Een oud boek, jaren geleden geschreven barstensvol idealisme!!
De taal doet nu een beetje hoogdravend aan, soms, maar in het boek worden alle regio's en alle "lagen van de toenmalige bevolking" (inlandse en buitenlandse) vrij nauwkeurig bekeken...
Nu , in de jaren 2000, maken we uit de film "Lumumba" en ook uit "Hotel Rwanda" op dat de zwarte bevolking toen "iets werd opgedrongen", ze konden niet zichzelf blijven...
We stellen ons zelfs de vraag: "Moest dat wel?". Vanuit het oogpunt van het destijdse idealisme klinkt als antwoord: "ja" maar nu vragen we ons af of men de mensen daar niet beter gelaten had wie en waar ze waren???
Achteraan in het boek staan enkele leuke werkjes : novellen, gedichten van oa Walter Geerts (kreool in Kongo geboren uit Vlaamse ouders), Jac.Bergeyk, Silja de Furnes, D. Biebuyck.
In "Het Onweer" van J. Bergeyk wordt de neger mooi voorgesteld: "Zwart in het donker is hij onzichtbaar. Hij is een stuk van de nacht".
Er is ook een hoofdstukje "Zwarte Wijsheid", typische spreekwoorden die iets zeggen over het volk.
Het boek belicht vooral de culturele strijd die de Vlamingen in Kongo te leveren hadden vooral voor de uitbreiding van Vlaanderen als culturele grootheid ten gunste van de Kongolese bevolking.
Meermaals wordt er benadrukt dat beschaving een wisselwerking is...
Het boek is belangstellingwekkend geschreven .
Tragisch is echter dat een jaar later, in 1960, alles gebeurde wat alle verwachtingen in dit boek deed in elkaar storten.
|