer@yahoo.com

Johan en Lize of literaire brunch, of beiden
Verdere info op www.dekleinenotelaar.be / www.bloggen.be/patricia52
Uw gastheer is: Frank De Vos, auteur/dichter

Tijdig inschrijven is de boodschap

VAN HARTE WELKOM2 december 2011 - GEDICHTENDAG 2012


De 12 stromen van de dichter

Stroom (1)

In de stroomlijn van je lenig lijf,

leegstromende kruik, drijf ik mee
naar zee, verzwelg, opgezogen,

welk triest lot is mij beschoren,
mijn naam wordt niet genoemd
niet door hen aan land of op zee,
gedoemd te lijden een trieste

jeugd door oevers begrensd.
Toen kwam engel uit de hemel
met verlossend woord: zing!
Nu heet ik Najade, zij die jou

met zang geleidt, mijn waterzachte
huid vaartuig voor geliefden.
Ik ben de drift in je woorden,
kompas naar warme oorden.

Stroom (2)

Bevroren, of door zon ontdooid,
bevaren, door wind gebrusht,
- watervogels opzij vliegen


in de hoeken van je mond, -
jij bent stroom ik ben het kind
dat tussen hoge riet schuilend
het schouwspel ziet, traag zoek je

je weg naar zee, straatlengte
ver van terminus, ik volg
het pad van je loop, ook als je
omweg maakt of dode arm


perst, samentrekt, danst of
gekke sprongen maakt, ook jij
ontsnapt niet aan de dood.

Stroom (3)


In de stroom van mensen loop ik
het land uit perpetuum mobile
tergend traag als je jong bent
te snel nu en onomkeerbaar

fel wanneer de morgen roept
ik voel de drive van de jeugd
hoe zij pusht tegen mij aan
soms steekt een yuppie mij voorbij


wanneer ik op de rem ga staan

soms vol begrijpen voor elkaar

meestal misprijzen in hun
gefocuste blik, de stroom van
het leven trekt groeven waar
land even weerstand biedt

wij hebben de tijd niet om te
aarden genieten van intens
moment wij komen op de
wereld om er snel af te gaan.

Stroom (4)


Riviertje gaat van bil met Stroom
dagelijks spektakel dat
wandelaars fietsers opboeit
op plaats delict wordt heftig

gepraat over integratie
Riviertje trekt het zich niet aan
rebelleert masturbeert inhaleert
het zout van de zee, tot ineens

Mens toegang ontzegd Riviertje
wordt arm dode arm nieuw game
voor vissers en hun kinderen
die rust herwinnen in haar schoot.

Stroom (5)

Stroomopwaarts tegen richting
naar de bron plek van geboorte
de hang van de ouderling naar
die goede oude tijd alsof

daar te vinden valt wat nog niet
is aangekomen de vrede
van de Heer het antwoord op
altijd dezelfde vragen

wie ben ik? wat doe ik hier?
zou hij niet beter het leven
onbelangrijk vinden zijn
schouders ophalen en voortgaan

op de stroom die hem leidt naar

wij graag afstand tussen toen
en nu geboorte en dood?

Stroom (6)

Aan oevers opgehangen
bedding een hangmat van rust
stroom kabbelt door laagvliegende
vogels bewogen, zijn kracht

neemt af hij koestert zich in de
zon glimlacht bij het geluid van
kinderen parende mensjes
zijn droom is nooit uitgekomen

hermafrodiet als eerste
diviene voorouder, dichters
zouden hem als langbenige
schoonheid hebben bezongen.

Stroom (7)

Haast en drukte van elke dag
dwingen mij om de stilte te
aanbidden zoals je met
goden doet het aan je vrouwtje

liegt, ik ontsnap graag aan de
realiteit sta graag even stil
om met milde aandacht mensen
en dingen te observeren

zo put ik iedere keer moed
creativiteit om door te gaan
om op reis de vrijheid
te zoeken die ik hier niet altijd

vind om schrijvend een eigen

vluchtend in de verbeelding,
zeg nu zelf: zijn wij niet gebonden

aan handen en voeten regels
regeltjes? Ik vaar graag stroomopwaarts
mis de kracht om het even
niet in fictie te proberen.

Stroom (8)

Stroom is ritme flow ongrijpbaar
bewegend van bron naar monding
de stroom waar ik mij aan laaf
bestaat uit woorden gedachten

gevoelens mijn stroom is ancestraal
doordesemd van genen nu eens
dominant dan weer recessief
of intermediaire bastaard

moeilijk te decoderen mijn
stroom is het sap dat leven
mogelijk maakt ik drijf erop
mee hij ontlaadt de spanning in

mij hij is mijn inspiratie
stroomt naar monding zonder teken
van duur of tijdstip. Stroom beweegt
zijn DNA is mijn boodschap.

Stroom (9)


waar kille regen hangt gras dat beeft
waar leeft met blozende wangen de wind

hoe hij betast onzeglijk geil dit huis
van glas onaanraakbaar broos de gewelven.
Ik droog beschroomd mijn tranen af met gras

op mijn lippen de smaak van wilde vinnen.
Ik hoor de vogels op hun hoge masten
op schrale vingers van een vuist verdriet

windwijzers aan mijn uitgeregend water.
Ik kan het huis niet uit alvoor de
monding bereikt het tranend in zee valt.

Stroom (10)

In het gras aan de stroom toen ik
languit liggen ging, zag ik
negerjongetjes opklimmen
tegen de palmbomen, vliegtuigen

rakelings overvliegen -

als verhoogde landingsbanen, -
en net boven mij hingen grote

klokken, wijd open muilen,
slangentongen, toen dook, in
het oerwoud daar beneden,
een negerkaravaan op, druk

in de weer als wriemelende
mieren: een dode rups moest
worden meegesjouwd, naar alle
kanten werd getrokken, geduwd,

boomstammen omvergelopen
rotsen moeizaam beklauterd
plots ontdekte ik een oerwoudpad
en volgde dit met, de ogen,

in de verte zag ik toen een
Incastad; dit gaf mij een zelfde
gevoel, als toen ik, vanaf een
toren naar de mensen zag.

Stroom (11)

Ik lig in mezelf te grienen droog
mijn tranen af met gras. De stroom
mijn bed vredig dier rekt zich uit
tot zacht bespringen. Mijn droom heeft

waterende ogen. Tussen de
berken en het water wijd de herfst
in enge trui. De stroom strekt zijn
welsprekende armen, een vis

gelijk met wilde vinnen snel en
breekbaar als geluid. De vissers
aan de overkant klappen als
vleugels de handen tegen elkaar.

Stroom (12)

Licht is de aarde om te dragen
in mijn stroombed vol witte brasem,
de zon is mes, met lemmers van lis,
het heft als een gebalde vuist

die openspringt in flitsen licht.
Fallusgelijk staan zij rond mij
de berken in hun kroongeluid,
de keien die het water slijpt

met honderd vingers tegelijk.
Met het kind dat mij zadelt
galoppeer ik de weiden in.
Onder de bloesems van zijn gezicht

koeren de duiven als water.
Overmoedig vergaart hij hemel
en aarde voor ruiter en paard,
dat tochtig zich stalwaarts rept.


Thierry Deleu

24 augustus 2010 - Wedstrijdreglement Gedichtendag 2011.


Thema: vrij

Onder voorbehoud:
De winnende en genomineerde gedichten verschijnen in een bloemlezing. De vzw Symbiose bepaalt onder welke vorm deze bloemlezing zal verschijnen en al dan niet in de handel zal worden gebracht.
De 1ste, 2de en 3de prijs ontvangen een gratis exemplaar + bijkomende prijs.Gezien de genomineerden pas begin januari 2011 zullen bekend zijn vragen wij dat alle deelnemers zich verbinden tot wat onder Art 19 wordt vermeld.
Daarom vragen wij om onderstaande intekenstrook ingevuld en ondertekend bij hun inzending (in de gesloten enveloppe met schuilnaam) te voegen.

De bundel wordt opgehaald tijdens de uitvoering van Gedichtendag Dendermonde de laatste woensdag van januari.Marc Leboeuf
Voorzitter

wenst, ook indien geen van beide inzendingen genomineerd werd, in de bundel te worden
28 augustus 2009 - Wedstrijdreglement Gedichtendag.


Thema: Vergankelijkheid

Max. 2 gedichten anoniem inzenden, getypt op 1 A4-blad, voorkeurlettertype Times New Roman, deadline 10 december 2009.
In een gesloten omslag worden naam, adres, e-mail en telefoonnummer vermeld.


Een professionele jury beoordeelt. Er worden 30 gedichten weerhouden voor de samen te stellen bundel waarvan 3 topgedichten als eerste, tweede en derde prijs zullen worden aangeduid.Over de ingezonden bijdragen wordt geen briefwisseling of communicatie gevoerd.


De beslissing van de jury is bindend en zonder verhaal. De bundel wordt opgehaald tijdens de uitvoering van Gedichtendag Dendermonde, of kan worden nagestuurd na storting van het bedrag + de verzendkosten (nog te bepalen) op het rekeningnummer van de vzw Symbiose.e-mail: symbiose_vl@yahoo.com of landtsheer@yahoo.com (de digitale inzending wordt slechts ondertekend met een schuilnaam en komt ten laatste toe op 10 dec.2009, briefomslag met de werkelijke gegevens van de inzender wordt achteraf met de post naar het wedstrijdadres toegestuurd en vermeldt geen verzendadres).De winnaar(s) worden hiervan tijdig verwittigd.

Voorlopig onder voorbehoud: De winnende & geselecteerde gedichten verschijnen in een bundel. De vzw Symbiose bepaalt onder welke vorm deze bundel zal verschijnen en al dan niet in de handel worden gebracht. 1ste, 2de en 3de prijs ontvangen een presentex. De overige dichters die in de bundel willen opgenomen worden, verbinden zich ertoe minimum 2 exemplaren aan te kopen. Hierover zal vooraf met de dichter overleg worden gepleegd.


17 april 2007 - Frank Decerf in Den Hopsack

13 februari 2007 - Nieuw boek van Fernand Haesbrouck

Beste boekenliefhebber,
Graag kondig ik u de publicatie an van mijn laatste boek "ADHD-medicatie: medische megablunder." op http://www.wwaow.com.
U kan het vanaf nu bekijken op http://www.wwaow.com/wwaow/site/bookdetail/?bookid=70 in de categorie "Gastronomie & Gezondheid" en on line bestellen.
Met vriendelijke groeten,
Apr. Fernand Haesbrouck

3januari 2011 - THIERRY DELEU SCHREEF EEN ESSAY OVER DE BUNDEL SONNETTENBREEKBAAR LICHT

VAN DIRK VAN BABYLON

UITGAVE DE DISTEL BRUSSEL


TITEL VAN HET ESSAY:VOOR DICHTER/SCHRIJVER DIRK VAN BABYLON

IS HET SONNET

DE IDEALE VORM

OM WINST EN VERLIES,

VOOR- EN TEGENSPOED,

LIEFDE EN WOEDE,

BEWONDERING EN VERWONDERING,

IRONIE EN HUMOR UIT TE DRUKKEN.

HIJ DOET HET MEESTERLIJK!


HET ESSAY BEVAT 16 BLADZIJDEN, OP LICHTGEELGLANZEND PAPIER, ZORGVULDIG GENIET.

U KUNT HET ESSAY GRATIS VERKRIJGEN,

ENKEL DE PORTOKOSTEN

WORDEN IN REKENING GEBRACHT.PORT OVERSCHRIJVEN OP 000-0900214-54 VAN THIERRY DELEU, 8670 OOSTDUINKERKE

29 oktober 2009 - ERWEE Verzonnen Waarheden - Boekenbeurs 2009 Antwerp Expo Antwerpen


ERWEE signeert zijn autobiografisch-fictieve novelle Verzonnen Waarheden - Uitgeverij WriteHi(s)story in Zaal 4 op stand 408.

Dit op woensdag 4 - vrijdag 6 en woensdag 11 november, telkens van 14 tot 18 uur.


12 juli 2009 - In 1992 was ik 39 ERWEE


Vijfentwintig kortverhalen en columns

- De legertent
- Klussen in Scheveningen
- Personeelsvergadering
- Potje yughort
- Stormweer
- DINA
- Inspiratie
- IJSVENTER in Driedelig Maatpak
- Brussel-Zuid
- TURKMENISTAN
- Bij de psychiater
- = 't Weurt Niks = ('t Wordt Niks)/
- De donder in mijn hart
- Onbekende vrouw
- Voor mijn lezers in de avonduren
- Tafeltennis
- De andere buxus
- Polle en ik
- Weltschmerz
- Zo'n bezoek zal nooit meer hetzelfde zijn
- Jarig in 1992
- GELD
- Telecards: nooit vast, nooit zeker
- ERWEE bij de hoeren
- Provicalsec & Orofuresta Plus

&copy; 2009 ERWEE
Paperback Fictie Pagina's 106
ISBN-13: 978-1-935038-59-7
Uitgeverij: UniBook.com11 november 2008 - Twee nieuwe boeken van Erwee


HET LEVEN ZOALS HET GEWORDEN IS
Uitgeverij Desk-Nijverdal NL

Een bundel met de neerslag van zeven bezoeken aan, en gesprekken met bejaarde mensen in een plaatselijk home, tijdens het voorjaar van 2007. Intrigerende momenten werden het met als doel hun leven en de eigen werkelijkheid op te nemen. Het leven zoals het geworden is... hun levens in een notedop.Te bestellen via blauwhartje@gmail.com


VERZONNEN WAARHEDEN
Uitgeverij http://www.writehistory.be (via Boekenwinkel)


Nonsensikale autobiografisch-fictieve novelle over het wonderlijke leven van een creativicus en Oksel, z'n trouwe doch libertijnse viervoeter met staart. Een story die zowat begint vanaf Valentijnsdag 2006, een doordeweekse dinsdag, en een kleine zeven weken later eindigt, omdat het dan, toeval of niet, een zaterdag was en 1 april van dat jaar.
WATER is de constante rode draad, alsook de fixatie voor een behoorlijk uit de hand gelopen hobby. Enkele vermaarde bv's hebben de eer hun opwachting te mogen maken en zelfs voor Albert II is er een niet te onderschatten rol weggelegd. Een paar schattige furies die toen en destijds wel eens het pad kruisten, willen best nog een keer de revue passeren alhoewel ze het damals noodzakelijkerwijs niet zozeer begrepen hadden op WATER.
De verschijning van twee acolieten van vrij zwaar allooi, in het leven geroepen als security guards en daartoe speciaal op cursus gestuurd zijn bij een al even goor duo dat ooit elders reeds het levenslicht zag in schrijversland: reken er alvast op dat het woord 'terugdeinzen' niet in hun woordenboek staat.
'Verzonnen' momenten zijn enerzijds het gevolg van twee leeggezogen duimen, de 'Waarheden' daarentegen berusten op absolute feiten die te toetsen zijn aan de werkelijkheden die speelden tijdens de periode van het schrijven.
En wedden dat het bovendien allemaal beginnen zal met een ferme HI ! ! ! en volgens de regels van de logica eindigen gaat met een welgemeende BYE ! ! !

11 november 2005 -

Op Zondag 18 december wordt de dichtbundel "Met als enig geluid wat geritsel" voorgesteld in "Het Laatste Huis", Poreistraat 4 te 2811 Mechelen (Hombeek).
tevens zijn er schilderijen en beeldhouwwerken te bekijken van Katty Renneboogh en Jean-Pierre Schoukens.
De toegang is vrij en iedereen is van harte welkom.

17 juni 2010 - EEN UITDAGING!

"De geschiedenis bestaat niet. Ieder geschiedverhaal is een constructie achteraf, een visie op feiten, structuren en persoonlijkheden. Er zijn gebeurtenissen, evenementen geweest en daar wordt belang aan toegekend, aan sommige meer dan aan andere.
Aan het begin van het geschiedverhaal staan data: toen en toen is er dat gebeurd. Wie naar die data kijkt, gaat onwillekeurig reeksen en verbanden zien en het is de taak van de historicus van zijn visie verantwoording af te leggen." (M.A. Schenkeveld-Van der Dussen)

Aan die data zitten evenementen vast en aan die evenementen wordt betekenis toegekend. Gaandeweg ontstaat een beeld van de geschiedenis, omdat die data niet willekeurig gekozen zijn. De keuze suggereert dat de geschiedenis dicht op de huid wordt gezeten. De hulpmiddelen van constructie en abstractie worden betrekkelijk zichtbaar. Tijdvakken en stromingen spelen een rol, maar vormen geen dragende principes.


Dit alles spiegelt zich in het geschiedenisessay.

WIE SCHRIJFT EEN ESSAY OVER DE GESCHIEDENIS VAN DE VLAAMSE POEZIE NA 1975?
DE PUBLICATIE VAN HET ESSAY KOMT OP DE GELETTERDE MENS.
BOVENDIEN WORDEN DE 5 BESTE ESSAYS GEBUNDELD IN BOEKVORM EN UITGEGEVEN DOOR EEN BEVRIENDE UITGEVERIJ.

VOORWAARDEN:

1. Max. 25 bladzijden A4 DIN.
2. Op naam (geen schuilnaam).
3. Niet opsturen, maar doormailen aan thierry.deleu@skynet.be.

Dank voor je medewerking.


De eindredactie


14 juli 2007 - DRINGENDE OPROEP.

De gedichten worden verwacht tegen uiterlijk 10 december 2007 op adres: vzw Symbiose, Spoorwegstraat 69 te 9200 Dendermonde. De gedichten vermelden een pseudoniem of kenspreuk. In een gesloten omslag bevindt zich de naam, woonplaats, eventueel e-mail en tel.nr. van de auteur. De gedichten mogen niet aangetekend worden verzonden. Niets mag de eigenlijke identiteit van de auteur vooraf verraden. Deze formule wordt gebruikt om vooroordelen ten opzichte van de auteurs tegen te gaan en iedereen op een evenwichtige en eerlijke manier een kans te geven.

Gedichten die later dan deze datum worden ingestuurd, worden niet meer opgenomen in de bundel.
Patricia De Landtsheer


Veel succes.
18 september 2007 - DRINGENDE OPROEP

De gedichten worden verwacht tegen uiterlijk 10 december 2007 op adres: vzw Symbiose, Spoorwegstraat 69 te 9200 Dendermonde. De gedichten vermelden een pseudoniem of kenspreuk. In een gesloten omslag bevindt zich de naam, woonplaats, eventueel e-mail en tel.nr. van de auteur. De gedichten mogen niet aangetekend worden verzonden. Niets mag de eigenlijke identiteit van de auteur vooraf verraden. Deze formule wordt gebruikt om vooroordelen ten opzichte van de auteurs tegen te gaan en iedereen op een evenwichtige en eerlijke manier een kans te geven.

Gedichten die later dan deze datum worden ingestuurd, worden niet meer opgenomen in de bundel.


Patricia De Landtsheer


Veel succes.

18 mei 2008 - Dorpsdichter Doel


Op 21 maart 2009 verstrijkt de termijn van de eerste dorpsdichter van Doel, Mark Meekers. Er wordt een nieuwe wedstrijd georganiseerd om in zijn opvolging te voorzien. Het is een steun voor de dorpsgemeenschap van Doel, die door de uitbreiding van de Antwerpse haven bedreigd wordt, mocht je dit reglement verspreiden of deelnemen.


Mark Meekers, dorpsdichter van Doel


Reglement Dorpsdichter Doel:

De inzending bestaat uit vijf exemplaren. Elk blad is voorzien van een schuilaam.
In een afzonderlijke gesloten enveloppe zijn schuilnaam, echte naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer of e-mailadres vermeld. Op de briefomslag staat enkel de schuilnaam.

De jury wordt voorgezeten door Mark Meekers en bestaat verder uit Willem Persoon, Dianne Nuyts, Bert Bevers en Karel Sergen.


Het volledige reglement is eveneens te vinden op:
www.dorpsdichter.be


25 maart 2007 - BRIEF IN EEN FLES
Met dorpsdichterlijke groet, Mark Meekers.
-----------------
e-mail: mark_meekers@hotmail.com

5 november 2007 -
Boek 1:
GEDROPT
Dit is de eerste, niet te missen dichtbundel die Doke Dilen uitgaf. Hij werd geschreven in de psychiatrische inrichting waar hij vele jaren tevergeefs verbleef.


Boek 2:
EINDELOOS ANDERS

Niet te geloven hoe zo iemand tegen onze gekke wereld aankijkt. Wilt u het toch weten? Bestellen!
De bundel bevat een voorwoord van Dokes goede vriend Felix Sperans, is aangevuld met tekeningen van Mia Missinne, en bevat een zeer geestige bijsluiter.

Boek 3:
DE WINTER IN MIJ
In dit aangrijpend boek beschrijft de neuroot Doke Dilen onverbloemd de therapiesessies bij zijn psychiater, en de lijdensweg die hij ging doorheen en rond die laatste therapie.
Lees dit boek en er zal u een nieuwe wereld opengaan waar u niet het minste benul van had.

Boek 4:
GESTOORD in en buiten de psychiatrie
Naar aanleiding van zijn 50ste verjaardag (op zoek naar 'waar Abraham de mosterd haalt') heeft de prettig gestoorde Doke Dilen zijn vierde boek uitgebracht.

Wat wel gelijkloopt met zijn vorige werken: geen enkel 'taboe' wordt gemeden!
GESTOORD in en buiten de psychiatrie bevat bijna 600 AFORISMEN, ONELINERS, gek geklap, gestoorde gedachten en vele andere GEKTES.


Boeken ook nog apart verkrijgbaar: zie http://dildoke.skynetblogs.be
Voorbeelden gedichten en aforismen: zie http://poezie-dildoke.skynetblogs.be
BESTELLEN: (e-mail of) overschrijving 22,80 euro op 833-5147663-34, van Doke Dilen, Beursgang 8/24, 3000 Leuven. - Nederland: storting van 24,80 euro op IBAN: BE68 8335 1476 6334 - BIC: GKCCBEBB
dildoke@skynet.be15 oktober 2010 - Digther


De redactie van DIGTHER organiseert met dit alles voor ogen op 6 november een wervelend evenement. Speciaal naar aanleiding van de tiende verjaardag wordt tijdens deze literaire avond 'Watermerk' voorgesteld, een bloemlezing uit het beste wat in DIGTHER verscheen.

De stadsbibliotheek van Diksmuide, cc Kruispunt, reclame- & mediabureau Comsa! en DIGTHER slaan de handen in elkaar om een feestelijk en avondvullend programma aan u voor te stellen.


25 januari 2008 - Literatuur op zondag 03-02-2008

C. C. Begijnhof Diest van 11 tot 12 u.
Koen Peeters in gesprek met Yves Van Durme over zijn Grote Europese Roman
Inleiding: Ina Stabergh


1 augustus 2006 - Diest heeft stadsdichterNa Antwerpen (Bart Moeyaert), Gent (Erwin Mortier) en Ninove (Willie Verhegghe) heeft ook Diest zijn stadsdichter.
Nadat de gemeenteraad het reglement tot aanstelling van een stadsdichter had goedgekeurd en er gunstig advies werd gegeven door de Stedelijke Cultuurraad, werd Ina Stabergh door het Schepencollege gekozen uit een 10-tal kandidaten.
Op zondag 3 september 2006 om 12.00 uur zal zij in het Cultureel Centrum Begijnhof officieel worden aangesteld voor een periode van twee jaar.
Stabergh brengt haar eerste stadsgedicht naar aanleiding van de opening van het nieuwe culturele seizoen.Bij al deze bedrijvigheden vindt Stabergh ook nog de tijd om te schrijven. Regelmatig verschijnt nieuw werk van haar, zowel voor jongeren als volwassenen.


Met de aanstelling van een stadsdichter haalt Diest een primeur binnen. Stabergh wordt niet alleen de eerste Diestse stadsdichter maar ook de eerste vrouwelijke stadsdichter van Vlaanderen!
Van haar wordt verwacht dat zij per jaar 6 tot 12 gedichten schrijft die zich inhoudelijk toespitsen op het dagelijkse leven in de stad maar ook op specifieke gebeurtenissen. De onderwerpen worden in samenspraak met de dienst cultuurbeleid bepaald.
Dank voor uw aandacht.


Met vriendelijke groeten,


Contact:

info@marcflorquin.be (Schepen van Cultuur en Toerisme Marc Florquin)

tel stadhuis: 013/31 21 21tel: 013/32 17 98

ina.stabergh@skynet.be (stadsdichter Ina Stabergh)
<a href="http://users.skynet.be/ina.stabergh/">http://users.skynet.be/ina.stabergh/</a>
tel: 013/33 39 94
mobile: 0486/84 52 14

7 mei 2008 - Microfoons gereed voor zesde Dicht-Slam-Rap


Schrijf in --- Juryprijs 150 euro plus publieksprijs.
Aanmelding voor 1 december 2008 in verband met dichtbundel.

Tijdens Gedichtendag zullen op donderdag 29 januari 2009 weer twaalf woordkunstenaars laten zien en horen wat ze in hun mars hebben in restaurant En Garde! aan de Markt in Boxtel. Tijdens de zesde Dicht-Slam-Rap Boxtel.
Met als nieuwe juryvoorzitter: Gijs ter Haar!!
Andere juryleden: Ronella Moser, Marcel Linssen en Maarten Gulden

- Ook dit jaar weer een dichtbundel met daarin zo'n 35 slams, rapteksten en gedichten. Een bloemlezing van de dicht- en slamtalenten aan het begin van het nieuwe jaar telt,

- Studenten van de grafische school SintLucas hebben posters ontworpen om Dicht-Slam-Rap bredere bekendheid te geven. Alle posterontwerpen zijn de hele maand januari te zien in Boxtel.

- Boxtelse kunstenaars laten zich opnieuw inspireren tot het maken van een kunstwerk aan de hand van een van de gedichten die voor die zesde bundel worden geselecteerd. Ook hun werk is op 29 januari te zien.

Vorig jaar in de dichtbundel onder meer Lotte Asveld, Sieger Baljon, ACG Vianen, Casper Fioole, David Boelee en Kila & Babsie. Staat in januari ook jouw naam erin en mogelijk bij de rij van optredende woordkunstenaars in Boxtel??

In verband met het vervaardigen van de bundel moeten deelnemers aan de Boxtelse Dicht-Slam-rap zich uiterlijk 1 december 2008 inschrijven. Dit kan via dichtslamrap@webmens.com

Tijdens de dichtavond is een juryprijs te winnen van 150 euro. Plus een publieksprijs waarvan de hoogte tijdens de finaleavond wordt bepaald.

Inzendingen moeten vergezeld gaan van twee raps, slams of gedichten.

De jury selecteert maximaal twaalf personen die het tijdens de dichtavond tegen elkaar zullen opnemen. Elke inzender dingt daarnaast mee naar publicatie van een of mogelijk beide gedichten.
Maak ook de zesde Boxtelse Dicht-Slam-Rap onvergetelijk!!


Voor meer informatie
Dicht-Slam-Rap
Marcel Linssen
06-24127686


namens deze
Marcel Linssen
06-24127686

12 februari 2010 - DICHTERS DROMEN LUCIDE


Het Prieeltje Diest brengt nieuw e-book uit van Thierry Deleu.
Hij is (was) recensent bij de tijdschriften en e-zines: Weekly (N), Ambrozijn, Boulevard, Curtricke, De Geletterde Mens, De Verfpot, Evocatief, Gierik-NVT, Het muzenkoeriertje, Het Prieeltje, Kreatief, Leestafel (N), Leespunt, Mandragora, Meander (N), OpSpraak (N), Persoon & Gemeenschap, Schoon Schip (N), Ticket Noord, Verlaine (N), Weirdo's en Writers Block magazine (N).

In zijn "Ten geleide." schrijft hij (ik citeer):
"Nog altijd zoeken de dichters het dicht bij huis, het navelstaren wordt wel eleganter opgediend.


Als recensent schrijf ik in de eerste plaats voor de lezers. Niet voor de dichter, de uitgever, de subsidieverstrekker. Of mijn recensies enige invloed hebben op de dichter of op het cultuurbeleid in zijn land, vind ik minder belangrijk.
Daaruit volgt dat ik, als recensent, buiten uitgever en overheid moet blijven staan. Ik mag mij niet laten annexeren door de een of de ander. Wie dit principe niet deelt, ruikt naar ballotage.
De lezer heeft, hoe dan ook, het laatste woord.
De dichters die ik eigengereid gekozen heb, hebben mij aangenaam verrast of de bevestiging gebracht van hun talent."

In zijn nieuw essay besteedt Thierry Deleu ook aandacht aan dichters die (nog) niet uitgeven bij erkende (gevestigde) uitgeverijen en zodoende verstoken blijven van subsidie of andere vormen van overheidssteun. Een discriminatie die ook zijn weerslag vindt in een niet evenwaardige behandeling door de media en de (meeste) bibliotheken.
Als 70- jarige is het voor Deleu (nog altijd) een strijdpunt dat hem jong houdt!

(De uitgever)Je kunt het essay lezen op de digitale bibliotheek van
Het Prieeltje Online als nummer 63
De uitgever heeft gekozen voor het PDF-formaat dat zich beter leent voor dit soort werk.

Link naar dit werk: http://www.hetprieeltje.net/NetBook63.pdf


5 december 2011 - Dichter Peter Van Robays met Literaire stand tijdens Kerstmarkt van Dekenij Wijk Moscou GentbruggeIedereen wordt bij deze uitgenodigd.. Tot Dan.
Voor meer info omtrent De Schrijver kan ik u verwijzen naar mijn "Dichterssite" Dichterlijke veren, www.petervanrobays.be reacties via petervanrobays@telenet.be


24 januari 2005 - Presentatie Dichter dan mist


Hilde Pinnoo & Uitgevrij P nodigen u en uw vrienden uit op zaterdag 12
februari 2005 om 20 uur in het Saviocentrum, Stationsstraat 275 te 1700
Dilbeek
(vlakbij het treinstation van Dilbeek) op de voorstelling van de
debuutbundel "Dichter dan mist" van Hilde Pinnoo.

Dichter dan mist is het debuut van Hilde Pinnoo. Haar gedichten bewegen
zich tussen spanningsvelden: wachten en weggaan, liefhebben en verliezen,

woorden in vrije verzen lijken op het eerste zicht eenduidig. Dat is
slechts schijn. Hilde Pinnoo slaagt erin om de woorden te verbinden tot
knappe, meerduidige beelden die de spanningsboog van elk gedicht precies
opspannen en die als weerhaakjes in het hoofd van de lezer achterblijven.

zeggingskracht, enzovoort. Misschien is dat wel haar grootste verdienste:

rijkdom aan beelden.
Dichter dan mist is een indrukwekkend mooi debuut waarmee Pinnoo bewijst
dat kiezen voor eenvoud ook een blijk van gedurfde originaliteit kan zijn!

sector. Ze studeerde theologie en toegepaste economie aan de K.U. Leuven.
Haar gedichten verschenen in Kreatief, Vlaanderen en Gierik/NVT.


Gedicht :
Kust

Voor wat ik je vannacht wil zeggen
is slechts het water sterk genoeg.
Het zal mijn slapeloosheid dragen
tot aan het krimpen van de maan,
mijn adem achterlaten
tussen schelpen en verdronken dagen,
jouw godvergeten kust.

Daar zal ik schrijven,
mijn vinger in je natte zand,
stotterletters die vervagen
nog voor hun laatste korrel kleeft.
Geen woorden zullen overblijven
na de vloed, de wind,
de argeloze afdruk van je voet.Programma :
Dichter en recensent Joris Iven leidt de bundel in
Erzsebet Mak en Hilde Pinnoo lezen voor uit Dichter dan mist
Pianist Koenraad Sterckx zorgt voor de muzikale omlijsting
Uitgever Leo Peeraer overhandigt de eerste exemplaren
Nadien wordt u uitgenodigd op de receptie


Inschrijven :
Gelieve een bericht te laten aan Uitgeverij P (tel. 016/23 12 45 of Fax
016/23 90 95 of E-mail : <a href="mailto:info@uitgeverij-p.be">info@uitgeverij-p.be</a>) indien u aanwezig wil zijn
op de voorstelling (aantal personen vermelden).
Er kan ingetekend worden op de bundel via overschrijving van 12,5 euro op
rekening 431-0529081-13 (Uitgeverij P) met vermelding "Dichter dan mist".
Indien u de bundel thuis wenst te ontvangen, dient u 2 euro extra te
betalen voor verzendingskosten.


25 januari 2008 - Dichter bij Diest 31 januari 2008

Uitnodiging

Nationale Gedichtendag 31 januari om 19.30 u. C. C. Begijnhof Diest
Prijsuitreiking Dichter bij Diest

Openingswoord door Marc Florquin, schepen van cultuur
Ina Stabergh leest het verslag voor
Proclamatie
Slotwoord schepen Florquin
Muzikale omlijsting: Hagelandse Academie voor Muziek & Woord
Presentatie: Marcel Van Passel

6 september 2008 - Nieuwe dichbundel van Annie De Troyer


13 september 2008 om 17 uur.
Voorstelling van de nieuwe dichtbundel van Annie De Troyer
"Niet alle zwart is hermetisch" in de bibliotheek van het CC Scharpoord, Meerlaan 32 te Knokke-Heist.
Het boek kan ook besteld worden bij de auteur zelf: Smedenstraat 35 8300 Knokke-Heist of bij de uitgever: De Blauwe Engel, Poreistraat 4 2811 Mechelen (Hombeek). Verkoopprijs: 12 euro + verzendingskosten.
Voor meer info: 015 41 66 06 of theoslachmuylders@hotmail.com


3 november 2008 -


- 6 november van 14 tot 16 uur: Handpalmverhalen (rode zaal) Niet te missen !!!
- 9 november om 15 uur Dichters aan de macht (groene zaal) eveneens niet te missen!!!
Vriendelijke groet,
Patricia De Landtsheer.
6 februari 2008 - De Kleine Notelaar

VALENTIJNSAVOND
in kunstenTaverne de kleine notelaar
OP donderdag 14 feb. 2008 vanaf 19.30 u.
Adres: vlassenbroek 222 te baasrode-dendermonde
met
Bernard bertoni (vioolvirtuoos)
Eddy flecyn (accordeonvirtuoos)


(inbegrepen: drankje, bordje valentijn, dessert en natuurlijk het gezellig samenzijn)
vooraf reserveren verplicht
0494/60 19 61

DICHTER BIJ DE HAARD
op 8 maart 2008 om 20 u.
kunstentaverne de kleine notelaar
vlassenbroek 222 te baasrode

over eigen werk & fernando pessoa


tegelijk opent de tentoonstelling van Karine Huyck met schilderijen en aquarellen (gratis toegang)

(openingsuren: tijdens de week 14-18

vrijdag gesloten
keuken doorlopend open.
reservaties: 0494/60 19 61


6 december 2006 - De kat die...


Net gevonden bij De Slegte een reeks boekjes geschreven door Lilian Jackson Braun. Het zijn originele detectives omdat de hoofdrol vertolkt wordt door 2 Siamese poezen die hun baasje, journalist Jim Qwilleran, helpen bij het oplossen van misdaden. Echte Snoepjes van boekjes, zeker voor kattenliefhebbers.
De titel van elk boek begint met "De Kat die...". Zo heb je: "De kat die vreemde zaken at", "De kat die van achteren naar voor las", "De kat die lont rook", "De kat die naar vogeltjes lachte", "De kat die sterretjes zag". enzovoorts.
Helaas zijn maar 7 boekjes uit de reeks van in totaal meer dan 20 boekjes nu beschikbaar bij de slechte. Toch een leuke tip voor onder de kerstboom, zeker als je bedenkt dat elk boekje slechts 2 euro kost.

Patsy Claes

31 mei 2011 - Voorstelling 'De Herinnering blijft'


Voor verzendingen buiten de gemeente Groot-Heers worden er portkosten aangerekend.

Voorzitter; Michel Mathei, Dumontlaan 34, 3870 Horpmaal, (0497/57.92.96)
Secretaris; Tony Ruison, Steenweg 140, 3870 Heers, (0474/37.21.62)


6 november 2009 - Dood in de doos, tweetalige roman (Nederlands-Zweeds) van Dahlquist

Alle informatie staat op de auteurswebsite (www.dahlqvist.be) en de website van uitgeverij PAMAC(www.pamac.nl/webshop/catalog). ISBN/EAN 9789490385095.30 mei 2006 - D-Day Dichteres

voor de Vrouwendag op 11 november
Reageer voor 21 juni 2006!
Uitdaging
De Vrouwendag, die op 11 november plaatsvindt in Antwerpen, staat dit jaar helemaal in het teken van multiculturaliteit. Het wordt een dag waarop we de rijkdom en creativiteit die ontspringen uit de verscheidenheid tussen vrouwen vieren, maar ook een dag waarop we aandacht hebben voor de uitdagingen die diversiteit met zich meebrengt. Samen ijveren we die dag voor gelijkheid van alle mensen, met of zonder handicap of ze nu vrouw of man zijn, wat hun sociale of etnische herkomst, religie en seksuele voorkeur, ook moge wezen.

V.U.: Vrouwen Overleg Komitee, Middaglijnstraat 10 te 1210 Brussel, tel: 02/229.38.73.

Procedure


De 10 beste gedichten worden tijdens de Vrouwendag voorgelegd aan een breed publiek dat een publieksprijs uitreikt.

Wedstrijdvoorwaarden
1. Vrouw zijn.
2. Inzendingen zijn Nederlandstalig en werden niet eerder gepubliceerd.

4. Maximum drie gedichten in zesvoud insturen per post voor 21 juni 2006.Vrouwen Overleg Komitee
Wedstrijd D-day T.a.v. Sonia Vanderveken
Middaglijnstraat 10 - 1210 Brussel

Wenst u meer informatie neem dan contact op met het VOK-secretariaat: Tel: 02-229-38-73 Fax: 02-229-38-06 Mail: vok@amazone.be
www.vrouwendag.be17 november 2003 - Davidsfonds Junior Journalistenwedstrijd


Voor leerlingen uit de derde graad van het basisonderwijs en uit het secundair onderwijs.
Info: Davidsfonds Nationaal Secretariaat, [t] 0032 (0)16 310 635, [e] jjw@davidsfonds.be, [w] www.davidsfonds.be30 augustus 2012 - Nieuwe roman van Dahlqvist verschenen
Over het boek: Een Antwerpse jongen wordt niet door zijn moeder, maar door zijn vader afgehaald van school. Dat heeft grote gevolgen. Na een lange revalidatie in het ziekenhuis komt hij terug thuis. Daar bouwt hij zijn eigen wereld op, waarover hij als een eenzaam keizer regeert. Hij ontmoet de Zweedse Dahl, die zijn bondgenoot wordt. Of zet Dahl net alles op zijn kop?


Meer info over de auteur is te vinden op www.dahlqvist.be.

3 december 2005 - Dag van de Auteur

Op 3 december 2005 vindt de eerste "Dag van de Auteur" plaats. Als leerkrachten, secretaresses en dieren een dag hebben, dan mogen auteurs niet op de lijst ontbreken. De Koepel van Vlaamse Auteursverenigingen (KVA) heeft niet toevallig 3 december gekozen. Op die dag werd Hendrik Conscience geboren.
Het is de bedoeling dat lezers hun lievelingsauteur in de bloemetjes zetten. Figuurlijk dan, want de KVA stelt voor om in plaats van bloemen een balpen te geven. Daarmee kan de auteur dan zijn volgende boek schrijven of signeren.
Misschien beschik je niet over het juiste adres van je lievelingsauteur. Neem dan per email contact op met de KVA. Zij proberen ervoor te zorgen dat jij de balpen aan zijn of haar lievelingsauteur kan overhandigen. Ken je het adres wel, verwittig dan de KVA even. Misschien komt er wel iemand van de pers langs. Uiteraard mogen ook kinderen en jongeren aan deze actie deelnemen. Voor alle vragen en informatie kunt u terecht bij <a href="mailto:dekoepel@scarlet.be">dekoepel@scarlet.be</a>


24 januari 2007 - DAAROM IK EN NIET EEN ANDER uitgegeven bij Gigaboek (ook in PDF-versie voor visueel gehandicapten)


Voor de zomer berichtte ik over het autobiografische boek waarvoor ik toen een uitgavekanaal zocht.
Het goede nieuws is dat het boek vanaf nu beschikbaar is via de Nederlandse on-demand uitgeverij Gigaboek uit Heerhugowaard.

Ter kennismaking alvast de korte flaptekst:

'Dient een handicap uitsluitend te worden beschouwd als een te torsen kruis? Of is het in bepaald opzicht ook een golden opportunity tot, ik zeg maar wat, spirituele groei!


Tot zover de essentie van mijn in vele opzichten merkwaardige levensverhaal, aangevuld met de nodige kanttekeningen.
De auteur'

Om het boek te bestellen surf je naar: www.gigaboek.nl


Als dit alles je toch wat te moeilijk lijkt, mag je altijd met mij persoonlijk contact opnemen. Ik geef je bestelling dan onverwijld door aan de uitgever.Contact via:

GSM: 0477-30 25 97
E-mail: yves.taffin@skynet.be
Website : http://users.skynet.be/yves.taffin/index.htm

Yves TAFFIN


13 april 2006 - DAAROM IK EN NIET EEN ANDER


is de titel van een autobiografisch boek van mijn hand.
Maar meer dan louter een autobiografie, herbergt dit boek ook een duidelijke boodschap.
Via mijn autobiografische aantekeningen ga ik namelijk op zoek naar niets minder dan de spirituele oorsprong en de zin van een lichamelijke beperking: in mijn geval slechtziendheid.
Want dat die zin er is, is ontegensprekelijk en wordt herhaalde malen duidelijk uit de talloze kleine en grote gebeurte-nissen hier weergegeven.
Iedereen maakt het zelf ook mee in zijn of haar leven, maar we moeten het wel allemaal (terug) leren ontdekken en aanvoelen.
Daar waar de mens, wanneer hem iets overkomt, geneigd is uit te roepen: 'Waarom ik en niet een ander', tracht ik deze kreet om te keren in een klaar en duidelijk antwoord:
'DAAROM ik en niet een ander'.

Een dergelijk boek uitgegeven krijgen, is niet evident meer de dag van vandaag. Je moet op zijn minst al een Bekende Vlaming zijn, wil je rechtmatige toegang krijgen tot de uitgevers-wereld. In dat geval trekken ze je letterlijk je manuscript uit je handen om het te MOGEN uitgeven. Maar ik ben geen BV. Dus...
Maar er is altijd een andere weg...
Die andere manier is dat je steun ontvangt van mensen met voor dat doel geschikte interessante contacten, die zeggen aha, daar moet ik iets aan doen. Dat kan gaan via de pers, de media, promotie of sponsoring.
Of iets waar ik niet aan denk en jij misschien wel!
Als iemand die dit leest, me daadwerkelijk kan helpen, graag.
Laat het Universum je alvast inspireren.
Met het oog op promotie (en alleen voor dat doel) is een elektronische versie (ca 900KB) beschikbaar.
Contact via:
GSM: 0477-30 25 97
E-mail: yves.taffin@skynet.be
Yves TAFFIN

30 mei 2011 - mijn gedichtenbundel

creatief omgaan met de nederlandse taal
dirk geraerts

In mijn eerste gedichtenbundel laat ik je kennismaken met het creatief schrijven van gedichten.
Je komt in deze bundel te weten waarover men zoal schrijft.
Inspiratie en genot komen al rijmend aan bod.
Een leerrijk boek voor een beginnende dichter en beginnende schrijver.
Een absolute aanrader voor een boeiende schrijver en een leerrijke lezer.
Een workshop-boek om aan de slag mee te gaan.

dirk geraerts
theresiastraat 27 bus 11 - 3500 hasselt
gsm 0494/66.08.09
dirkgeraerts@gmail.comIBAN BE 03 6109 1145 9884
bij bestelling
naam en adres doormailen aub
dank bij voorbaat


met vriendelijke groeten van


dirk geraerts
theresiastraat 27 bus 11
3500 hasselt
GSM +32 494 66 08 09
dirk.geraerts@hotmail.com
dirkgeraerts@gmail.com

http://dirkgeraerts.sosblog.com18 juni 2010 -Dergelijke wedstrijden spelen een rol in het ontdekken van nieuw talent of het verder ontbolsteren van nog niet gesettelde dichters. Misschien kom je zelf wel in de verleiding om eens in te zenden?Mark Meekers, voorzitter


BEKNOPT REGLEMENT VAN DE 25-ste CONCEPT POEZIEPRIJS 20113. De inzending is voorzien van een niet eerder gebruikte schuilnaam.

Eigen naam, adres, telefoon en geboortedatum dienen op een A 4-vel in een gesloten enveloppe, met op de buitenkant de schuilnaam, bij de inzending te worden gevoegd.

4. De jury bestaat uit: Riet De Bakker, Helma Michielsen, Mark Meekers, Eke Veenbrand en Atze van Wieren.

5. De prijzen zijn waardevolle kunstwerken.(LEES het volledige reglement op: www.bloggen.be/conceptwedstrijd)

25 mei 2011 - Conceptdag 2011

Zaterdag 28 mei, om 13.00 uur start de 25-ste Conceptdag onder voorzitterschap van Mark Meekers.


De dag wordt afgesloten met een dichtersdiner.Uitgaven:

Met literaire groet,

Mark Meekers, voorziter van de Vlaams-Nederlandse literaire vereniging Concept


Com Ter Pinte Plaza -

De ontmoetingskamers

Tal van gasten
jong & vlug & mooi
als daar zijn:
Aaipoes
Benoni Banaan
De Nachtzuster Manuela
Dorstige Keel
Goesting 24/24 7/7
Jan W. Vrede
Naaktloper
Olga Okselhaar
Pascaline Van Pascaline En Judith
Vamp Van Vlaanderen
en meer schoon volk...

Koenraad Vlerick


nieuwste boek van de Pintse auteur
A5 formaat
94 blz.
verkrijgbaar door storting van 10 euro op rekening nr. 447-4631611-77 van Koen Vlerick, Klein Nazareth 34, 9840 De Pinte met vermelding "bestelling boek"
een paar dagen later vind je het boek in je brievenbus

6 november 2006 - uitnodiging theatervoorstelling "club lolo" op 17, 18 en 24 november

Theater Stelanto-De Nederlandse Theatercompagnie vzw bestaat 3 jaar en dat wordt gevierd met de voorstelling van "Club Lolo".
Dit eigenzinnig - feestelijk toneelstuk gaat over twee haarkappers die na jarenlang haarknippen hun kapperszaak hebben omgevormd tot "Club Lolo".

Tekst en regie: Stijn Brouns.
Acteurs: Jonathan De Keyser, Tom Versee en enkele figuranten.
Waneer: Vrijdag 17 november 2006 om 20 uur; Zaterdag 18 november 2006 om 20 uur; Vrijdag 24 november 2006 om 20 uur.
Waar: Theater Tinnenpot, Tinnenpotstraat 21 9000 Gent.
Tickets: 7 euro ( - 21 jaar = 5 euro).
Aandacht: Was je aanwezig tijdens de voorstelling "Club Lolo", kan je gratis komen kijken naar "SCHOP" en dit op zaterdag 25 november 2006, om 20 uur.
Voor reservatie en info via tel: secretariaat 09/ 231.55.37 ( www.stelanto.be)


28 november 2010 - Thierry Deleu: Chaos

Chaos slaat toe in mijn verbeelding
ik bied geen verweer ik leef
met de gedachte dat hij mijn
uitvinding is mijn tijding.

Begint chaos niet met de schepping?
Eindigt de schepping niet in chaos?
Eureka! Ik heb het wiel der
verbeelding uitgevonden!

Chaos slaapt zijn roes in de
armen van Gaia, ik ben Eros,
kijk bewonderend toe hoe een
gapende leegte de vorm krijgt

van een Madonna met kind.
Ik ben kosmisch geladen
androgeen voel creatieve
spanning tussen hemel en aarde.


2

Ik loop de Melkweg af bewaar
het evenwicht tussen hemel
en aarde een kloof gaapt mij na
de hemel een kip op eieren

met een ellips als een slang rond
het middel. Ik zit wankel boven
mij dagelijkse werkelijkheid
onder mij de Onderwereld

ik houd mij vast aan het handvat
der verbeelding bereik de
Koninklijke weg die naar de
goden leidt ben eerste mens.


3

In mijn hand versnipperde foto
willekeur wanorde chaos
kosmisch concept van god godin
in bewegend water stroom

naar volgende generatie
conflict tussen god en mens
hij vindt het gespaakte wiel rijdt
chaos naar orde stroom valt

stil stilstand statisch proces.
Ik doorbreek wereldorde

Preek de chaosrevolutie.

4

Chaos blijft op zijn hoede. Orde
dreigt bedreigt creativiteit.
Ik loop de spuigaten uit en
suggereer weerstand leg rituele

basis voor moord. Wie verzet zich
tegen eigen schepping? Wie vergalt

Het prematuurtje wordt zoon van

alle goden Drievuldigheid
schepping verbeelding chaos

Het is tijd dat liefde overwint.

5

Wij hebben de gewoonte gewoonten
te hebben zij nestelen zich warm
in de goddelijke attractor de
theologie van de ordehandhavers.

Indien gewoonte diepe richel wordt
schept zij uit het niet de mythe van
herhaling. Ik hou niet van evidente
verhalen, ik lust geen kaas van gestuurde

resonantie, zij versmachten de link
tussen chaos en verbeelding. Mensen
raken overwoekerd door patriarchen
die huik ontzettend naar de wind zetten.

6

Afgod Patriarch verbant chaos
hij wil wet en orde, zijn visie
doodt leven vergalt liefde. Verman
jullie mannen vrouwen laaf jullie

niet aan droge bronnen verwek geen
verleidt tot grootse dingen. Mens zit
geklemd tussen het alledaagse
en het extreem verhevene, tussen
vrijheid en solidariteit.

7

De dichter wettelijke erfgenaam
van goddelijke verbeeldingskracht
dit is zijn geboorterecht zijnschoonheid. Dichters hebben een geheime
geschiedenis, hun traumatisch verleden,
hun relatie met fijnbesnaarde

intelligentie en ongebreidelde
creatie. Ik ben geen haar beter,
ik leef in dynamisch evenwicht
met de natuur, wil die link niet kwijt.


8

Een dichter kan nooit op dieet. Is dit
niet gelijk aan het verhinderen van
zijn ego? Ik wil geen verklaring, zij
verstoort mijn woorden, zij bedreigt mijn

hallucinogene taal. Op dichten
zit geen rem, dichters leven in ontucht,
hun zelfbeeld is waardeloos, hoogstens
kan religie hen bekoren, alleen

om als kankerende aberratie
snel over te vloeien in een nieuw soort
gedrag dat chaos toegang verleent.
Een onbegrensde grens. Geen code.


9

Ik voel de chaos trillen in mijn lijf
ik word gedefinieerd in termen van
controle, ik word gemodelleerd, ik


twijfel rommeligheid ik zoek geen
waarheid maar spel verbazing, ik zet
een project op stapel, lees: ik span
een verbeeldingsnet in de oceaan

van de chaos, ik dobber, vis nieuwe

geen model maar een uithaal naar standaard
netten en wetten, regelgeving.


10


naar de dag, kruip onder mijn bed, bid,
tot de kleine wezens verdwijnen,
dit is leven boven het maaiveld

van verbeelding en angst, metafoor
van idee-jagen, dit is eten
en drinken, kunst die neerdaalt uit de
hemel het gebied waar platonisme

schittert en straalt. Zei Plato niet dat
het Goede het Ware was en dat
beide Mooi zijn? Ik voel de kracht tot
in mijn botten, chaos is opslagplaats

van schoonheid, geen wanorde te bespeuren,
geen tijd en ruimte, orde op
ingebedde verwarring. Ik voel
de kracht in mijn letterlijke droom.


11

Lezer, we bevinden ons op een
rauw en ruw plateau, jij maakt jouw masker,
ik het mijne, jij ontwerpt jouw droom,
ik de mijne, samen staan wij op

hetzelfde stukje onroerend goed,
langs onze huizenhoge dromen
loopt een kronkelend geestespad,


Is dit geen fijn gevoel van omvang
en vorm? Deze middag stapel ik
mijn dromen op en jij? Ineens merk ik
het: jij bent van divine signatuur.


12

Waar de vonk ook vandaan komt, welkom,
verbeelding komt van boven het
noembare, het is een uitstraling
zij daalt en stijgt, de dichter stelt zich

open laaft zich aan haar oneindige
rivier met de chaoswatervallen
een landschap dat zichzelf opheft
geen grenzen alleen woorden die

rollen uit haar mond zij stoort zich aan
overheersing hekelt macht bejubelt
tweeslachtigheid. Zijn dit geen kenmerken
van authentiek dichterschap?


13

Mijn lief is mijn partituur mijn
cultuur Tuin van Eden, hoogste
goed. Hoed je voor Mardoek zijn
paradigma van wet en orde

onderdrukking van chaos
verstikking van verbeelding.
Liefde centrum van de ruimte,
geen loze slogans of verdoken

agenda. Angst vrijwaart de
wijngaard niet van alle kwaad.

enig waardefilosofie.


14

Onze cultuur lijdt aan mannelijke
ziekte testosteronvergif
wij vergaan aan vieringen
geen oog voor afkoeling van

het universum geen tijd voor
bezinning feesten zijn ontzielende
kristallen van koud angstzweet
wij hebben geen verbinding meer


creatieve motoren, jeugd vliegt
uit de bocht. De mens is zijn toekomst
kwijt en kwijlt na elke aanslag.


15

Mijn levensjaar telt driehonderd
vierentachtig dagen zo houd ik
mij jong en stabiel, in deze
context is mijn sterfelijkheid

bestendig, alles is vloed, alles
in beweging, dit is geen spel
van dobbelstenen maar een
mogelijkheid om te ontsnappen

aan tijd en verandering, ik leef
ik verschuif ik verkies chaos
boven orde raadsels boven16

Chaos is vrouw moederschoot bron
van alle dingen geest die beweegt
over aanschijn van wateren
wind die golven doet ontstaan,


evenwicht tussen duisternis en
licht potentie en zwakte van
lichaam en geest, chaos is ook

verbeelding die opborrelt uit
onderbewustzijn. God schiep uit
chaos de mens en die laatste
kweekte dieren en planten.


17

Verbeelding is platonisch omgaan
met woorden in stijgende en
dalende beweging, het woord
wordt vleselijk mens hoe hij probeert

vergeefs chaos te doorboren
te temmen in model te gieten.
De dichter verzandt in orde


van tegenstellingen warhoofd
spaart bliksem op in gapende

diepste van zijn galmen en geuren.


18

De dichter is een helderziende
ziet voelt hoort schimmen van mensen
achter de schermen van het leven


spel fake niet de realiteit
hij voedt zich aan grensvervagende
relaties orgiastische
toestanden werkelijkheid als

uitdrukking van chaos, teksten
worden fonetisch opgezegd
achter de gordijnen gelispeld
in omarmend gefluister.


19

Ik heb een pact gesloten met
de fysische wereld ik gedraag
mij de anderen zichtbaar en
zichtbaar van streek accepteren

mijn geestgedaante het spook in
mij dat blindheid verhult in witte
gewaden. Ik ben alleen extase
zij liggen aan de machinerie

van hun ego een doodlopende
weg een foutieve wending
waaruit geen ontsnappen mogelijk.
Ik vaar ten hemel heen en terug.


20

Luister en luister goed, schuw
onderdrukking, ingekapseld in
leugen en regel, verwelkom
de chaos, stel je open voor

de wil van de wereldziel, dat
en dat alleen zal je geest
bevrijden van controle en
overheersing, laat je niet

inenten met illusie, herwin
het geloof in de Ultieme
Verbinding met alles en
iedereen in de kosmos.


21

Ik heb goed nieuws, lezer: de chaos
is op komst, de wetenschap volgt
de revolutie van het denken op
de voet, een reuzenstap terug,

de hogepriesters van Mardoek
aanvaarden chaos als creatief
beginsel, ommezwaai zo groot
als de uitvinding van het wiel.

Verbeelding creativiteit
inspiratie in opwaartse
spiraal. Chaos, Gaia, Eros
delen de schone lakens uit.


22

De dichter is opnieuw Bach
de Goddelijke Vonk in de mens,
verbeelding is geen biologische
kwantiteit, maar uitstraling,

ik herhaal de chaos is een
vrouw, uit de moederschoot komt
de allesomvattende
potentie, uit duisternis komt

licht, laat het schijnen over de
hoofden van mensen over alles,
de wereld is mooi, de dichter
is back in town, halleluja!

Thierry Deleu is eredirecteur secundair onderwijs van de Middenschool van het Gemeenschapsonderwijs in Tielt (1988-2000).
Van 1962 tot 1988 was hij leraar Nederlands en intern pedagogisch begeleider aan de Middenschool van het Gemeenschapsonderwijs te Harelbeke. In 1973 werd hij voor een periode van twee jaar de eerste gedetacheerde leerkracht bij Humanistische Jongeren Service.


Hij is co-auteur van enkele leerboeken Nederlands ten behoeve van het beroepsonderwijs, onder de titel Ons Taalboek (1968-1972). Tevens redigeerde hij Het Verhaal van 50 jaar Gemeenschapsonderwijs te Waregem (1999).

T.g.v. de hulde door de Stad Harelbeke (2000) publiceerde De Gebeten Hond een selectie van zijn beste gedichten, onder de titel In de weelde van de liefde.


De doden zwijgen niet (politieroman) werd op zaterdag 5 juli 2008 voorgesteld in het nieuwe gemeentehuis van Koksijde. Zelfde uitgever.


Inmiddels verschenen drie gedichtenbundels als netbook bij Het Prieeltje Online Diest en De Geletterde Mens Uitgevers, resp. Bourgondische suite, Helvetiaanse verzen en Wulpen, in nevel van tijd.
In voorbereiding: Schoon volk in de hemel (essay), Meeuwen in bloot onderlijf (Oostduinkerkse gedichten) en de roman Niets is wat het lijkt.

BIBLIOGRAFIE

1. Afzonderlijke publicaties (chronologisch)

1.1. Gedichtenbundels
Met de Teerling. - Wevelgem: Eigen beheer, 1965. - 42 blz.
Met neergehurkte Adem. - Wevelgem: Ahorn, 1967 - 56 blz.
Postume Gedichten.- Wevelgem: Boulevard-Uitgaven, 1970, 64 blz. - Omslag en zeefdrukken: Marcel Coolsaet

Staalkaart 1. - Wevelgem: Boulevard-Uitgaven, 1971, 62 blz. - Omslag en losse zeefdruk: Marcel Coolsaet
Punt, uit! - Wevelgem: Boulevard-Uitgaven, 1971 muurkrant, 2 blz. - Losse zeefdruk: Marcel Coolsaet
Staalkaart II. - Wevelgem: Boulevard-Uitgaven, 1972, 66 blz. - Omslag en zeefdrukken: Marcel Coolsaet
Klein Alfabet voor Maag en Nier. - Wevelgem: Boulevard. Uitgaven, 1974, 64 blz. - Verzamelde gedichten 1963-1973. - Omslag: Marcel Coolsaet
Ik, een naaktloper. - Menen: Boulevard-Uitgaven, 1977, tweede druk 1979, 32 blz.
In dit landschap. - Kortrijk: Boulevard-Uitgaven, 1980, 34 blz. - Omslag, gewassen tekening en natuurschetsen Marcel Coolsaet
Jaren na Lichtmis. - Harelbeke: Het Schaap, 1984, 42 blz.


In de weelde van de liefde - Harelbeke: De Gebeten Hond, 2000

Amor vincit omnia - Het Prieeltje Online, netbook 54, 2007

Bourgondische suite - Het Prieeltje Online, netbook 60, 2009
Helvetiaanse verzen - Het Prieeltje Online, netbook 62, 2009
Wulpen, in nevel van tijd - De Geletterde Mens Uitgevers, netbook, 2010


1.2. Bloemlezingen


Klaprozen en Kamermuziek.- Demer Uitgeverij, 2010, co-samensteller Hannie Rouweler
Poppies and Chamber Music. - Demer Uitgeverij, 2010, co-samensteller Hannie Rouweler


1.3. Romans1.4. Essays
Marc Bourry, man van het volk. - Stad Harelbeke, 1986, 384 blz. - Geschiedenis van een beweging, kroniek van een stad, verhaal van een levenGuy van Hoof, dichter zonder kroon. - Harelbeke: De Gebeten Hond, 2001


Inleidingen (voor- of nawoord) bij gedichtenbundels van Catharina Boer (N), Leni De Goeyse, Marleen De Smet, Fernand Florizoone, Julie Goderis, Tine Hertmans.

1.5. Taal1.6. Onder zijn redactie


1.7. Schrijft recensies voor:


1.8. Werk in voorbereiding
Schoon volk in de hemel? - essay

Niets is wat het lijkt. - roman

2. Verspreide publicaties (chronologisch)


Mandarijn, Eenmansvlucht en De Herinnering, in Skrow '66. Koekelare: Vriendenkring RMS Koekelare, 1966 - Schrijvers en Kunstenaars in het Rijksonderwijs in West-Vlaanderen - samengesteld door Raf Seys


De Dag, in Honderd Nieuwe Dichters 2 (van dichtersgroep Dimensie). Eindhoven: Stichting Opwenteling, 1977 - samengesteld door Jan Biezen

Het huis van jaren, in Het Blanke Waaien. Keerbergen/Hilversum: Kofschip-Kring, 1979 - samengesteld door Frans Cornelis en Gie Luyten
Weinig, in Kinderen dromen zich een wereld. Mortsel: De Natuurlijke Weg, in samenwerking met de ABN-kernen, 1979 - samengesteld door Gie Luyten
Vergeefs, in Verzenboek over de Dood. Kortrijk: Boulevard-Uitgaven, 1979 - samengesteld door Thierry Deleu
Vergeefs, in Hedendaagse Zuid-West-Vlaamse auteurs. Kortrijk: De Gulden Sporen, 1986

Sint-Flora, in Gastdichters. - uitgeverij INTERNET 2003-2004, www.webstekpapaver.be.

Zonsopgang in Snuisterboekje, editie 2009, De Lijn i.s.m. Davidsfonds Beselare
Doel-gericht in Bedichting van een dorp, Dichters voor DOEL, 2009-2010

Een reiger in Hond en kat en andere beestjes, gedichten, Demer Uitgeverij, 2009

5 gedichten in Klaprozen en Kamermuziek, samenstellers: Thierry Deleu en Hannie Rouweler, Demer Uitgeverij, 2010
5 gedichten in Poppies and Chamber Music, samenstellers: Thierry Deleu en Hannie Rouweler, Demer Uitgeverij, 2010
Schrei niet in Bellen Blazen (gedichten over vissen en zeedieren), Demer Uitgeverij, 2010Als een jager, Na de dageraad in Gewoon lekker, gedichten, Demer Uitgeverij, 2010
De haeteren in Dichter bij Gierik, www.gierik-nvt.be, Epo, oktober 2010
3. Kritische bijdragen over Thierry Deleu
Met de Teerling, gedichten, 1965.
Deflo, Lionel: Schrijnende ernst en dartele spielerei, Het Pennoen, mei 1966
De Louvick, Fernand, M.: Cultureel Journaal, Literaire causerie voor Radio Omroep Zuid, Maastricht, 10 februari 1966

Hannelore, Robin: Een epigoon van Daisne, Heibel, 1966
Janssen, Em.: Boekengids, 1966


Spillebeen, Willy: Acht Jonge Dichters, De Nieuwe, 1966
Van de Moortel, Remi: Wat doen we met het woord?, Vlaanderen, 15de jg., nr. 89, september-oktober 1966

Vogelesang, H.: Levende Talen, 1965, blz. 266

Met neergehurkte Adem, gedichten, 1967
Bouchard, Chris: Gedichten van Thierry Deleu, KK-Literair, 2de jg., nr. 4, januari-februari 1968
De Louvick, Fernand, M.: Journaal van de kunst en zo, Literaire causerie voor Radio Omroep Zuid, Maastricht, 25 januari 1968Van den Brande, Leopold, M.: Morgen, 2de jg., nr. 8, maart-april 1968
Wildemeersch, Georges: Kanttekeningen bij een dichtbundel, Heibel, 3de jg., nr. 6, 1966

Postume Gedichten, 1970


De Swert, Fred: Tussen reflectie en beschouwing, De Periscoop, 21ste jg., nr. 6, april 1971
De Louvick, Fernand, M.: Journaal van de kunst en zo, Literaire causerie voor Radio Omroep Zuid, Maastricht, 21 januari 1971


Prenatale Gedichten, 1971


De Louvick, Fernand, M.: Journaal van de kunst en zo, Literaire causerie voor Radio Omroep Zuid, Maastricht, 29 juli 1971

Staalkaart I, gedichten, 1971

De Louvick, Fernand, M.: Journaal van de kunst en zo, Literaire causerie voor Radio Omroep Zuid, Maastricht, 6 januari 1972

Klein Alfabet voor Maag en Nier, gedichten, 1974


Van Aken, Piet: Gedichten en Poweten, Volksgazet-Kunst en Kultuur, 5 december 1974
Van de Maele, Romain, John: Kruispunt- Summier, nr. 56, december 1975
Van Hoof, Guy: Boekengids, 52ste jg., nr. 6, augustus 1974, blz. 371

Ik, een naaktloper, gedichten, 1977
Biezen, Jan: Dimensie, 2de jg., nr. 8, juli 1978
Brutin, Hugo: Een naakte dichter, Knack, 23 november 1977

Flanders, Car: Dichter zijn is een beetje dood zijn, Mandragora, 6de jg., nr. 2, augustus 1979.
Tufler, Mark: Lektuurgids, 1978, blz. 310
Van Hoof, Guy: Boekengids, 56ste jg., nr. 10, december 1978, blz. 817
Van Hoof, Guy: Thierry Deleu, K&C, 11de jg., nr. 1, 1 januari 1978
Van Londerzeele, Roel, Richelieu: Terug naar de vorm?, Koebel, 6de jg., nr. 22
Vantina, Neer: Schuim-In, Schuim, 5de jg., nr. 2, april 1978
Verleyen, Herwig: Kruispunt-Summier, nr. 69, maart 1979
Wolf-Catz, Helma: N.B.L.C., Lectuurinformatiedienst, 1978

Verzenboek over de Dood, gedichten, 1979
Brutin, Hugo: Verzen over dood, Knack, 28 maart 1979
Cornelis, Gerard: Verzen over de dood, 't Kofschip, jg. 8, nr. 1, januari 1980 Decraene, Willy: Een precieus geschenk, Gazet van Harelbeke-Kuurne, 17 mei 1979
Dejonckere, Libertus: Verzenboek over de Dood, Het Volk, 9 mei 1979


Deschamps, Walter: Verzenboek over de Dood, De Weekbode, 27 april 1979
Flanders, Car: De dood als gelijkmaker, Mandragora, 7de jg., nr. 2, juli 1979
Jespers, H.-F.: 0 tempora, o mores! Nieuw Vlaams Tijdschrift, maart-april 1979
Maas, Mya: Verzenboek over de Dood, Het Limburgs Dagblad, 22 maart 1979
Moerman, Ph.: Verzen over dood, Kortrijks Handelsblad, 24 mei 1979
Rogiers, Pierre: Literair-erotische omarming met de dood, De Streekkrant, edities Menen-Kortrijk-Harelbeke, 4 oktober 1979
Van den Berg, A.: Vlaanderen, nr. 173, november-december 1979
Van Geene, Els: N.B.L.C., Lectuurinformatiedienst, 1979
Van Hoof, Guy: Boekengids, 57ste jg., nr. 6, juli-augustus 1979
Vantina, Neer: Schuim-In, Schuim, 6de jg., nr. 3, mei 1979
Westerlinck, Albert: Boekbesprekingen, Dietsche Warande en Belfort, jg. 125, nr. 1, januari 1980

In dit landschap, gedichten, 1980
Biezen, Jan: N.B.L.C., Lectuurinformatiedienst, 1980
De Geest, Dirk: Boekengids, 59ste jg., nr. 2, februari 198 1
Dejonckere, Libertus: Het Volk, 1 oktober 1980
Deschamps, Walter: In dit landschap, Kortrijks Handelsblad, 25 september 1980
Heuzel, John: Kruispunt, jg. 20, nr. 78, juni 1981
Hinnekens, Jos: Boulevard, De Zuidvlaamse Cultuurkrant, nr. 28, oktober 1980


Van Uytsel, Bert: De Vrijzinnige Lezer, 4de jg., nr. 2, juni 1983

Eigen-liefde, gedichten, 1982
Cornelis, Frans: Eigen-liefde, Ons Brussel, 3de jg., nr. 12, december 1982
Dejonckere, Libertus: Nieuw verzenboek, Het Volk, 13 mei 1982

Deschamps, Walter: Een nieuwe bloemlezing, Kortrijks Handelsblad, 13 mei 1982
Geerts, Kris: Boekengids, 60ste jg., nr. 6, augustus 1982
Hazeu, Wim: Prisma-Lectuurvoorlichting, Voorburg, 1982
Hell, Johanna, W.P.: N.B.L.C., Lectuurinformatiedienst, 1982
Moerman, Ph.: Harelbeke herbergt literair talent, Het Laatste Nieuws, 6 februari 1982
Moerman, Ph.: In een literair landschap, Het Laatste Nieuws, 3 januari 1983
Van Uytsel, Bert: Eigen-liefde: een verzenboek over de liefde, De Vrijzinnige Lezer, 4de jg., nr. 4, december 1983

Jaren na Lichtmis, gedichten, 1984
Beer, M.F.: N.B.L.C., Lectuurinformatiedienst, 1984
De Geest, Dirk: Boekengids, 63ste jg., nr. 4, mei-juni 1985, blz. 337
De Maeyer, Patrice: De Vrijzinnige Lezer, 6de jg., nr. 1, februari 1985, blz. 15
Demiddele, Luc: Thierry Deleu: zwart schaap of witte raaf, De Weekbode, 7 juni 1985
Malysse, Frank: Jaren na Lichtmis, Allemaal Mensen, Het Wekelijks Nieuws, 4 mei 1984
Moerman, Ph.: Harelbekenaar Thierry Deleu publiceert nieuwe bundel, Het Laatste Nieuws, 31 maart 1984
Slosse, J.: Thierry Deleu stelde te Kortrijk dichtbundel voor, Gazet van Antwerpen, 30 maart 1984

Vermoere, Freddy: Jaren na Lichtmis, of milde therapie, Het Nieuwsblad, 17-18 maart 1984

Marc Bourry, man van het volk, biografie, 1986

Moerman, Ph.: Huldeboek voor Marc Bourry, Het Laatste Nieuws, 12 februari 1986
Slosse, J.: Boek over burgemeester Bourry (bijna) klaar, Gazet van Antwerpen, 13 februari 1986


Huysentruyt, Patrick: Verwachtingen overtroffen, De Weekbode, 21 februari
1986
Jan Van Herreweghe: Een huldeboek over een man van het volk, De Morgen, 1 maart 1986

Vermoere, Freddy: Marc Bourry in boek, Het Nieuwsblad, 3 maart 1986
Bossuyt, Jean-Pierre: Het Bourry-boek is er, Het Wekelijks Nieuws, 7 maart 1986
Demiddele, Luc: Enthousiast en ontroerend, De Weekbode, 7 maart 1986
Demiddele, Luc: Wikken en wegen na een moeizame bevalling, De Weekbode, 14 maart 1986
Bossuyt, Jean-Pierre: Hoe de dichter biograaf werd (1, 2 en 3), Het
Wekelijks Nieuws, 21 en 28 maart en 4 april 1986

Memoires, gedichten, 1993
Cornillie, Patrick: Memoires omtrent liefde en dood, Het Nieuwsblad, 7 januari 1994
Bossuyt, Jean-Pierre: Nieuwe dichtbundel van Thierry Deleu, Het Wekelijks Nieuws, 14 januari 1994
Cornillie, P.: Boeken, De Weekbode, 14 januari 1994
Decock, Jan: Thierry Deleu mijmert over liefde en dood, Het Nieuwsblad, 20 januari 1994
Deschamps, Walter: Memoires omtrent liefde en dood, Het Laatste Nieuws,
21 januari 1994

Meewis, Wim: Memoires, Gierik/NVT 42, 1994

Val der Engelen, gedichten, 1997
Van Herreweghe, Jan: Val der Engelen, De Vrijzinnige Lezer, 1997
Decock, Jan: Deleu schrijft over erotiek en natuur, Het Nieuwsblad, 18 april 1997
LDB: Val der Engelen, Het Wekelijks Nieuws, 18 april 1997
Demiddele, Luc: Vader en zoon, woord en beeld, De Krant van West-Vlaanderen, 1997
Van Hoof, Guy: De Val der Engelen, De Houten Gong, nr. 2, mei 1999

Volw. M.: Een literaire reis, Het Kortrijks Handelsblad, 2 januari 1998In de weelde van de liefde, gedichten, 2000

Demiddele, Luc: Thierry Deleu bundelt mooiste gedichten, Het Wekelijks Nieuws, 18 februari 2000
F.B.K.: In de weelde van de liefde, Het Volk, 24 februari 2000
Decock, Jan: Stad huldigt 60-jarige dichter Thierry Deleu, Het Nieuwsblad, 25 februari 2000

Cornillie, Patrick: In de weelde van de liefde, De Krant van West-Vlaanderen, 3 maart 2000


Ik zou liegen als ik het anders zei, teksten, 2001
Decock, Jan: Thierry Deleu zou liegen, Het Nieuwsblad, 27 april 2001

D.J.W.: Thierry Deleu stelt bundel teksten voor, Het Volk, 27 april 2001


Guy van Hoof, dichter zonder kroon, 2001

DRD: Thierry Deleu richt spots op Antwerpse dichter, Het Laatste Nieuws, 25 februari 2002
Luc Demiddele: Een literair boerenjaar (Thierry Deleu ruilt Harelbeke voor Oostduinkerke en La Vallade in Frankrijk), Het Kortrijks Handelsblad, 9 maart 2002
Luc Demiddele: Thierry Deleu trekt weg uit Harelbeke, Het Kortrijks Handelsblad, 9 maart 2002


Eindterm, 2002De Creuse Trilogie of hoe je tot een meesterlijke historische roman komt. - De Verfpot, 6de jg., nr. 4, oktober 2004

Adrien Devos in Curtricke, nr.305, december 2004.

De kiemjaren, 2006Adrien Devos in Curtricke, nr. 315, februari 2006


LPS: Thierry Deleu bundelt liefdesgedichten. - Het Laatste Nieuws, 2 februari 2006
Gedichtendag in etalage. - Het Wekelijks Nieuws, 19 januari 2007


Klamme handen, 2006

De Verfpot, jg. 9, nr. 1 2007 (3-maandelijkse uitgave van kunsthuis Ex Libris Vleteren): Gesprek met Thierry Deleu over Klamme handen.


Natasja Loos: Klamme handen (psychologische roman) - Leespunt (e-magazine), december 2006Joris Dewolf over Klamme handen op http://www.leestafel.info, 2007
LaSonrisa over Klamme handen op http://lasonrisasboekentips.skynetblogs.be, 2007

Magisch alfabet, 2007


Paul Bruneel: Thierry Deleu heeft nieuwe dichtbundel. - Het Laatste Nieuws, 3 januari 2008
Luc Demiddele: Magisch alfabet volgens Juliette. - Krant van West-Vlaanderen, 25 januari 2008


De doden zwijgen niet, 2008

Luc Demiddele: De doden zwijgen niet. - Krant van West-Vlaanderen, 27 juni 2008
Tij-dingen, juli/augustus 2008: Eerste politieroman van Oostduinkerkenaar Thierry Deleu

Peter Motte: De doden zwijgen niet. - De Tijdlijn, literair tijdschrift, Geraardsbergen, 2008
Louisa Goetgebuer: De doden zwijgen niet leest als een trein. - Het Prieeltje Online, 2008

Bourgondische suite, 2009

Paul Bruneel: Nieuwe gedichtenbundel. - Het Laatste Nieuws, 8 mei 2009


Helvetiaanse verzen, 2009

Marc Maes: Helvetiaanse verzen. - Het Nieuwsblad, 25 september 2009
Gudrun Steen: Zesde roman voor Thierry Deleu. - Het Laatste Nieuws, 5-6 december 2009
Gudrun Steen: Thierry Deleu stelt nieuw boek voor. - Het Laatste Nieuws, 8 december 2009 Gudrun Steen: Nieuw boek Deleu. - De Streekkrant, 2 december 2009
Jessy Maesen: Liefde en dood. - www.leespunt.ideesoftware.com

Patricia De Landsheer: Liefde en dood. - KVLS-Oostland, 2010
Joris Dewolf: Waarom zou je een boek lezen over liefde en dood? - Den Hopsack, 7de jg., nr. 2
Dick van Zijderveld: Laatste deel door een ander geschreven in aangrijpende roman. -OpSpraak.net, 2010

Wulpen, in nevel van tijd, 20104. Essays over zijn werk

Van Hoof, Guy: Thierry Deleu, als een jager in zijn grondgebied. - VWS, Bibliotheek van de West-Vlaamse Letteren, 2002

5. Vermeldingen:

Kortrijkse Biblio- en Discografie, 1964-1979. Kortrijk: Stedelijke Openbare Bibliotheek, 1979
Lectuur-Repertorium, deel 3, 1967-1978, auteurslijst, biografische notities, werken, K.C.L.B., Antwerpen, 1981
Lexicon van West-Vlaamse Schrijvers, deel 1, onder redactie van Fernand Bonneure, Jan Schepens, Raf Seys, Jan van der Hoeven en Jan Vercammen, Uitgave: V.W.S., Torhout, 1984
Fernand Bonneure, Literaire Gids voor West-Vlaanderen, Hadewijch, Schoten, 1995, blz. 96
Guy van Hoof, Marcel Coolsaet, De Graal, Dendermonde, 1985
Piet Thomas (redactie), Kortrijk en de moderne Nederlandse letterkunde, Tielt, Lannoo, 1988.
Culturele Figuur van de stad Harelbeke, 2000

Thierry Deleu, Willem Deneckere: verschuivingen, catalogus zomer 2007, blz. 14, 2007/447/6/1.Kritische bijdrage in Marcel Coolsaet, zoekende mens - 1927-2007, catalogus retrospectieve tentoonstelling, OC De Cerf, Gullegem, 200926 februari 2007 - Car en kaatje go CHALK


Hoe gesprekken soms uitmonden in leuke initiatieven.
Car: ik ben gewoon een bulldozer, soms heb ik de subtiliteit van een stoeptegel
Kaatje: maar stoeptegels zijn anders soms wel heel mooi hoor.
Car: jazeker.. als er een straatkunstenaar op getekend heeft
Kaatje: letterlekker dus,zal ik je eens een zakje stoepkrijt meebrengen?
-ik zou dat eigenlijk graag zo eens doen hier op de grote voorkoer van onze
flat. Op een nacht dat spul volschrijven met al die gedichten.

schrijven op straat.
Zo begon en nog geen 24 uur later hadden wij een blog in het leven geroepen:
de CHALK POETRY blog, te vinden op http://chalkpoetry.blogspot.com/

Misschien is het maar een droom en blijft het droom maar onze bedoeling is


Link ons op uw eigen sites, vraag uw kinderen, kleinkinderen,
achterkleinkinderen, vrienden, vijanden, de mens op de straat om mee te
doen.
Spreek je talen, heb je contacten in het buitenland, help ons dan dit
wereldwijd te maken.
Wij voorzien een rage!
Iedere gedichtendag stoepbeschrijvingen, schoolpleinen , winkelcentra.
Doe mee, laat je lezen!!

22 februari 2009 - Bruce, 17 maanden uit mijn leven, door Bie en Jessy Maesen

Begin april verschijnt bij Free Musketeers het nieuwe boek van Bie en Jessy Maesen.
Een levendig verhaal over onder andere een speciale vriendschap tussen een kat en een eend.
Het boek kan besteld worden via de webwinkel van Free Musketeers (www.freemusketeers.nl), of door overschrijving van 17,95 euro + 1,59 euro verzendingskosten op rekening nummer 750-9428516-80 van Josiane Moens. Zodra het boek verschenen is, kan het ook besteld worden in de boekhandel.

'Ik weet dat Bie geen schrijfster is maar ik heb steeds haar observatievermogen bewonderd. Ik ben haar dan ook heel dankbaar dat ze mijn uitdaging heeft aangenomen! Het werd een werk van lange adem. Voor haar betekende dat maanden observeren, proberen de taal van haar poes Bruce te vertalen in mensentaal en notities nemen. Samen hebben we de tekst wel tien keer herlezen, geprobeerd elke fout eruit te weren en te zorgen dat dit boek aangenaam zou lezen. Bedankt, zusje!' Jessy Maesen


28 april 2009 - PERSBERICHT


NIEUWE GEDICHTENBUNDEL VAN THIERRY DELEU

ALS GESCHENK AAN ZIJN LEZERS


BOURGONDISCHE SUITE

Gedichten
De uitgever aan het woord:

(Henri Thijs, verantwoordelijke voor de digitale uitgeverij Het Prieeltje Online vzw)


De auteur

In de jaren 2002 tot 2004 verscheen de Creuse Trilogie (drie romans met als background de Franse Creuse), in 2006 de roman Klamme handen en in 2008 de politieroman De doden zwijgen niet.Bourgondische suite
De gedichten voor Bourgondische suite werden geschreven na zijn reizen naar de Bourgogne (recent ook weer in 2009). Specifiek aan deze bundel zijn de gedichten in de leefsfeer van Greet en Eddy, tante en oom van Tom Boonen.

De natuur is medeplichtig aan ons Zijn, is een factor die onze gemoedsgesteldheid kan beheersen. Zo kan de dichter zich onrustig, troosteloos voelen of veiliger en geborgen binnen de contouren van het landschap. De natuur past perfect in de nieuwe werkelijkheden die de dichter steeds voor ogen heeft.Sinds zijn bundel Val der Engelen valt op hoe de mystieke sfeer de meeste reisgedichten kleurt, vooral dan in de reisgedichten met als decorum de Bourgogne. De liefde is nog steeds het uitgangspunt, maar dat tikkeltje godsdienstigheid symboliseert een gevoel van ingetogenheid. Anderzijds wordt dat mystieke gevoel dan weer met opzet doorbroken door erotiek.
(Jan Van Herreweghe en Guy van Hoof).

Praktisch
Hoe verkrijgen?
De gedichten zijn verschenen als NetBook 60 bij Het Prieeltje Online Diest.
Dit zijn E-Books van een speciale soort die daardoor worden gekenmerkt dat ze niet hoeven te worden gedownload of geprint maar op het net kunnen worden gelezen.
Dit houdt in dat deze publicaties een aangepaste lay-out en esthetische vormgeving meedragen volledig in harmonie met de mogelijkheden van het net.
Maak kennis met deze bundel op www.hetprieeltje.net (NetBook nr. 60).
Uiteraard kun je de bundel ook downloaden en printen.

Bourgondische suite kun je zo verkrijgen:
1) ofwel surf je naar www.hetprieeltje.net , je kiest voor Netbooks en je scrolt naar beneden tot nummer 60;
2) ofwel klik je rechtstreeks door op de volgende URL:
http://www.hetprieeltje.net/netbook60/index.html
3) ofwel ga je rechtstreeks naar de PDF-versie door te klikken op pdf.


Adobe Acrobotreader is op de meeste computersystemen aanwezig.


Colofon
BOURGONDISCHE SUITE van Thierry DELEU verscheen als zestigste NetBook van Het Prieeltje Online in de maand april 2009. Lay-out: Henri Thijs
Copyright design:
Het Prieeltje Online Diest.


22 oktober 2006 - Gratis tijdschrift


Boekwinkeltjes blijft doorgroeien... ter gelegenheid van de 2500e deelnemer bied ik alle kopers en verkopers van boekwinkeltjes.nl een gratis digitaal tijdschrift aan.
De laatste maanden is onder leiding van Vincent van de Vrede hard gewerkt om het tijdschrift op tijd gereed te krijgen.
Het is gelukt: het eerste nummer is er!
Deze week is de pers geinformeerd over het gratis tijdschrift.U kunt het lezen op www.boekwinkeltjes.nl/ezine.
U kunt deze link natuurlijk ook doormailen aan bekenden: laten we samen boekwinkeltjes nog groter en bekender maken! We zijn erg benieuwd naar uw reacties. Heeft u tips of opmerkingen, mail ze gerust naar redactie@boekwinkeltjes.nl.
Ik wens u veel leesplezier.
Eric Kaizer - www.boekwinkeltjes.nl


11 augustus 2009 - Boekenopener.punt.nl

Andere tijden. Meer mogelijkheden, keuzen en comfort. Minder afval. Daar haakt de site boekenopener.punt.nl op in. Een schrijver, die positieve waardering ondervindt voor eerder gepubliceerd werk (een roman, korte verhalen en gedichten), kiest met deze site voor een open en persoonlijke manuscripten-presentatie van vooralsnog vier romans en een gedichtenbundel. Dit recente schrijfwerk kan onder voorwaarden worden gedownload tegen betaling van drie euro per titel. De gedurfde benadering qua inhoud en methode verheugt zich inmiddels in een gestaag groeiende belangstelling in Vlaanderen en Nederland. Waardering is er in het bijzonder voor de mogelijkheid voor de lezer om zonder een voorselectie van derden zelf een kwaliteitsoordeel te kunnen vormen. Het intiatief bedoelt tegelijkertijd een Internet-discussie van kritische lezers te bevorderen over dit nog unieke verschijnsel in het Nederlandse taalgebied en over de waardering van de manuscripten. Lering en vermaak blijft het clichee.


16 mei 2006 - De laatstejaars van het Koninklijk Atheneum schrijven een boek

In de regio Sint-Truiden wonen veel oud-kolonialen, zodat de meeste leerlingen vrij gemakkelijk een te interviewen persoon vonden: een gewestbeambte, een agronoom, een zuster, een militair, een ambtenaar, een verpleegster, een leerkracht, een ingenieur etc. Sommigen leefden en werkten in een grote stad, anderen in een uithoek van de brousse. Ze vertellen allen een boeiend verhaal.De leerkrachten Nederlands en geschiedenis en voormalig journalist Marcel Kerff namen de redactie voor hun rekening. Alle leerlingen komen aan bod in het boek. Van een groot aantal nam de redactie het volledige interview op, van een kleinere groep werden fragmenten gekozen die de chronologische indeling voorafgaan.

Herinneringen aan Congo: enkele fragmentenOlga Lincautan 6HW
Interview met Georges ThijsSophie Smolders 6WW
Interview met Madeleine Vissers

Interview met Robert SchoofsAxel Lowier 6WW
Interview met Vincent GysenbergsMichele De Lange 6HW
Sabrina Trosien 6HW
Interview met Estelle Vanderheyden

Ons huis was ruim en mooi, maar, het wemelde er van het ongedierte: mieren, duizendpoten, slangen en kakkerlakken. We maakten de kasten dicht met muggengaas om de mieren buiten te houden en schrikten hen af met doosjes petroleum. De kakkerlakken zaten overal, in de kasten, in het bad. Als je het licht aandeed, hoorde je ze wegkruipen.


Interview met Paula ThoelenIsabelle Carlens 6HW
Interview met Yvonne Cleeren
16 maart 2012 - APRIL 2012 MOOIE LITERAIRE BLOESEMWANDELINGBLOESEMWANDELING

Naar jaarlijkse traditie zal er op zaterdag 14 april om 14u, weer een mooi uitgestippelde literaire bloesemwandeling plaatsvinden.

.
Degenen die wensen deel te nemen kunnen max. vier gedichten mailen aan: boudewijn.knevels@telenet.be of edith.oeyen@telenet.be.
Vertrek aan taverne Martenshof (Bergstraat 1, 3870 Heers) in Mettekoven.

Het bestuur hoopt u daar allen te ontmoeten. De wandeling kan ook ingekort worden voor degenen die moeilijk het ganse parcours kunnen lopen. Dus allen op post! Ook nadien kan het gezellig worden.11 april 2010 -Vertrek om 14u aan taverne Martenshof, Bergstraat 1.

Leden van de KVLS lezen natuurgedichten voor.
Kandidaten sturen hun gedicht naar boudewijn.knevels@telenet.be.
Ook schilders van diverse kunstverenigingen zullen het parcours bevolken en de bloesems vastleggen op canvas.12 mei 2005 - Joris Denoo, Een blauwe plekEen blauwe plek, Joris Denoo, uitg. De Eenhoorn, ISBN 90-5838-300-8, 12+ (9,95 euro)
In februari ontving Joris Denoo in Torhout de Gouden Feniks Cultuurprijs van het Houtland.


Uitgeverij De Eenhoorn, Vlasstr 17, 8710 St. Baafs-Vijve (Wielsbeke)
nele.declercq@eenhoorn.be

auteur: 0479 630 279 ( joris.denoo@telenet.be )

www.jorisdenoo.be
joris.denoo@pandora.be
oude ieperseweg 85
b-8501 heule
0479630279


6 november 2008 - De beste manier om te beleggen door Luc van Balberghe (van 'vrij van zegel', zie links)

Beste lezers en lieve lezeressen,

Hoewel ik van nature een zeer beminnelijk man ben, is het niet mijn gewoonte iemand (zelfs jullie niet) op een slijmerig toontje aan te spreken.
Vandaag doe ik het wel. Als je verder leest, zal je merken dat dit het meest brutale stukje is dat ik de afgelopen 40 jaar ooit schreef.
Ik kom namelijk met mijn linkerhand eventjes zachtaardig over jullie hart strelen en ondertussen graai ik met mijn rechterhand in jullie portefeuille.

Ik doe het vandaag bij hoge uitzondering, maar dan wel hondsbrutaal.
Ik leg even uit waarom.
Zoals de meesten weten, hanteer ik niet alleen de pen om den brode als journalist, maar ik ben tevens toneelauteur. Daarover ga ik het vandaag niet verder hebben, want alle info in dit verband vind je wel op een andere site.Avastin is namelijk een groeiremmer voor tumoren, ontwikkeld door Genetech en bij ons verdeeld door Roche.Elke inspuiting kost 1.400 euro! Dat is 2.800 euro per maand of meer dan 100.000 oude Belgische franken.Zijn vrienden van Theater Siloewet organiseren daarom een benefiet voor hun collega, omdat behalve een aan de kant geschoven bankdirecteur, niemand in staat is elke maand 2.800 euro op te krochen, alleen voor 1 medicijn.

Op donderdag 11, vrijdag 12 en zaterdag 13 december spelen zij daarom hun najaarsproductie helemaal ten voordele van hun vriend.Ed Vanderweyden is de auteur die o.a. ook tekende voor sommige afleveringen van Witse en andere reeksen.

De toegangskaarten kosten uitzonderlijk 10 euro. Vestiaire en programmabrochure zijn gratis.

Waarom schrijf ik dit nu allemaal?Ten vierde, omdat dit geen bedelbrief is, maar een aanbod om aan een eerlijke prijs naar een goed toneelstuk van een goede auteur in een uitstekende regie met een schitterende cast te gaan kijken voor relatief weinig geld, dat dan nog goed besteed wordt ook.

Ten vijfde, omdat ik al enkele jaren veel vrije tijd besteed aan dit blog, dat jullie dat erg waarderen, dat ik daar niets voor in ruil vraag behalve een beetje beleefdheid in de reactiemodule, dat sommige lezers me zelfs hebben aangeboden een soort abonnementsgeld te betalen om mijn inspanningen te vergoeden en dat ik daar nooit op ben ingegaan.Doe het voor Werner, doe het voor mij, doe het voor je eigen geweten.Je bijdrage is niet fiscaal aftrekbaar, maar je kunt ze wel optellen bij de goede daden die je al stelde in je leven.Laat mij je portefeuille even leeg plunderen, en je vergroot vanzelf je hart ermee.Pulk de Minister van Cultuur uit zijn hok in Brussel en dat hij tegelijk zijn collega van Volksgezondheid meebrengt naar Schoten.Beste lezers en lieve lezeressen, ik heb jullie nooit iets voor mezelf gevraagd. Maar dit moet nu maar eens.

Doen, dus!

Iemand heeft 2.800 euro nodig om een maand langer te mogen leven.

Dankjewel, verdomme.


5 mei 2008 - Berghmans Uitgevers Antwerpen

&
auteur Patricia De Landtsheer

hebben de eer en het genoegen u van harte uit te nodigen op de voorstelling van de debuutdichtbundel

DE ZOETE ZUCHT DER DINGEN


Woensdag 28 mei 2008 - Aanvang 19.30 u.


Programma

Welkomstwoord door Schepen van Cultuur, M. Meremans

Inleiding van de bundel door auteur & uitgever Jan Berghmans

De auteur leest voor uit eigen werk

Muzikale omlijsting door Duo Dialoog & Trio Romantico

Receptie

Presentatie Melissa Leboeuf.

Intekenstrook

door storting op rek.nr. 063-1387046-78.

Voor de goede gang van zaken, gelieve uw aanwezigheid te bevestigen ten laatste op 27 mei 2008
tel. 0494/60 19 61 of e-mail: landtsheer@yahoo.com van De Landtsheer Patricia.


21 oktober 2004 - Avonden van de Ramadanzorgt voor de muzikale omlijsting.

29 november 2009 - Literaire Culturele Kring Apollo-Diest wordt ontbonden

Geachte mevrouw, mijnheer,


Vanaf 1 januari 2010 stopt vzw. Literaire Culturele Kring Apollo-Diest alle activiteiten en zal de vzw. ontbonden worden.
Gedurende meer dan 20 jaar hebben wij ons als vrijwilliger ingezet om alles wat met literatuur heeft te maken te promoten (niet alleen op het lokale vlak maar ook gemeentegrensoverschrijdend) en dit op verscheidene manieren:

-Samenwerkingsverbanden met zustervereniging in Harderwijk(Nl) en culturele verenigingen, culturele centra en bibliotheken in Diest, Bekkevoort en Tielt-Winge.-Opstarten en ondersteunen van cursussen in verband met literatuur (CC.Diest)

-Inrichten van talrijke evenementen waarbij beeld, woord en muziek een symbiose vormden.U begrijpt dat vzw. Apollo veel tijd en energie heeft besteed aan bovenvernoemde activiteiten & evenementen die enorm veel belangstelling genoten bij literatuur-en cultuurliefhebbers uit Vlaanderen en Nederland.
Gedurende al die jaren hebben we heel zuinig moeten omgaan met de middelen die ons ter beschikking werden gesteld maar het programma dat we u gedurende 20 jaar hebben aangeboden, mocht er zijn.


De subsidiereglementen worden voortdurend gewijzigd en er dienen steeds vuistdikke dossiers worden opgemaakt in afwachting dat de commissie adviseert om ons nog minder subsidies te geven.
Een aantal keren hebben we beroep aangetekend tegen hun beslissingen. Maar wanneer men vaststelt dat men voor de beroepsprocedure terecht komt bij dezelfde mensen die een ongunstig advies hebben gegeven, wordt men er zich van bewust dat verder werken geen zin meer heeft.Wij hopen dat wij, door onze werking, ons steentje hebben bijgedragen tot het promoten van de literatuur, d.m.v. podium te verlenen aan talrijke auteurs en kunstenaars waardoor u in de gelegenheid werd gesteld om hen persoonlijk te ontmoeten en hun werk te ontdekken.Met vriendelijke groeten,


Het bestuur van vzw. Apollo:


Ina Stabergh (voorzitter)
Roger Impens (penningmeester)
Fred Jonckers (secretaris)
Leden:
Petra Jonckers
Marcel Van Passel
Wim Van Petegem


15 april 2012 - Amorgedichten van Thierry Deleu

Ontwaken

languit haar naaktheid een preuts gewaad
op haar been een streep geronnen licht
dat zich een weg baant in de kamer

naar lavendel ruiken de lakens
doodstil dit huis in een beginnende regen
de zon schuift haar lichtende ladder uit

op de vleugels van haar ogen
even talmen zij wanneer een wolk
over de heldere ruimte glijdt

nu knipperen ze in het blinkende licht
languit haar handen achter het hoofd
vraagt zij hoe laat het is


Als een jager

Haar gezicht is wit van regen
een vensterglas waartegen mijn mond
proeft proevend het murwe water
dat hoorbaar schuchter huiveren doet.

Zij ziet mij en onze monden beven.
Van geur en kleur, en zinlijk herkennen
hoe ik ree lig voor de overval.
Als een jager in zijn grondgebied.

Ik hoor de schroom van elk sterven.
Met vingers die haar adem stokken
streel ik het dier achter in haar huid.
En zij stuiptrekt voor het geheim.


Na de dageraad

Verwekt uit zoveel handen zachtheid
en zo weinig harde aarde, zij ligt -
aan haar garstige adem slaap ik.
In de rimpels van haar huid brede

sporen van een man, gevlucht voor het
krijsen van een kleine kraai.
Na deze dageraad een nieuw kind
zal zij dragen, als een dracht waaraan

geen liefde vreemd gebleven is.
Ik voel de adems in mijn longen
openstorten. Elke dag, elk uur.
Als ik dit schrijf als een klaaglied,

dat zo weinig woorden weemoed zingt,
ben ik de fallus die zijn zaden plant.
Tot hoorbaar zacht de nacht als een
vogel over onze tempel wiekt.


En het water neemt je naam

De wind ligt languit op de dijk.
In de wolken ruik ik de adem
van het zout en de duinen.
Ik grijp de zon in het water

en giet haar uit over hoofd en hals.
Het zieke dier huivert in mijn
bloeiende heup - als regen op riet.
In het zand dat mijn voetstap draagt,

schrijf ik jou ten voeten uit.
En het water neemt je naam.
In het bange handgeklap
van een vogel hoor ik onweer.


Liefde

Voorzichtiger dan vlinders strijken
mijn lippen op je schouders neer.
Zo-even weer. Als het sneeuwen
van meeuwen op de wiegende zee.

Liefde is huiver. En gulzigheid.
Van mond en tanden, krauw en beet
en tederheid van vogelveren.
Liefde is ook jagen, prinses,

op de katten in je ogen,
op de welpen in je enkels,
de springgazellen van je geest.
Liefde vernietigt niet, prinses.

Haar prooi wordt meesteres,
mijn roede haar trouw reptiel.
Liefde is elk uur als de duur
van een vlam tussen rook en as.


Het ontwaken

Langs een ladder van zon huiverend
sijpelt het licht de kamer in.
Zij glimlacht vaag en rekt zich uit,
haar zilte haar berijmd als loof.

Zacht als een marmot om te strelen,
haar huid mooier dan de rankste ree.
Ik proef de wijnen van haar bloed,
De geurende amber van haar leden.

In het nachtwoud van haar haar
fluister ik gedichten en gebeden.
Mijn hand glijdt naar haar schoot
en loopt verrukt haar lichaam in.

Zij smacht nu onder de dekens,
ik ben te laken, te loef, te lij,
verstrooi in reeksen kreten
de huiver van haar kleine meeuwen.

Ik leg het oor

Ik leg het oor op haar buik
en laat er rauwe bloemen achter,
eerst sneeuwklokjes, dan anemonen,
speenkruid en klaverzuring.

Haar buik een nest jonge eenden
peddelend in het dikke water.
Ik druk mijn stethoscoop tussen
de sleutelbloemen en viooltjes.

In haar heupen voel ik vogel
en vleugels beven als een riet.
Tussen haar oevers slijm is het
water dat zich traag beweegt.


Avontuur


strijk neer en fluit van zotte vreugd
het lied van onze zondeval.
Een specht speelt solo op je dij.

En als water kirren duiven
onder de bloesems van je gezicht.
De knoppen van je borsten gloeien,
als je openbloeit een explosie

zo snel in de palm van mijn hand.
Een avontuur in jou te klimmen,
vol van zang en dol van zinnen,

maar als in hout letters kerven,
die je ook later ziet, kan ik niet.
Morgen fluit ik licht een ander lied.

Aan het water

De kleur van gras ben ik vergeten.
Zij kent de geur van hooi, de smaak
van water, het waaien van het riet.
Zij rekt zich uit als een konijn,

belust op 't zwoele minnespelen.
Ik vlij mij neer op 't slanke dier,
dat wuft en warm mij drijft naar
't wassend wier waarin mijn vinger sluit.

Aan de dode arm van de rivier
spreidt zij onbeschroomd gedwee
de twee verhalen van haar benen.
En de zon leest zich de ogen uit.


Wepele meeuw

Ik leg mijn oor in het zand en hoor
de zee zo-even aanstoot gevend.
De wind ontwaakt en gaat liggen
onachtzaam op zijn andere zij.

Met ringen van wier om de enkels,
zij voert de zee aan in mijn hemd,
in haar hand een wepele meeuw.
Zacht sluit haar mond mijn woorden af.

Ik proef het zout op haar lippen,
voel de storm groeien in mijn buik.
Heerlijk de liefde bedrijvend
als de zee aan haar lichaam kleeft.

In het duin

Met de veroveraarblik van
een kind op zijn hobbelpaard
maak ik jacht op de vlinder
tussen haar lippen gespeet

zijn vleugels beven als riet
als ik haar traag bevinger
stil en van goeden huize
verzwijg ik wat niet eerbaar is.

In het duin proeven wij na
van knappend brood kaas en wijn
als verfijnde dieren hebben
wij ons uit het zicht gelegd.Een zomer in de Moeren

Een zomer in de Moeren
aan de bocht van Cabourg
tussen broek en schote
land van koolzaad en rapen

zij vlijt zich neer prooi
lenig dier dat half opgericht
mij zoent in tegenlicht
onder navel en lenden.

Ik verstijf tot pagode
op deze binnenduin
stokebrand geuzenstorm
Seinemolen zonder wieken.

Als zij openwaait delta
van genot moeras onderkomen
voel ik het koolwitje
beven in haar heup.

Zonsopgang

Haar oor tegen mijn wang aan
op een grasspriet van het water
in verwondering kijken hoe
een waaier van pasteltinten

verkleurt van verwaterd groen
naar dieproze - zonsopgang
als een koperen bol spat
de nieuwe dag open overgiet

de natuur met verblindend licht
een kraai verbazend dicht
schaterlacht de stilte open.
Behoedzaam knoop ik de bloemen

van haar katoenen jurkje los
waar zij is uitgegroeid.
De geur van verse koemest
prikkelt onze zinnen.


Beeldenstorm

Vluchtende monniken dansende
monniken witte benen
tussen reikhalzende schapen
die als juffers opgejaagd

over het plein tippelen.
In bruinharen pijen gehuld
hun kappen vallen als maskers
van hun kruinen lopen zij

de dieren voor de voeten.
Kreunend uit haar acht hoeken
luidt de klok de beeldenstorm.
De bliksem slaat in de oppers

de boeren met heiligenbeelden
onder de arm verdwijnen
in hun houten huizen.
De herder fluit op zijn vingers

over de heuvelkam blaft
de hond zijn schapen bijeen.
Op enkele vamen vandaan
dring ik in jou als halewijn.
(Lavaudieu)
Vinkem op de Schreve

Ik heb op zijn Frans gemind
in dit koninklijk bordeel
Vinkem op de Schreve.
Sedert is zij in al mijn

zinnen vrouwe Camelot
teugel van mijn Pegasus.
Haar huid zit om de perzik
in mijn hand het parfum

van haar lichaam hangt in
de lucht die ik adem.
In de wiekslag van een meeuw
hoor ik haar schaterlach.

Zij is mijn evangelium
geen vrucht smelt in mijn mond
of ik denk aan haar.
Vinkem op de Schreve.


Sint-Flora

Wij snuffelen de berm op
in de wei liggen schapen
uit de hemel gevallen
meteorieten een reiger

komt aan de einder neer.
Zij ruikt naar pas gemaaid gras
haar lippen beginnende dauw
dauwdraden waaraan vlinders

zinderen. Ik voel hun vleugels
trillen als zij kreunend
openbarst haar schoot mijn
bloeiende dood. De aarde

duizelt als wij huistoe
schrijden een paard met kar
schudt als een natte poedel
de geluiden van zich af.


Een ootje verbazing

De zomer is voorbij
en de raten rijk
ik ruik honger en honig
een bleekgroene zon

met sluikhaar kijkt
door de beginnende regen
ik loop dicht naast haar
zij rilt het afgeworpen

water dwarrelt neer
met haar duim wrijft ze
de laatste druppels uit
haar navel haar borstjes

spannen als een b.h.
ze heeft gezwollen voetjes
op haar dunne mond
een ootje verbazing.Als ik aan land ga

In gespreide slagorde
voert zij haar oorlog
eeuwig zwanger zijn
van haar grote koning

zij lacht als op een party
haar buik de zee die ik
bevaar onder piratenvlag.
Als ik aan land ga

in haar hoogrankende delta
staat mijn schip op het spel
de meeuwen slaan
aan 't muiten.


Vlinders

De vlinders in je buik
vliegen uit prikken
zich op jouw topje
naast een tepel wepel

fladderen hun vleugels
krijgen alle kleuren
van de regenboog
het oog wordt verwend

tot ineens de vlinders
zijn verdwenen zo vergaat
het verliefdheden
zo hevig kort van duur.

de lange puntstaart van je kornet
krult zich over je rug kwispelt over
de grond gekrulde fallus in erectie

zachte stokebrand zet de tobbe uit
hits het water op prikkel mijn zinnen
schrob mijn knoken hard mijn eikel
kom wijdbeens over dat ik oprollen kan

je kleed tot aan je lenden schouwspel
cinema in geuren en kleuren en
als ik oprijs tsunami zoen ik jou
als een ontdekkingsreiziger

roep Amerika en vaar landinwaarts
voorbij de klippen je baai binnen
de zon steekt het water schuimkopt
jij koert en kirt ik gier van pret.Thierry Deleu


29 januari 2004 - Literaire Wedstrijden Kulturele Kring Ambrozijn


- de Internationale Ambrozijnwedstrijd voor Kortverhaal 2004,

- de Ambrozijnjeugdwedstrijd voor Kortverhaal 2004,

Te winnen 1500 euro, literair en plastisch werk.
Afsluitdatum: 1 november 2004
De reglementen zijn te consulteren op de website: www.ambrozijn-vzw.be
of aan te vragen op volgend adres of telefoonnummer
Kulturele Kring Ambrozijn, vzw
t.a.v. Mevrouw Marleentje Nys
St.-Jacobsstraat 75
8900 Ieper
tel. 057 20 97 71

28 maart 2010 - NIEUW VERSCHENEN GEDICHTENBUNDEL! ALLEEN VOOR LIEFHEBBERS

Auteur: Martin Wings

Formaat: 15 x 21 cm.Prijs: 6,95 euro


Martin Wings probeert dan ook zo compact mogelijk zijn gevoelens onder woorden te brengen.
Deze bundel is daarvan het resultaat, zestig gedichten op zestig bladzijden.
Bent u een liefhebber van het werk van Martin Wings dan mag deze bundel niet in uw verzameling ontbreken.


U kunt de bundel bestellen door een bedrag van euro 6,95 over te maken naar postbankrekening 1978462 t.n.v. M.J. Wings te Hoensbroek.

Vermeld bij uw betaling duidelijk uw naam + adres.

info@martinwings.nl
www.martinwings.nl


9 februari 2012 - Alias Luchtkasteel


revers locker

5 november 2013 - Ik ben zelf dichter en uiteraard ben ik benieuwd naar de mening van anderen.

Ik heb inmiddels 4 boeken gepubliceerd waarvan de laatste het meest toegankelijk is.

ISBN 9789402 110203


Alexander Peters

http://www.literairdichter.nl

9 augustus 2010 -Wie ben jij? Soms ben je niet definieerbaar.
Deze vraag stel ik mezelf elke dag. Wat voor zin heeft mijn leven gehad? Is het vergooide energie? Ik zou het niet weten. Daarom heb ik er zelf een zin aan gegeven: ik schrijf, ik schrijf boeken! Heb ik er talent voor? Ik denk van wel, maar dit is bijzaak. Ik schrijf, dus ik leef, leef mij uit en overleef!

Leven is schrijven?Zijn jouw romans ook weerspiegelingen van de werkelijkheid?
In mijn romans heb ik altijd moeite om fictie en non-fictie uit elkaar te houden. Ik schrijf autobiografisch, dit is duidelijk. Ik vraag mij bovendien af of ik het anders zou kunnen, tenzij mijn politieroman De doden zwijgen niet de uitzondering is.

Ben jij gelovig?


Was je toen echt gelovig? Bang om naar de hel te gaan?
Zeker!

Heeft het geloof sporen nagelaten?

De collegejaren hebben mij niet veel bijgebracht, tenzij enerzijds een sterk samenhorigheidsgevoel (dat ik later weer ben kwijtgespeeld) en anderzijds mijn liefde voor taal in al haar facetten. Maar meer, neen, ik ben niet katholiek, ik ben een agnost of zoiets.


Heb je plezier in het leven?
Eigenlijk wel, zeker nu, ja, ondertussen heb ik de leeftijd bereikt dat ik weet dat het onzin is om je tegen het lot te verzetten. Natuurlijk zijn er perioden geweest dat ik gebukt ging onder de last van het leven, maar gewoonlijk had ik het zelf gezocht. Ik zit nu goed in mijn vel.


Ja, voor een deel wel, mijn onderwijsloopbaan was niet monotoon, mijn samenwerking met politici als tekstschrijver was niet onverdienstelijk, mijn boeken worden gelezen. Maar wat vooral mijn leven heeft gekleurd, is de aanwezigheid van een knappe vrouw aan mijn zijde! Zij heeft gezorgd voor een mix van zelfvertrouwen, durf en social talk. Van dit laatste maak ik nu te veel gebruik, zegt ze.

Er wordt al eens gesuggereerd dat je eigengereid bent en nieuwigheidzuchtig. Is dit juist?Schrijf jij altijd autobiografisch? Dit wordt toch beweerd.
Meestal ja, zoals ik al zei: mijn gedichten en romans zijn een mix van fictie en non-fictie, van verbeelding en werkelijkheid. De personages in mijn boeken bestaan niet echt, maar in ieder van hen kun je op zijn minst twee bekenden terugvinden. Ook de relaties die ik suggereer, hebben een grond van waarheid, soms is de basis wel erg smal. Pure fictie is het dus nooit, ik word iedere keer weer gewaar dat ik iets van mij afschrijf. Schrijven is voor mij een therapeutische daad en dit heeft niets te maken met navelstaarderij.

Heb jij een wilsverklaring?
Ja. Mijn testament is gemaakt, ook alles wat met mijn begrafenis heeft te maken. Ik wil bij mijn dood geen last zijn voor hen die treuren. Ik mag er niet aan denken dat ik dement zou worden en niet meer in staat zou zijn om te zeggen wat ik wil. Indien ik dement word of in coma val, mogen ze mij opruimen.

Je bent in feite erg levenslustig?

Zijn er dan geen invloeden?Als je bedoelt, dat ik weinig gedichten schrijf met een boodschap, een missie, met een uitgesproken betrokkenheid bij het maatschappelijk debat, dan heb je gelijk. In het leven van elke dag ben ik links-liberaal, d.w.z. dat ik mensen niet gelijk acht maar wel gelijkwaardig, iedereen moet kansen krijgen, ik ben niet voor dominantie van origine, kleur of overtuiging, discriminatie is uit den boze, status mag waardering niet in de weg staan.

Je kunt je behoorlijk ergeren?


Je schrijft je te pletter?
Ja, ik weet dat het zo overkomt. Maar eigenlijk is het simpel te verklaren: ik heb nog geen tijd om te sterven. Mijn boeken zijn de sporen die ik nalaat. En daar kijk ik met een zekere voldoening naar. Ik heb mijn best gedaan.

Zijn er al projecten voor de nabije toekomst?
Projecten? Die zijn af: een nieuwe roman, een nieuwe gedichtenbundel, een essay wachten op een uitgever. Einde jaar verschijnt een soort van biografie over een bekend politicus. Later meer hierover. Beloofd!

Dank voor het gesprek.24 januari 2008 - Hilde Pinnoo & Uitgeverij P nodigen u en uw vrienden uit

op zaterdag 9 februari 2008 om 20 u
in het Saviocentrum, Stationsstraat 275 te 1700 Dilbeek
op de voorstelling van de nieuwe bundel
Zonder testament
Hilde Pinnoo
Programma
o Dichter en Klaraprogrammator Johan van Cauwenberge leidt de bundel in.
o Hilde Pinnoo leest voor uit Zonder testament.
o Gitarist Kris Nijs zorgt voor de muzikale omkadering.
o Uitgever Leo Peeraer overhandigt de eerste exemplaren.
o Receptie.
Gelieve bijgevoegd antwoordstrookje voor donderdag 7 februari 2008 aan uitgeverij P terug te bezorgen (Sint-Antoniusberg 9 in 3000 Leuven. Fax: 016 23 90 95. E-mail: info@uitgeverij-p.be).
Meisje
Te klein was ze, altijd te klein
voor de afstand die met haar speelde,
het stoeien van heuvels die met
geen oog te vangen waren. Haar

armen altijd te kort om de einder
te vatten, de glooiing in het glijdende
licht, de paden met cipressen
als letters in het landschap. Niet

in staat om op te slaan wat geboden
werd: de schaal die overliep in de hitte,
de schaarse druppels olie op
een korst van ongeduld. Een brug

had ze gewild, tussen zijn daar en
haar hier, maar al wat ze had, waren
krimpende gebaren, een schaduw-
spel van te kleine vingers.

Uit: 'Prediker', Zonder testament

Alles is ijdel, zegt 'Prediker', en dit is ook de boodschap in Zonder testament, een bundel als een bedachtzame ode aan het kleine, het onaanzienlijke, datgene 'wat voor niemand belangrijk is'
en precies daardoor 'een rest van waarheid' in zich kan dragen.
Alles heeft zijn tijd, vanaf 'de dag toen alles zou beginnen en wij nog niet moesten bestaan' tot 'ons niets meer rest dan tijd om nog trager te vergeten'. Tussen deze ogenblikken van zoekend
ontstaan en tastend verliezen weeft Hilde Pinnoo een patroon van woorden. Vaak staat de draad op breken, nog vaker raakt hij verward in 'een schaduwspel van te kleine vingers', en toch
krijgt de tekening iets herkenbaars. In soepele kwatrijnen en eenvoudige taal ontstaan beelden die 'de wereld terugbrengen tot een spleet tussen gordijnen'.Zonder testament
Hilde Pinnoo

ANTWOORDSTROOKJE
Naam:
Adres:
Telefoon: E-mail:

o zal alleen/ met......... pers. aanwezig zijn op zaterdag 9 februari 2008 om 20 uur in het Saviocentrum, Stationsstraat 275 in 1700 Dilbeek
o tekent in voor Zonder testament aan de verkoopprijs van 12,50 euro (48 blz.) en betaalt via overschrijving op rekening 431-0529081-13 (Uitgeverij P) en vermeldt het bestelde.
o haalt het boek op bij de voorstelling.

Graag dit strookje voor 7 februari 2008 bezorgen aan Uitgeverij P, SintAntoniusberg 9 te 3000 Leuven. Tel: 016 23 12 45 Fax: 016 23 90 95 E-mail: info@uitgeverij-p.be
Wegbeschrijvinq naar Saviocentrum, Stationsstraat 275, 1700 Dilbeek
Komende vanuit richting Gent / Oostende
Volg de E40, richting Brussel. Aan het verkeersknooppunt van Groot-Bijgaarden volg je richting Bergen / Charleroi (uiterst rechts houden). Je komt op de Ring en blijft rechts aanhouden, want afrit 11 (Groot-Bijgaarden / Sint-Agatha-Berchem) is vlakbij.
Neem afrit 11. Je komt op de R. Dansaertlaan en slaat links af. Een kleine km verder zijn er verkeerslichten. Rij rechtdoor. Een paar km. verder kom je op een T-kruispunt. Daar ligt aan je linkerhand het plein (parkeergelegenheid) met de Savio-kerk en het Saviocentrum.
Proficiat, je hebt het gevonden. Voor de bundelvoorstelling moet je in de Grote Zaal zijn.
Komende vanuit richting Antwerpen / Leuven
Volg de Brusselse Ring richting Gent. In Zellik moet je niet richting Gent / Aalst volgen, maar links aanhouden, richting Bergen/Charleroi tot afrit 11 (Groot-Bijgaarden / Sint-Agatha-Berchem).
Neem afrit 11. Je komt op de R. Dansaertlaan en slaat links af. Een kleine km. verder zijn er verkeerslichten. Rij rechtdoor. Een paar km. verder kom je op een T-kruispunt. Daar ligt aan je linkerhand het plein (parkeergelegenheid) met de Savio-kerk en het Saviocentrum.
Proficiat, je hebt het gevonden. Voor de bundelvoorstelling moet je in de Grote Zaal zijn.


Uitgelezen Gezelschap - swingend luisterlied, rock, blues, en hilarische kronieken-

site: http://home.tiscali.be/uitgelezengezelschap


Uitgelezen Gezelschap trekt rond met eigen, Nederlandstalig werk in allerlei genres, maar ook met spannende verhalen of hilarische kronieken, doorweven met zijn muziek.

Kortom: of je nu van blues en rock, of van charleston, Latin en swingend luisterlied houdt: U.G. pakt je ziel, da's de bedoeling!

PRODUCTIES

Kleine dingenEen productie, gesteund door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

ZolderverhalenStrippoker!Ook voor kniezers!

Fritto Mallorcino

...is een Mallorcaanse hutsepot met een smaak die blijft. Dat wil de groep ook bereiken: liedjes kruiden kronieken over eiland en bezoekers, waaronder de auteur op zoek naar werk en avontuur. Fritto Mallorcino is een must voor Mallorca-gangers!

Op aanvraag

...leest U.G. werk van andere auteurs - Columns van Carmiggelt, of trillen met Didelez of Dahl:... het kan allemaal!


3 maart 2008 - Overzichtstentoonstelling van de dichter Decerf Frank

De Stad Oostende organiseert in de Bibliotheek Kris Lambert, Wellingtonstraat 1 te Oostende een overzichtstentoonstelling van de dichter Decerf Frank.

Van 26 februari tot en met 16 maart27 december 2006 - Hugues C. Pernathprijs 2007

Reglement

In aanmerking komen ingezonden uitgegeven dichtbundels, gepubliceerd na 16 februari 2005 van Nederlandstalige dichters die op 15 augustus 2007 de leeftijd van 43 jaar niet hebben bereikt.
Komen ook in aanmerking ingezonden onuitgegeven dichtbundels waarbij een uitgeverscontract is gevoegd.
Eerdere winnaars van de Hugues C. Pernathprijs komen niet in aanmerking.
Een dichtbundel (origineel of fotokopie) kan maar eenmaal worden ingezonden en wel in vijfvoud, onder eigen naam en per gewone post, op het adres van het Hugues C. Pernathfonds:
Minderbroedersstraat 22 2000 Antwerpen met vermelding van plaats en datum van geboorte.
De inzendingen worden niet geretourneerd.
Inzenden moet voor 2 maart 2007.
Plaats en datum van de uitreiking van de Hugues C. Pernathprijs 2007 worden later bekend gemaakt via een persmededeling.


3 maart 2008 - Monoloog van Ivo Konings op 14 maart 2008


De vrouw komt uiteindelijk in de gevangenis terecht omdat ze teveel van de mensen houdt.
Ik heb opzettelijk een poetische taal gebruikt, niet om de hardheid af te zwakken, maar eerder om het geheel aanvaardbaar te maken voor de toehoorders. Ik weet dat esthetiek en gruwel niet samengaan maar in de kunst kan het blijkbaar wel.
Ik nodig jullie dan ook uit om te komen kijken naar deze voorstelling die gebracht wordt door de actrice Mieke Coenegrachts.
De voorstelling is gratis en jullie krijgen mijn tekst erbij.

Als je hierover meer wil weten kan je terecht op: www.inenuithasselt.be
Ik hoop jullie daar te ontmoeten.


26 februari 2004 - Kunstveiling ten voordele van het Kinderkankerfonds

Ten voordele van het Kinderkankerfonds wordt een kunstveiling georganiseerd.
Je kan alle info hierover terugvinden op
www.kunstmeteenhart.be
Kan u deze info doorzenden naar vrienden en kenissen en een aantekening zetten in het gastenboek van de site?
De namen, foto's en werken van de deelnemende artiesten kan je op de site terugvinden onder 'on line tentoonstelling'.


12 mei 2011 -
CATEGORIE A : jongeren van 8 tot 12 jaar (iedereen geboren tussen 1 juli 2003 en 1 juli 1999)
CATEGORIE B : jongeren van 12 tot 18 jaar (iedereen geboren tussen 1 juli 1993 en 1 juli 1999)


4. Het onderwerp is vrij te kiezen. Wel moet het ingestuurde gedicht in het Nederlands opgesteld zijn. Deelnemers zijn verantwoordelijk voor eventueel plagiaat.

5. Elke deelnemer mag maximaal twee gedichten inzenden. Deze gedichten mogen nooit eerder deelgenomen hebben aan een wedstrijd, mogen nooit eerder als winnend gedicht gekozen zijn en mogen tevens nooit eerder gepubliceerd zijn.

6. De auteur ondertekent zijn/haar gedicht met een schuilnaam. Bij de gedichten voegt de auteur EEN GESLOTEN ENVELOPPE met op de voorzijde de gekozen schuilnaam. In de enveloppe vermeldt men de naam, de geboortedatum, het adres en het telefoonnummer. Deze omslag wordt pas geopend na de beraadslaging van de jury.

7. De auteur vermeldt op de enveloppe duidelijk in welke categorie hij/zij aan de wedstrijd wilt deelnemen : CATEGORIE A, CATEGORIE B of CATEGORIE C.

8. Elk gedicht moet apart geprint of getypt zijn op wit papier, formaat A4.


Cultureel Centrum Lanaken

t.a.v. Ingrid Maenen
Aan de Engelse Hof 10
3620 Lanaken (tel : 089/739850)
10. De beoordeling gebeurt door een onafhankelijke jury. Voor elke leeftijdscategorie wordt een aparte jury aangesteld. Voor elke categorie zullen er 3 laureaten aangeduid worden.

14. De bekroonde inzendingen worden in een speciale bundel,


15. De prijsuitreiking zal plaatsvinden in het najaar van 2011 in het Cultureel Centrum te Lanaken. Alle deelnemers zullen hiervoor tijdig een uitnodiging ontvangen. Elke aanwezige deelnemer ontvangt gratis de bundel met de bekroonde gedichten. Zij die niet aanwezig kunnen zijn, ontvangen - op verzoek - de bundel per post.

16. Leden van de jury en de organisatie mogen niet aan de wedstrijd deelnemen.

17. Over de uitslag, die bindend is, kan niet gecorrespondeerd worden.10 augustus 2009 - ENGE MENSEN


Auteur: Martin Wings

ISBN: 978 90 8666 111 4 NIEUW VERSCHENEN!

Formaat: 13,5 x 21,5 cm

Omvang: 141 pagina's paperbackMartin Wings de schrijver van deze soms ultrakorte verhalen vindt dat er steeds meer enge mensen zijn. Hij wil dan ook niets met hen te maken hebben, de pest is dat je niet om enge mensen heen kunt, ze zijn er nu eenmaal. Bijvoorbeeld een postbode die fluitend zijn werk doet. Hoewel die postbode niet voorkomt in deze verhalen. Is de schrijver zelf ook een beetje eng? Oordeel zelf! In ieder geval, hij doet niet mee, hij staat aan de kant, hij bekijkt de enge mensen en de wereld om hem heen. Bestaat dit boek dan alleen uit kommer en kwel? Gelukkig niet! Er mag gelachen worden, maar niet te lang en vooral niet te hard s.v.p.


Voor meer informatie info@martinwings.nl
U kunt het boek bestellen door een bedrag van Euro 12,50 over te maken naar postbankrekening 1978462 t.n.v. M.J. Wings te Hoensbroek.Vermeld bij uw betaling duidelijk uw naam + adres.- OP VAKANTIE OF REEDS TERUG? BOEIENDE LECTUUR? NIEUWE ROMAN VAN THIERRY DELEU


bij De Gebeten Hond
Harelbeke

een historische roman van
THIERRY DELEU

Prijs: 15 euro op 068-2119994-86 van De Gebeten Hond Harelbeke
Ook verkrijgbaar in de betere boekhandel op bestelling (Via De Gebeten Hond, Nijverheidsstraat 8, 8530 Harelbeke 056/73.34.40) of bij Brugse Boekhandel, Dyver 2, 8000 Brugge


Bob, Koning Albert I-laan 45, 8670 Oostduinkerke
De Groene Waterman, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen
Beatrijs, Nederstraat 42, 9700 Oudenaarde
Corman, Witte Nonnenstraat 38, 8400 Oostende
of bij de auteur op 058/51.41.20 of 0478/745498


14 november 2005 - 8ste DRUK
De selectie gebeurt door een professionele jury.


Dan moet je bij De Kern zijn voor ACHTSTE druk. Kruip nu nog in je pen!

Wees er zeker bij. De afgelopen editie werd alvast een knaller; aan jou de opdracht om dat te overtreffen.

Lees eerst het (verplichte) wedstrijdreglement op <a href="http://www.antwerpen.be/dekern">www.antwerpen.be/dekern</a>

En dan maar insturen naar:
<a href="mailto:bram.bernolet@stad.antwerpen.be">bram.bernolet@stad.antwerpen.be</a>

of:

8ste DRUK - CC De Kern
Kern 18
2610 Wilrijk


14 augustus 2010 - DE 50 MEESTER-DICHTERS VAN DE LAGE LANDEN BIJ DE ZEE

TWEEDE JAARBOEK2011

DE 50 MEESTER-DICHTERS VAN DE LAGE LANDEN BIJ DE ZEE ZIJN BEKEND!

(behalve uitzonderlijke gevallen is deze lijst definitief)Beste Meester-dichter,Het tweede jaarboek (met nieuwe gedichten) wordt voor het najaar 2011 in het vooruitzicht gesteld!

Slechts bij overlijden, ontslag of klacht wordt een Meester-dichter vervangen. Een wachtlijst wordt bijgehouden.

De geselecteerde dichters laten de voorzitter (thierry.deleu@skynet.be) via mail of brief weten dat zij akkoord gaan met hieronder genoemde modaliteiten en praktische afspraken.

1. De Meester-dichters doen afstand van hun auteursrecht voor het geselecteerde gedicht. Deze overeenkomst geldt enkel voor het jaarboek en dit gedicht. Het geselecteerde gedicht kan overal elders worden gepubliceerd waarbij de dichter zijn auteursrecht behoudt.

2. Daar hij/zij vrijwillig zijn/haar (nieuw) gedicht ter selectie opstuurt, ziet hij/zij ook af van welk honorarium ook en van zijn/haar auteursrecht.4.Praktische afspraken:

- Meester-dichters die hun titel om welke reden ook niet meer willen verzilveren, delen dit asap mee.

- Zij die weet hebben van het overlijden van een Meester-dichter brengen asap de organisatie op de hoogte.- Op de wachtlijst staan op dit eigenste moment (in volgorde datum verzoek) een viertal dichters.

- Volgorde is niet het enige criterium voor selectie. Na 12 oproepen via de Nieuwsbrief werd de selectie geactualiseerd, zowel voor wat de effectieve lijst betreft als de wachtlijst.

1. Roswitha De Graaf (N)
2. Ingrid Vandepaer
3. Suzanita
4. Luk Vermeulen

Dichters kunnen zich (nog) altijd kandidaat stellen voor het volgende (derde) jaarboek. Zij worden toegevoegd aan de wachtlijst.

Met dichterlijke groeten,


Thierry Deleu,

voorzitter

thierry.deleu@skynet.be

http://www.geletterdemens.blogspot.com/

Zandzeggelaan 18 - BE 8670 Oostduinkerke© Copyright 1997-2021 Idee Software - Alle rechten voorbehouden